• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SUN_VU_KUNGPlastika - trojrozměrná tvorba z různých materiálů, různými postupy, diskuse, praxe, vlastní práce, rady a tipy
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    TAILA: Lokopren - silikon se používá při odlévání kvůli své prakticky nulové adhezi. Záleží na tom, jaké pryskyřice chceš používat, ale silikonová forma je to nejvhodnější, co může člověk mít, dělám už jen se silikonem a bez problémů mi slouží pro polyester, epoxid, polyuretan i samotnou sádru. Sádrovou formu lze použít, ale má to několik zásadních nevýhod, jejichž rešení ti zabere víc času a energie, než rovnou použití silikonu. Předně je to fakt, že suchá sádra je porézní - pokud do toho naliješ pryskyřici, tak ji z formy nevyndáš bez kladiva, čímž samozřejmě zničíš formu. Řešením je mohutná separace formy - jednak např. šelakem a v druhé řadě parafinem. Pokud jde o detailní model, můžeš se tak připravit o spoustu jemných detailů. Druhou nevýhodou sádry je její totální nepružnost a křehkost. Aby se dal odlít komplikovanější model, je nutné mít několikadílnou formu se zámky, aby se dala vůbec po odlití rozebrat. Čím víc dílů, tím více švů a nepřesností nutných k retušování, takže po odlití následuje tahle práce, na kterou je potřeba mít ruční frézu. Silikon má nejen skoro nulovou adhezi, ale navíc je pružný, takže není takový problém s podmodelovanými místy a jde použít méně dílnou formu, která se dá snadno rozebrat.
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    TAILA: z jakých pryskyřic ? Třeba ve stomatologii se používají pryskyřice k výrobě zubních náhrad a například na ortho retainers... vše se dělá na sádrových modelech a funguje to...No a existuje i jiný druh sádry než klasická bílá sádra. Tzv kamenná, má vysokou tvrdost, je méně hydrofilní a také je hladká, připomíná plast... ale to asi znáš.
    TAILA
    TAILA --- ---
    Ještě bych měla jeden dotaz
    Pro odlévání z pryskyřic jsou na internetu doporučované lukoprenové formy. Šly by použít i sádrové? Pokud je problém jen ve vyndavání nebo to prostě nejde?
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    TAILA: pokud to chceš prodávat, tak bych radil nejdriv udělat kopie a potom barvit až ty kopie...
    TAILA
    TAILA --- ---
    HE11_KNIGHT: díky moc
    ještě jeden dotaz.... většinou je postup jak? udělá se, zatvrdne, nabarví a je hotovo? nebo udělá se a pak se dělají kopie, které se barví a dodělávají?
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    NENUPHAR: nechci vypadat, že tomu dělám reklamu .. ale ono je to prostě nejlepší .. tak si nemůžu pomoct ..

DECODANCE - Original Sculpey
    http://www.decodance.cz/obchod/original-sculpey-s2/
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    TAILA: Pokusim se to nějak napsat co mam zkušenosti

www.decodance.cz zatím jediný dovozce Sculpey Firm což je zatím nejlepší hmota na modelování co se týče poměru cena/kvalita (za půl kila cca 350 kč) funguje na principu Fimo, s tím že je pevnější a drží lépe detaily (není tak gumovité jako Fimo)

Dál tu máš všelijaký Green stuffy a Miliputty a DAS Claye a Brown Stuffy... a Magic Sculpty .. Alteca.. a to jsou všechno rádoby epoxytky (vlastně ne rádoby ale opravdu, kormě DAS Claye) .. a ty ti vytvrdnou na vzduchu .. to ale pro mě nebyla nikdy výhoda, takže je používám jen jako doplňkové hmoty pro dodělávky

Green Stuff je po vytvrdnutí gumový

Brown Stuff je po vytvrdnutí míň gumový než GS

Miliputt - je po vytvrdnutí jako kámen .. nepiřšel jsem tomu nikdy na chut .. ale koukal jsem že Španělský mistři s tim dělají opravdu divy .. ale co jsem koukal tak poslední dobou přecházejí všichni na Sculpey Firm.. bůh ví proč..

Magic Sculpt - je nemlich to samý co Miliput ... akorát je trochu gumovitější než vytvrdne.. trvá mu to cca 8 hodin do plného vytvrdnutí u Miliputt je to cca 3 hodiny..

A tak dále a tak dále ..

TAILA
    TAILA --- ---
    Smím se zeptat na nějaké shrnutí ohledně materiálů na tvorbu menších postaviček?
    Plusy, mínusy, včetně cen a obecně možností?
    Stačí nějak hrubě....
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    Zdravím, koupila jsem si tuhle hmotu
    Samotvrdnoucí hlína Gédeo - PÉBÉO - terakota | Samotvrdnoucí hmoty | Výtvarné potřeby, rámování obrazů - Maestro Trutnov
    http://vytvarnepotrebymaestro.cz/detail/9255-samotvrdnouci-hlina-gedeo-pebeo-terakota?category_id=13436

měla jsem v plánu si z ní udělat předlohu pro loutku kterou budu vyřezávat ze dřeva, ale model mi popraskal, tak netuším v čem je problém? dělám z ní teď teda něco jiného, stínítka na svíčky ale i tak to praská, ikdyž mám tenkou vrstvu a třeba umotat z toho spirálku je nemožný, v ohybu praská i za mokra...

Můžu poprosit o tip na nějaký jiný materiál, větší množství, přírodní barva - odstíny hnědé, oranžové... je mi jedno jestli se bude vypadlovat v troubě nebo schnout samovolně. Ideálně k dostání v kamenném obchodě. Díky.
    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---
    kdyby náhodou někdo chtěl, zase jsem si zprovoznila dílnu s keramikou (po několika letech :), můžu něco vypálit, pálim většinou na 1150 stupňů, vnitřní velikost pece je 40x40x40cm. klidně taky zvládnu nějaký to učení točení na kruhu, modelace....
    jen mám malou dílnu takže na nějaký kurz preferuji jednoho nejvíc dva lidi, na ceně se dohodnem, klidně i nějakej barter
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    JANCICEOPICE: laserem, úplně v pohodě.
    MACOMIX
    MACOMIX --- ---
    SUN_VU_KUNG: supersculpey
    LIS
    LIS --- ---
    Ahoj,
    plasové desky 1mm mají v Grand papíru na Národní, různé typy i barvy formát A4 až B1.

SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    hehe, pěkněj, zase fimo?
    MACOMIX
    MACOMIX --- ---
    Vladce kvetin, jeste chybi barvy

https://www.facebook.com/macomixcom
    EERIS
    EERIS --- ---
    Ahoj,

prosím Vás nevíte někdo - kde by se dala sehnat polystyrenová (jakákoliv plastová) deska v tloušťce 1mm a barevná? (červená-magenta) :)
    Už nevim kde jinde tápat než na nyxu :)
    Zatím ji měli jen v Tuplexu ale při odběru jedné tuny :) já potřebuju jen jednu - koupim klidně i pět, ale... tuunu ne:)

díky za cokoliv!
    HYLGERT
    HYLGERT --- ---
    Ahoj nemáte někdo náhodou zkušenosti s čedičem? Budu pracovat se sloupkama (takový ty varhany). Vím, že je to dost tvrdej šutr a lze i tavit do formy ale touhle cestou jít nechci. Potřeboval bych několik kamenů – 3 (sloupku) postavit na sebe, možná se pustit i do řezání čepů, rozhodně bych potřeboval do těla sloupku vyříznout otvor – čtverec a moc nevím jak na to. Když má člověk prachy, tak jde cokoliv a já moc prostředků nemám, tudíž diamantová kotouč za 5 tisíc si nepořídím :) Pak bych také chtěl na boky těch šutrů, který jsou poměrně rovné převést kresbu. Nejlepší variantou by bylo laserové cizelování a problém by s velkou pravděpodobností mohl být ve velikosti a váze kamenů. Takže beru jakékoliv tipy od leptání až po nějaké ty nástroje na rytí (mělo by to být poměrně přesné). Možná chci nemožné, ale jsem na začátku. Předem děkuji za jakékoliv nápady a odkazy na info.
    THOFT
    THOFT --- ---
    LED Cube
    Dekorační lampička z březového dřeva

MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    SUN_VU_KUNG: tlustší drát, více proudu a už to jedé :)
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    JVCNC: tak já se na to řezání neptal, to janciceopice ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam