Cau, chci se podelit o neprijemnou zkusenost..jedna se o podvod s bankovni kartou. A mezi radky taky story o tom, ze cely usnadnovani zivota pres elektroniku porad balancuje mezi funkcnosti a bezpecnosti..
Koupil jsem si v jedny online hre nejaky zlataky za 1 dolar. Platil jsem pres branu
https://wnu.com/secure/ (eopch.com). Nasledne se me Chrome zeptal, jestli chci kartu (od fio banky) ulozit, odklikl jsem, ze ne..
Posleze jsem se pokousel neco stahnout a po kliknuti na odkaz na jakysi filehosting na me vyskocilo cerveny okno s varovanim o phishingu atd., a ja hlupak jsem kliknul na "pokracovat", protoze jsem to proste musel mit, zejo...
Podotykam, ze jsem nemel zablokovanej pristup tretich stran ke cookies, coz je zrejme pricina pruseru a bod zlomu. Otazka je, proc je to tak defaultne (pokud si vzpominam, nehejbal jsem s tim), a zda a proc se udaje o karte do cookie ulozily, kdyz jsem chromu rekl, ze nechci, aby si ji pamatoval (i kdyz, asi to nema souvislost, chrome si to uklada jinam, nez do cookie webu..).
Ubehl necely den a na vypisu z uctu se objevila nezauctovana, a hlavne neocekavana transakce - nakup na grpmarket.com v hodnote 48,34 eur/1287 czk. Ja si tam ale samozrejme nic nekupoval, a co me hlavne fascinuje je to, ze neproblehlo schvaleni pres SMS, ktere je nastaveno na transakce v hodnote 500+ czk. A vzhledem k tomu, ze je to celkem dulezity zabepecovaci prvek pri online nakupech, me to trochu rozciluje..a moje paranoidni ja ma za to, ze zasrani Cinani nekde na Huawei BTS odposlechli telefonni cislo, kam se notifikace posilaji, a notifikaci si presmerovali, protoze ja ho jinak nepouzivam, a v Chromu ho nikde ulozene nemam..
No, do banky bude podana reklamace. Pokud je transakce nezauctovana, tak doufam penize z banky jeste neodesly, a pokud v logu systemu nebudou mit zaznam o notifikaci pres SMS, snad nebude potiz transakci zrusit a penize vratit zpet na ucet..
btw., grpmarket.com je nejakej zprostredkovatel zakaznickyho servisu. to uz mi do hlavy nejde vubec, koupit se tam nic neda, ale to asi radsi resit nebudu..