• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SUN_VU_KUNGPlastika - trojrozměrná tvorba z různých materiálů, různými postupy, diskuse, praxe, vlastní práce, rady a tipy
    FACEO
    FACEO --- ---
    poradte prosim kde v praze se da koupit lukopren a polyester na odlevani resp. kde nakupujete a jinak nebylo by naskodu to dat do nastenky
    MOUSEK
    MOUSEK --- ---
    MACOMIX: ideš predávať ?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SUN_VU_KUNG: jo tak, takze i parafin jde takhle pouzit, dobre vedet.

no do silikonu neodlejes 700°C horkej hlinik, ale to pak neni potreba separator, pac sadrova forma se pak roztluce, ja to delal naposled pri liti sadry do kovove formy to s tim voskem, kdyz nejde o rozmer a je to kusovka tak je silikon fajn, jinak se docela prodrazi
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    *samozřejmě tam mělo být 5kg
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    JVCNC: parafin má podobné vlastnosti jako vosk - je to jeho průmyslová alternativa. Rozpouští se v benzinu a používá se jako separátor. Aby ve formě byla ta vrstva tak silná, jak píšeš, je nutné se rozloučit s detaily. Nevím proč se tolik trápit se sádrou a parafinem, když dneska stojí kýbl silikonového monomeru 1500 Kč a vystačí na docela dlouho (tuším 5k, musel bych se podívat do komory :D). Sádra je fajn na některé aplikace (třeba slepá forma, lože pro kaučuky atd...) ale silikon ji mohutně překonává.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    nepouziva se k te separaci nez parafin spis vosk? co si pamatuju tak se vosk rozpusti v benzinu jestli se nepletu, tekutina se pak natre, benzin odpari a zustane vrstvicka vosku a pri vyndavani z formy staci lehce nahrat aby vosk zacal tect a pak to vypadne samo
    MACOMIX
    MACOMIX --- ---
    Teraktruhlíkotová armáda :)

TAILA
    TAILA --- ---
    SUN_VU_KUNG: Je mi jasné, že kdybych to chtěla používat více, tak přejdu k Lukoprenu. Nicméně v poslední době zkouším mnoho nových technik a tak mam v plánu na prvních pokusech ušetřit. Nepotřebuju řešit drobné detaily a s porézností se taky poperu. Každopádně moc díky =)
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    TAILA: Lokopren - silikon se používá při odlévání kvůli své prakticky nulové adhezi. Záleží na tom, jaké pryskyřice chceš používat, ale silikonová forma je to nejvhodnější, co může člověk mít, dělám už jen se silikonem a bez problémů mi slouží pro polyester, epoxid, polyuretan i samotnou sádru. Sádrovou formu lze použít, ale má to několik zásadních nevýhod, jejichž rešení ti zabere víc času a energie, než rovnou použití silikonu. Předně je to fakt, že suchá sádra je porézní - pokud do toho naliješ pryskyřici, tak ji z formy nevyndáš bez kladiva, čímž samozřejmě zničíš formu. Řešením je mohutná separace formy - jednak např. šelakem a v druhé řadě parafinem. Pokud jde o detailní model, můžeš se tak připravit o spoustu jemných detailů. Druhou nevýhodou sádry je její totální nepružnost a křehkost. Aby se dal odlít komplikovanější model, je nutné mít několikadílnou formu se zámky, aby se dala vůbec po odlití rozebrat. Čím víc dílů, tím více švů a nepřesností nutných k retušování, takže po odlití následuje tahle práce, na kterou je potřeba mít ruční frézu. Silikon má nejen skoro nulovou adhezi, ale navíc je pružný, takže není takový problém s podmodelovanými místy a jde použít méně dílnou formu, která se dá snadno rozebrat.
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    TAILA: z jakých pryskyřic ? Třeba ve stomatologii se používají pryskyřice k výrobě zubních náhrad a například na ortho retainers... vše se dělá na sádrových modelech a funguje to...No a existuje i jiný druh sádry než klasická bílá sádra. Tzv kamenná, má vysokou tvrdost, je méně hydrofilní a také je hladká, připomíná plast... ale to asi znáš.
    TAILA
    TAILA --- ---
    Ještě bych měla jeden dotaz
    Pro odlévání z pryskyřic jsou na internetu doporučované lukoprenové formy. Šly by použít i sádrové? Pokud je problém jen ve vyndavání nebo to prostě nejde?
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    TAILA: pokud to chceš prodávat, tak bych radil nejdriv udělat kopie a potom barvit až ty kopie...
    TAILA
    TAILA --- ---
    HE11_KNIGHT: díky moc
    ještě jeden dotaz.... většinou je postup jak? udělá se, zatvrdne, nabarví a je hotovo? nebo udělá se a pak se dělají kopie, které se barví a dodělávají?
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    NENUPHAR: nechci vypadat, že tomu dělám reklamu .. ale ono je to prostě nejlepší .. tak si nemůžu pomoct ..

DECODANCE - Original Sculpey
    http://www.decodance.cz/obchod/original-sculpey-s2/
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    TAILA: Pokusim se to nějak napsat co mam zkušenosti

www.decodance.cz zatím jediný dovozce Sculpey Firm což je zatím nejlepší hmota na modelování co se týče poměru cena/kvalita (za půl kila cca 350 kč) funguje na principu Fimo, s tím že je pevnější a drží lépe detaily (není tak gumovité jako Fimo)

Dál tu máš všelijaký Green stuffy a Miliputty a DAS Claye a Brown Stuffy... a Magic Sculpty .. Alteca.. a to jsou všechno rádoby epoxytky (vlastně ne rádoby ale opravdu, kormě DAS Claye) .. a ty ti vytvrdnou na vzduchu .. to ale pro mě nebyla nikdy výhoda, takže je používám jen jako doplňkové hmoty pro dodělávky

Green Stuff je po vytvrdnutí gumový

Brown Stuff je po vytvrdnutí míň gumový než GS

Miliputt - je po vytvrdnutí jako kámen .. nepiřšel jsem tomu nikdy na chut .. ale koukal jsem že Španělský mistři s tim dělají opravdu divy .. ale co jsem koukal tak poslední dobou přecházejí všichni na Sculpey Firm.. bůh ví proč..

Magic Sculpt - je nemlich to samý co Miliput ... akorát je trochu gumovitější než vytvrdne.. trvá mu to cca 8 hodin do plného vytvrdnutí u Miliputt je to cca 3 hodiny..

A tak dále a tak dále ..

TAILA
    TAILA --- ---
    Smím se zeptat na nějaké shrnutí ohledně materiálů na tvorbu menších postaviček?
    Plusy, mínusy, včetně cen a obecně možností?
    Stačí nějak hrubě....
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    Zdravím, koupila jsem si tuhle hmotu
    Samotvrdnoucí hlína Gédeo - PÉBÉO - terakota | Samotvrdnoucí hmoty | Výtvarné potřeby, rámování obrazů - Maestro Trutnov
    http://vytvarnepotrebymaestro.cz/detail/9255-samotvrdnouci-hlina-gedeo-pebeo-terakota?category_id=13436

měla jsem v plánu si z ní udělat předlohu pro loutku kterou budu vyřezávat ze dřeva, ale model mi popraskal, tak netuším v čem je problém? dělám z ní teď teda něco jiného, stínítka na svíčky ale i tak to praská, ikdyž mám tenkou vrstvu a třeba umotat z toho spirálku je nemožný, v ohybu praská i za mokra...

Můžu poprosit o tip na nějaký jiný materiál, větší množství, přírodní barva - odstíny hnědé, oranžové... je mi jedno jestli se bude vypadlovat v troubě nebo schnout samovolně. Ideálně k dostání v kamenném obchodě. Díky.
    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---
    kdyby náhodou někdo chtěl, zase jsem si zprovoznila dílnu s keramikou (po několika letech :), můžu něco vypálit, pálim většinou na 1150 stupňů, vnitřní velikost pece je 40x40x40cm. klidně taky zvládnu nějaký to učení točení na kruhu, modelace....
    jen mám malou dílnu takže na nějaký kurz preferuji jednoho nejvíc dva lidi, na ceně se dohodnem, klidně i nějakej barter
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    JANCICEOPICE: laserem, úplně v pohodě.
    MACOMIX
    MACOMIX --- ---
    SUN_VU_KUNG: supersculpey
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam