• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HASHPoznej vtip + jejich vysvetleni | Adolf Hitler ručí za vtipnost veškerých vtipů! Doživotní záruka! *záruku možno prodloužit
    ADAMJ
    ADAMJ --- ---
    REFLEX: Par moznejch vysvetleni:
    1) Snedli ho a jeho duse a vule presla do nekoho z nich
    2) Cestovatel zapomnel, ze je cernoch
    3) Blbej preklad
    4) Blbej vtip
    :)))
    RAGUN
    RAGUN --- ---
    KALIBAN: uz to vidim....
    nerozumel jsem slovensky... a to mam slovenskou skorozenu....
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    RAGNAROK, SIRIEN: Domnívám se, že vtip má ještě jiné vysvětlení a že jde o variantu tohoto rozšířenějšího vtipu:

    What's the difference between an actuary and an accountant?
    An actuary does much the same thing as an accountant but lacks the accountant's bright and vivacious personality.

    Actuary je pojistný matematik.

    Jde o to, že stereotypně je vnímána práce účetních jako velmi nudná, stereotypní atd. Stejně tak jakou vnímáni i samotní účetní. (velmi dobře popsáno například Monty Pythony zde: http://www.youtube.com/watch?v=XMOmB1q8W4Y)

    Vtip je tedy v tom, že ve srovnání s aktuáry, nebo statistiky jsou to stále zábavní lidé. Respektive naopak, že aktuáří, nebo statistici jsou ještě podstatně nudnější, než účetní.
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    RAGUN: to jako fakt?

    ze je trava nizko a zajice lehta na koulich a jelena logicky ne...
    RAGUN
    RAGUN --- ---
    Behá zajko po lúke a stašne sa pritom rehoce. Príde k nemu jeleň a pýta sa.
    "Zajo, prečo sa tak rehoceš?"
    Zajac lapá po dychu a snaží sa prestať smiať: "choď sa aj ty prebehnúť a uvidíš."
    Jeleň behá, behá a stále sa nesmeje. Zastaví sa pri zajacovi a ten sa ho spýta:
    "Teba to nešteklí na vajciach???"


    wtf?
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    celkem velka vagina...
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    SIRIEN: meme je jen anglicky napsano mem.
    HAWLIS
    HAWLIS --- ---
    SIRIEN: ó, děkuji, to jsem si snad ani nezaslouzil :) ale je mi to aspon konecne jasny.
    PIZI
    PIZI --- ---
    meme databaze. Vysvetleni historie... http://knowyourmeme.com/
    WACLOSH
    WACLOSH --- ---
    SIRIEN: jo jedu v tom a meme obecne chapu dobre, jen tenhle mi prisel, ze by mohl mit hlubsi smysl. Dekuju moc!
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    SIRIEN:
    pěkně vysvětleno děkuji
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    RAGNAROK: Oba pracují s čísly, se kterými lze žonglovat jak se Ti zlíbí aniž by se dalo nějak rozumně přijít na to, že šmelíš, oba pracují se vzstupními hodnotami, které jsou často z pohledu exaktních věd spíš cucané z prstu než skutečně zjištěné, nicméně zatímco statistici mají obvykle poměrně malou odpovědnost, resp. za špatnou statistiku většinou nejdeš za mříže a sice můžeš přijít o prémie, ale většinou ne o práci, tak účetní často šmelej stát na daních a podobně, na což, když to děláš ve větší míře, musíš mít relativně slušné nervy. Případně, pokud to děláš při prodeji firmy nebo tak, musíš bejt aspoň trochu svině.
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    HAWLIS: je meme a je meme.

    1 - mem, jednotka memetiky (odvozeno od gen, jednotka genetiky). Jedná se o pojem který je součástí evoluční psychologie (PS směr kombinující kognitivní psychologii s moderní teorií evoluce, * cca 197x, na naše PS katedry ještě prakticky nedorazila, jak je u našeho školství zvykem), který by se dalo jednoduše definovat jako nejmenší smysluplná jednotka kulturní informace. Memem může být cokoliv od způsobu přiťukávání sklenicemi piva až po náboženské myšlenky, přičemž memy se mohou skládat do vyšších jednotek zvaných memplex. Memplexem pak může být například společenská etiketa, náboženství jako celek (praktikující věřící nemají evoluční psychology moc v lásce) a podobně.
    Memy (případně i celé memplexy) pak v průběhu kulturního vývoje podléhají "evolučnímu výběru" (odtud podobnost s geny), memy které jsou nějak prospěšné případně chytlavé přežívají, memy které nejsou nikoliv. Například jezení košer masa je mem, který se stal elementární součástí židovské kultury, neboť ti co ho dodržovali jedli méně závadné maso - méně umírali na nemoci, navíc to byl další způsob jak ohraničit vlastní komunitu od ostatních, což z toho udělalo mem velice silný. Memplexy pak nesou skupiny memů, z nichž některé jsou/byly prospěšné a ostatní třeba ne, ale jsou k nim přibalené, přičemž často nabírají setrvačnost (tedy zůstávají přítomny i poté, co výhodnost jednotlivých memů prakticky pomine - opět jako dobrý příklad náboženství)

    Memetika je pak evolučními psychology a částečně sociology využívána k vysvětlení fenomenů kulturního vývoje, davového chování, používá se v reklamním průmyslu, ke práci se subkulturami (potažmo třeba gangy) a podobně.

    2 - meme, pojem odvozený z pojmu mem používaný pro označení určitého typu internetem kolujícího vtipu, nebo spíše pointy vtipu která se protáčí v různých vtipech, občas s nějakým přídavkem. Jde o to že ty vtipy prakticky vzato skutečně jsou memem z definice memetiky, nicméně pro tuhle konkrétní skupinu memů si internetová kultura (! nikoliv vědci, jde o laický pojem) vyhranila specifický význam.
    Jendoduché meme je třeba Fuuuu nebo Haters gonna hate, komplexnější jsou pak různý Filisoforaptoři (konkrétní obrázek dinosaura - raptora s připsanou "filosofickou" otázkou), někde na pomezí pak jsou třeba lol-cats.

    Internetové meme pak na sebe navazují další meme a často vzniká dominový efekt (třeba ty obrázky různých zvířat v barevním rámu odstínově rozděleném na osm vystředěných trojúhelníkových polí, ke každému tomuto zvířeti se váže jedna barva a jeden typ hlášek - máme agresivního vlka, špatně radícího psa, filosoforaptora a další a další, přičemž lze dohledat posloupnost jejich návazného vzniku), přičemž tento dominový efekt často vede k metahumoru, tedy k humoru který si dělá srandu z daného druhu humoru, občas to dokonce jde k meta-metahumoru, tedy ještě o úroveň nebo dvě dál, místy třeba ke kombinacím různých meme a podobně

    huf... tohle je asi nejkomplexnější, jak to umim vysvětlit, aniž bych zabředl příliš hluboko do psychologie nebo příliš podrobně do jednotlivých internetových meme.
    HAWLIS
    HAWLIS --- ---
    ADAMJ: okok dikes.
    ADAMJ
    ADAMJ --- ---
    HAWLIS: "Jednotka informace, pritomna v dany kulture." V podstate, jakou sadu memu znas, takovou kulturou jsi ovlivnenej. Docela hezky povidani je na wikipedii, anglicky i cesky.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    What is the definition of a statistician?
    Someone who doesn't have the personality to be an accountant.

    ???
    HAWLIS
    HAWLIS --- ---
    SIRIEN: s pochopenim obrazku jsem takovy problem nemel, ale poprosil bych te, jestli bys mi osvetlil význam slova "meme". díkes. a neodkazuj me pls na urbandictionary - z toho jsem nebyl prilis moudrej :)
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    WACLOSH: haters gonna hate - meme hláška spojovaná s obrázky buď různého vzteku nebo s obrázky, kde někdo dělá nějakou velmi obtížnou machrovinu (narážka na závist) (zjednodušeně, jako všechny meme to má svou historii a tak)
    Záběr z eskalátorů je brán tak, že horizontální rovina je skloněna do úrovně sklonu eskalátorů, takže to vypadá, jakoby všichni v klídku stáli ve 45° náklonu a vůbec je to nerozptylovalo, takže jakoby dělali něco hustého co Ty nezvládneš - haters gonna hate.
    Pokud Ti to nepřijde vtipné, pak Ti k tomu asi nemůžu říct víc než jsem už několikrát u podobných věcí řekl svému tátovi - internetový a zvláště meme humor je často podivný a mnohdy nejde o humor první úrovně ale o metahumor, případně dokonce meta-metahumor který je určen lidem co podobný humor už nějakou dobu sledují...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam