To, že drtivá většina lidí má retrievera jen jako rodinnýho psa, neznamená, že už to není lovecké plemeno, ne? U nás ve sdružení je psů habakuk a právě fenka retrievera je náš asi nejlepší pes, nejen co se týče výsledků na zkouškách, ale i toho, kolik práce udělá pes na honu. Letos a loni jsem byla na minimálně 5 zkouškách retrieverů, jak těch menších, tak těch vrcholových, a musím říct, že lovecky správně vedený retriever se může směle porovnávat s ohaři, co jsem se tak vyptávala některých vůdců úspěšných psů, tak někteří (hlavně ti, co mají prvního psa) říkali, že rodiče jejich psa mají třeba jen OVVR a nebyli lovecky vedeni, takže předpokládám, že to pořád v těch psech asi je. A navíc pěkně pracovali i s vůdci - nemyslivci, kteří evidentně moc zkušeností neměli. K tomu "Jako přinašeč nebo slídič tak maximalne jo" - retriver ti udělá slídění (jasně, ohaři většinou hledají energičtěji) a přinášení, ale jsou výborní i na vodu a do rákosí, chodí po barvě .... o jezevčíkovi taky neřeknu, že je jen na naháňky a do nory, možná na barvu. Samozřejmě dávám pořád přednost ohařům, ale zas říct, že retriever už není lovecké plemeno mi přijde už moc :)