• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MILANLXROHAŘ - všestranný lovec
    rozbalit záhlaví
    OPI
    OPI --- ---
    MATHEA: rozumím, a myslíš že by bylo dobré ho to učit třeba s klikrem? nebo jestli mi poradíš nějaký jiný postup, abych něco nezvrzala...ráda si nechám poradit a poučit se jen nemám ráda odpovědi typu tvůj pes tě na 100% neposlechne, vůbec nemá být puštěný na volno..
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    OPI: jasny, ja bych osobne proste tu pistalku jela fakt stopro pozitivne a na 100% plneni povelu. Aby to bylo neco, co se nebude rozvolnovat. Obrovskou vyhodou pistalky je totiz to, ze ma furt stejnej ton - pes v nem neslysi tvoje rozcileni/nasrani/tvoje naladu, takze je mnohem jednodussi na ni naucit fakt radostny a hlavne rychly prichody. Proto bych ja osobne jela spis to uceni mimo povel ke mne, ale fakt jne pres hvizd pistalkou = pamlsek. Postupne navysovat kriteria, ale fakt postupne, nejit rychle, aby to pro psa nebylo moc. Kdyz by se stalo, ze v nejakym momentu prestane na pistalku reagovat, vratila bych se o kriterium zpet a vic ho upevnila. Ale to by byl muj postup, kterej sem i aplikovala s boxerem, kteryho sem cvicila.. majitel se na to pak vysral, takze sem nemela moznost ani silu to dotahovat.
    OPI
    OPI --- ---
    OPI: navíc ještě to ke mě používám i běžně doma nebo v jiné situaci a to je bez odměny takže s píšťalkou by věděl že vždycky něco dostane...
    OPI
    OPI --- ---
    MATHEA: já bych až do neděle řekla že mám 100% přivolání ke mě ikdyž to musím říct někdy 2x ale ta srna mě překvapila a až pes vystartoval tak už jsem jen pak volala jeho jméno a nesmíš a to už mě zřejmě ani neslyšel nebo nevnímal...když naučím ke mě s píšťalkou tak by to mohlo fungovat...myslim....
    ALIENABLE
    ALIENABLE --- ---
    OPI: na tom fakt nemá smysl šetřit, navíc si pes zvykne na ten tón...
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    PTACOPYSK: no pokud ma pes ke mne stoprocentni, pak se to jiste da, pokud ale ne, pak je to spis kontraproduktivni..
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    OPI: do kvalitní píšťalky má smysl investovat, vydrží ti celý život (pokud ji někde nevytrousíš) ....
    OPI
    OPI --- ---
    PTACOPYSK: no ještě aby ne za ty prachy :)... objednávám granule z krmeni.cz a tam jsou jen 3 typy za nějakých 30 kč tak jsem to chtěla objednat z jedné stránky ať nemusím platit poštovné ale to budou asi na prd píšťalky :(
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    Na přivolání se většinou používá krátký hvizd následující dlouhým. Změna směru jeden krátký, daunování na dálku jeden dlouhý.
    ALIENABLE
    ALIENABLE --- ---
    jj, my přivolání na píšťalku spojili s povelem ke mně - dva hvizdy. Pak už bez povelu....
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    MATHEA: Myslíš přivolání? já bych to jednoduše spojila s povelem ke mně, který už pes má naučený, za chvíli to bude dělat i jen na píšťalku. Píš'talka se v loveckém výcviku ale používá i na změnu směru (přihledání), nebo na zadaunování.
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    K tomu me napada - jak se pri klasickym loveckym vycviku uci na pistalku? Je to to samy jako pri pozitivce - tzn. zacinam v klidnym prostredi, psa upouta zvuk pistalky, dostane pamlsek a vytvori se postupne naprosto jasny spojeni - zazni pistalka, letim si k panickovi pro mls?
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    OPI: dlouhodobě jsem spokojená s píšťalkou acme silent (vyzkoušeno na víc psech)
    ALIENABLE
    ALIENABLE --- ---
    OPI: to zvládnete, chce to trpělivost a trénink a ono to přijde. A co loveckej výcvik?
    OPI
    OPI --- ---
    ALIENABLE: no na poslušnosti pracujeme každý den ale zrovna v sobotu jsem říkala mamce že jde vidět že je zase starší že je poslušnější no a v neděli ta srna.... :( ale píšťalku objednáme a vyzkoušíme, na prsty pískat neumím :)
    ALIENABLE
    ALIENABLE --- ---
    OPI: no tak to je mlaďoch, určitě na tom zapracujte, bude ho to i bavit a víc se ti unaví. Když musej zapojovat makovici, tak je to náročnější než 3 hodiny v lese, takže bonus pro oba :) Koupila jsem jednotónovku od Braca, ale sortiment je širokej, pro inspiraci třeba tady: http://www.psikralovstvi.cz/index.php?main_page=index&cPath=182_215
    OPI
    OPI --- ---
    ALIENABLE: v květnu bude mít dva roky, no píšťalka zní zajímavě, asi vyzkoušíme, a máte obyč nebo tu speciální pro psy kterou lidi slyší jen slabě?
    ALIENABLE
    ALIENABLE --- ---
    OPI: já bych se teda nebála pokuty jako spíš, že mi někdo picne psa, jak už tady bylo řečeno. Na odvolání od pro něj takovejch zajívamejch věcí jako je zvěř doporučuju trénovat na píšťalku. My to začali trénovat až v dospělosti, ale rychle se naučil a odvolatelnej je skvěle tak, že se nebojim ho mít na volno. Teda bojim se, ale ne toho, že by neposlech. Kolik mu je?
    OPI
    OPI --- ---
    děkuji, no u nás to funguje tak že když potkám policajta ve městě se psem navolno tak mi řekne že příště za to bude pokuta, pokud ho chci pustit mám jít právě na to místo....jasně že jsem srny už párkrát viděla někde v dáli tak jsem si ho vždycky přivolala a snažila se aby si jich ani nevšiml ale tohle se mi fakt stalo poprvé, prostě pes byl přede mnou asi nějakých 10-15 metrů a srny se vyřítili ani pořádně nevím odkud no a už to bylo...myslím že jak už se rozběhl tak mě ani nevnímal že volám ale uvědomil si to až byl daleko na poli tak se sám od sebe do minuty vrátil, jen když jsem viděla jak jí běží za zadkem tak jsem se lekla protože mě vůbec nenapadlo že by mohl být rychlejší než ona....
    s tou pokutou se ptám jen čistě informativně...vím že by to nikdo nemusel vidět ale kdybych to viděla já tak bych ji tam určitě nenechala jen tak ležet..
    jinak pravidelně potkáváme krávy, koně, ovce a to se pes vůbec nevzrušuje
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    BUXIE: No jo, nastudovat si zakony je sice hezky, ale jak sam pises, ve vysledku by spis chtelo, aby si je nastudovali ti povolani a hlavne se pak podle nich chovali..
    Ja treba absolutne nechapala, proc me v lese u pisaku, kam jezdim se psy 9 let (oba jsou nauceni drzet se na ceste, zver mame hodne dobre udelanou, cimz samozrejme nerikam, ze je vzdy stopro urvu, kdyz jim vylitne neco pred frnakem, ale jsou to vyjimky a opravdu hodne rychle se vracej) buzeroval nejakej chlap (firemni auto od Kinskyho dal Borgo), ze tam se psy nemam co delat. A jeste ke vsemu s loveckejma! Ok, ale ze tam pravidelne od jara do zimy jezdej kreteni jak splaseny na ctyrkolach a motorkach, to nikdo neresi. Ze se tam rybari chovaj jak prasata, v dobe nejvetsi vytizenosti rybniku vsude u brehu plavou mrtvy a obrovsky kapri, to je vsechno ok. Che, sry, vim, ze ty za to nemuzes a tak a vsechno, jen me proste tohle sejri.
    BUXIE
    BUXIE --- ---
    OPI: Upřímně, pokutu ti může dát jen policista a těch po lesích a polích moc nechodí. Jinak pokud ti pes uteče, vzdálí se z tvého dosahu dopouštíš se podle zákona týrání zvířete a navíc ti psa může zastřelit POUZE myslivecká stráž, pokud shledá že ti pes srnu štve. Jenže v realitě to funguje následovně, pokud potkáš JEN myslivce, nemůže tobě ani psovi udělat nic. Leda tě napomenout (seřvat a být hrubý) a slušně tě požádat, aby jsi psa měl na vodítku. BTW zákon neříká že psa musíš mít na vodítku, ale musíš ho mít ovladatelného. Což napříkal u mého gordonsettra byl poloměr +/- 1km, protože byla cvičená na field trial. Problém je, že zákony si velmi často protiřečí. Takže pokud to shrnu-psa si v době nouze a kladení (chápej zima a jaro)drž na vodítku a holt ho pouštěj jen tam, kde zvěř není. Navíc myslivecká stráž NESMÍ střílet na psa loveckého a pracovního, ale bohužel ne každý to dělá. Ono nezaškodí nastudovat si zákon. Mimochodem letošní zima je dost divná, zajíci už mají malé, tak hafíky nepouštějte, stačí že polovinu ze zajíčků zabijou straky a další predátoři. A klid před zvěří u loveckých psů je bohužel složitě nacvičitelný a chce to hodně trpělivosti, navíc u ohařů. Přeji hodně štěstí a co nejméně konfliktů s myslivci-jsem také myslivec a vím že věci se dají dělat i jinak-bezkonfliktně. Good luck a hodně zážitků s hafíky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam