REMULADA: Plachost bývá často vrozená a nakrývat takovým psem je krajně nežádoucí. Měla jsem více než 10 let projekt Lovecký pes v nouzi, kdy jsem často tyhle psy brala od myslivců, kteří se s nimi nemažou a mnozí je prostě utrácí, když nejsou schopni je vycvičit. Takže produkovat taková štěnda s tímhle osudem? Proč? Navíc dopřát mu krytí a pak nikdy více, je pro něj horší, než když to vůbec nepozná. Jinak měla jsem jednu takovou fenku v práci půl roku, měla dělat asistenčního psa a byla to strašná rachota, denně 3-4 hodiny intenzivní desenzibilizace na podněty,
tady jsem to popsala jak na to, ale není tam nic převratně objevného, prostě piplačka. V útulku máme takové psy často a je to opravdu mravenčí piplavá práce.
tenhle pes je u nás mnoho let a díky plachosti to má na doživotí. To, co vidíš, byla vteřina, kdy se přiblížil, vzal si piškot a zdrhl a to byl výsledek tříleté práce, protože zpočátku se ani neukazoval, když tam byli lidi. Takže - dělat se dá vždy něco, ale úplně se toho nezbavíš a jak vidíš, může být i podstatně hůř.