• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TRAMINSari chat pro ukecane sariholicky
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    tkaní na hřebenu vypadá jednodušeji než karetkování... u toho nechápu jak mám co jako otáčet, což se zdá zásadním problémem .o)

    mohly ybsme uspořádat nějaký rychloworkshop, kde každá těm ostatním ukáže, co umí... bohužel mohu nabídnout jen vyšívání a háčkování :o))))
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    SKLIBA: ne, ty jsi psala, že děláš tkanicové lemy... tak mě zajímalo jak to vypadá :o)
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    si nemůžu pomoct, ale tady http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Angers_Cathedral_sculpture_at_west_door_TTaylor_bliaut.jpg to vypadá jako by měla čoli a sukni a pupík jí byl vidět :o)
    YFF
    YFF --- ---
    tohle je zajímavý
    http://www.rozhlas.cz/leonardo/zpravy/_zprava/428331
    paní má opravdu netradiční model
    SKLIBA
    SKLIBA --- ---
    OLEJOVKA: jak říká YFF. tam se zabývají opravdu echt LH - pro svou dobu
    SKLIBA
    SKLIBA --- ---
    YFF: to vypadá na automatický překladač bez korektury
    OLEJOVKA: myslela jsi asi větvičkový vzor... http://www.fler.cz/blog/vzornik-ke-tkani-na-hrebenovem-stavku ten poslední.... jinak se dá vymyslet leccos

    a není fialová jako fialová, z rovna u ní to není až taková hrůza
    a pořád nevím, jestli to má být šlechta nebo prostý lid ;-) to je hlavní rozhodovací bod
    YFF
    YFF --- ---
    OLEJOVKA: ano, velmi:)
    to je LH stránka profláknutejch elháčkařů,:))))
    YFF
    YFF --- ---
    OLEJOVKA: jsme to řešily nedávno s danigeo, prostý člověk si mohl dovolit obarvit šaty tím co našel na mezi, takže zelená, hnědá, /bílá ne, to se muselo bělit a bylo to drahé, zvlášť kdyby chtěl bílý vrchní šaty, dost nepraktický/ šedá, a různé jejich odstíny, ani žlutou bych nezatracovala, dá se vytvořit poměrně snadno, ona spíš byla trnem v oku ta "šafránová" žlutá, kterou církev zakázovala z důvodu marnotratnosti, a když to nepomohlo, přisoudila jí určitým stavům, ty máš "jako" lepší šaty, tak by sis mohla dovolit i červenou a modrou, ale ta látka nepůjde obarvit, byly by tam fleky, vzhledem k tomu, že to používáš jednou ročně, nechala bych to jak to je:)
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    je tahle stránka historicky autentická?
    http://curiavitkov.cz/
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    SELLIGAN: je to dojče obchod :o)))
    SKLIBA: tkanicový vzor?

    mám vrchní šaty z IQ sárí, tudíž fialové... musím je tedy obarvit? je to umělina, takže by to asi bylo o zlost... a jaké barvy teda můžu? protože mi zbyla po zákazy kdejaké jen zelená a bílá :oD
    YFF
    YFF --- ---
    Omlouvám se za caps lock, ale to už je vážně moc!!!
    YFF
    YFF --- ---
    SELLIGAN: jéžíšš, no samotnej ten popis stojí zato:
    "Střih pochází z 1. století a v gotické době byl používán nejčastěji. Bylo mnoho variant, ale jedinečné byly rukávy, u těchto šatu s brokátem.

    Často se nosily ve tmavých barvách, i například v černé, a s metalovým páskem.
    Ty 'Inlays' nemusí být z brokátu, šijí se také ze stoprocentní bavlny.

    Materiál: bavlna s ručně šitým brokátem.
    Barva: modrá a kombinace přírodních barev.

    JAK NĚKDO MŮŽE NAPSAT S ČISTÝM SVĚDOMÍM TAKOVOU KRAVINU NEBETYČNOU!!
    YFF
    YFF --- ---
    SELLIGAN: zkus to na aukru nebo na ebay a jiných bazarech, co tam někdy lidi prodávají, a za jaký prachy, to by mi bylo stydno


    SHAHLAH: dobrej ftip :-B :)))
    SHAHLAH
    SHAHLAH --- ---
    SELLIGAN: Přes tisícovku za tuhle košili? Vždyť na ní není žádné složité šití ani velká spotřeba látky... Leda, že by byla šitá ručně (což nebude)...
    SKLIBA
    SKLIBA --- ---
    YFF: :-D
    SKLIBA
    SKLIBA --- ---
    SELLIGAN: jojo posílala, ale neber si to osobně, netuším, co z toho bych označila jako historický kostým. fantasy ok, larpařské ok, ale historické radši ne ;-)
    SKLIBA
    SKLIBA --- ---
    SELLIGAN: ne, už mě nenachytáte, znovu se nepodívám
    SKLIBA
    SKLIBA --- ---
    YFF: náhodou mám vychytaný na tkanici celkem hezký větvičkový vzor, stačí si s těmi nitěmi trochu pohrát :-D
    YFF: jj přesně. sukně (jen vrchní) se kasala na práci, do bahna, do sněhu, slušná ženská jinak spodnici neukazovala. a šlechta tuplem ne, ta nekasala vůbec, ánžto nepracovala a v bahně si mohla dovolit ušpinit, protože služebnictvo vypere, žejo (na to bacha i při chůzi, sukně nahoru je barbarství)
    SKLIBA
    SKLIBA --- ---
    OLEJOVKA:
    ad spodní kratší lem - pokud jsi chudina, mohlo ti nevyzbýt, bohatec by to nedopustil, ten má dost peněz na to, aby si po látce šlapal
    karetka OK, záleží do jaké doby, ale vydržely dlouho, konečně taková hedvábná jemná karetka je velmi pracná, velmi nákladná a opravdu nádherná záležitost, jinak se hodně vyšívalo. a pokud nejsi nobil, už vůbec bych to moc neřešila. vyšít nebo klidně tu karetku. jinak zdobený spodní šat klidně, dělalo se to, obzvlášť u honosných věcí
    prostřihy vrchního? jak to myslíš?
    a jo, gotika byla barevná až nevkusně. čím víc barev, tím líp. jen bacha na žlutou, černou, růžovou/fialovou, pokud nejsi nobil tak taky sytě modrou a červenou, žlutá a černá se používaly spíš v heraldickém kontextu, žlutou by si na sebe slušná žena jinak nevzala, černá heraldicky byla přiřazena obvykle spíš za trest, takže taky nic moc. růžová/fialová - v sytých odstínech - náleží kléru, sytá červená a modrá jsou luxusní záležitosti. a kdybys na to chtěla něco našívat, perličky jsou ok, tromlované (do hladka ohlazené kameny) jsou ok, skleněné korálky rozumných tvarů jsou taky ok - dokonce to byla veliká móda. a pak byla v gotice velká móda knoflíková, často se našívaly i jen pro ozdobu. jinak lem z látky jiné barvy je taky ok stejně jako lem obšitý kožíškem (pokud to nebude kožíšek exotický raději)
    a jinak pokud by šlo o prostý lid, asi by šlo použít ještě i zdobení našitými tkanicemi (umím). každopádně obecně výšivky - v té době byly v módě geometrické tvary (už jsem viděla mnoho výšivek piškvorkového typu), rostlinné či heraldické motivy, variace na křížky... dá se toho hodně najít.
    všechno záleží na tom, jestli chceš být prostá žena nebo šlechtična
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam