• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HASHPoznej vtip + jejich vysvetleni | Adolf Hitler ručí za vtipnost veškerých vtipů! Doživotní záruka! *záruku možno prodloužit
    NOP
    NOP --- ---
    Člověk s Downem, na internetu též jako, ehm, potato.
    REFALLENONE
    REFALLENONE --- ---
    Vegetable je odvozeno od vegetativního stavu (nečinnost mozku), to by musela být velká nadsázka. Spíš bych tipl na mém "I can count to potato"
    http://i0.kym-cdn.com/entries/icons/original/000/005/970/I-can-count-to-potato.jpg
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    LABORANTKA: wtf? lol...
    LABORANTKA
    LABORANTKA --- ---
    PYROMANEK: retardovane dite (zelenina) ji hranolky (brambora). brambora = zelenina
    PYROMANEK
    PYROMANEK --- ---


    asi sem fakt blbej, ale nechapu proc to ma +70
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    MYSHAAK: No mně šlo o vyhrocené právě toho druhého extrému :)
    MYSHAAK
    MYSHAAK --- ---
    LODBROG: Případně u takových žvejkaček by bylo zdražení o 100 Kč taky zajímavý...
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    PRAASHEK: Jasně - třeba nějakou pěknou nemovitost. O přesně 100 korun :)
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    MAGE: WTF?
    DPH je plošná. Zdražení jedné položky nákladů plošné není. Motáš dohromady naprosto nesouvisející věci a vycházej z toho totální nesmysly.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    já bych to zdražil všechno o sto korun a bylo bylo by
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    Příklad: 1000 nákup, 1200 prodej; marže tedy 200. Prodejce zvedne o procento, ty to jen promítneš dál: nákup 1010, prodej 1210 - tedy nárůst koncové ceny o 0,83 procenta. Tvoje marže zůstala stejná (pořád 200; zanedbejme, jestli toho za tu novou cenu prodáš stejně).

    Pokud si chceš zvednout marži, a okecat to "já taky musím o procento, takže celkem za 1212" (marže * 1,01, celková cena vzroste právě o 1%), nebo "celkem za 1210 * 1.01, čili 1222,1, celková cena vzroste o 1,8 procenta", to už je tvoje obchodní politika - ale do té tě *přímo* nic netlačí (kromě inflačních očekávání "já si za ty utržený peníze toho taky koupím míň, jestli zdražej všichni" etc.).
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    MAGE: Ty ale nebudeš *muset* zdražit o 1% - ale jen o tu část, o kterou zdražil tvůj dodavatel, což bude (pravděpodobně) méně než procento.

    Když ale se s tím zvýšením ceny u dodavetele svezeš, a zvedneš celkovou částku o procento, tak sis právě zvedl marži (právě o ten rozdíl); jen se to snáze okecává, že jako vlastně nechceš, ale že musíš, že tě dodavatel tlačí. To ovšem nemá nic společného s matematikou ;)
    MAGE
    MAGE --- ---
    HARALD: SIRIEN: Jak jsem psal tak u DPH se to takhle nedělá. Ale zkusím jiný příklad. Když jsem prodejce a můj dodavatel zdraží o 1% (zvýší si marži, promítne náklady... ne DPH) a já zákazníkovi řeknu že tedy taky budu muset zdražit o 1% tak se ale ve výsledku zdraží o víc než 1%.
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    MAGE: Máš pravdu - účetně se to tak nedělá. Protože to je totální blbost, sorry.

    http://cs.wikipedia.org/wiki/Daň_z_přidané_hodnoty

    princip té daně spočívá v tom, že máš řetězec zpracovatelů, kdy každý zpracovatel tu daň zaplatí zpracovateli předchozímu a vybere ji od zpracovatele následného. Koncový spotřebitel už nemá komu by výrobek prodal a daň dále naúčtoval (právě protože to je spotřebitel koncový) a tudíž daň zacáluje celou.
    Při zpětném pohledu tak vlastně koncový spotřebitel zaplatí daň která "proběhne" celým řetězcem zpracovatelů "nazpátek" a každý zpracovatel z ní zaplatí "svůj kousek".
    Násobit to na konci onou daňovou sazbou ještě jednou je prostě totální kravina. Ptát se proč to je totální kravina mi přijde jako stejně hloupá otázka jako "proč na koni není airbeg".

    Matematicky to sice provést jde, ale čistě a pouze jako metametická operace se zadáním "roznásob všechny části 1,2 a pak 1,2 roznásob ještě celek". Taková operace nedává žádný ekonomický smysl (...minimálně takový, který by mě teď napadal) a celkově je nesmyslná (protože máš jednoduší to prostě vynásobit celé 1,44)
    HARALD
    HARALD --- ---
    MAGE: Ne. Proč tam podruhé násobíš 1,2? To je nesmysl bez jakéhokoliv odůvodnění. Daní se jenom přidaná hodnota, neboli rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou. To má to kouzlo, že dph je vždy 20% a její zvýšení o 1% vede k navýšení výsledné ceny zase o 1%.
    MAGE
    MAGE --- ---
    SIRIEN: Možná jsem idiot jako pan Fico, ale co jsem si to tak počítal tak má možná trošku pravdu. Neberu to teď účetně ale jen "matematicky" (ale spíš to bude blbě):
    Dejme tomu že mam výrobek který vyrábím ze tří jiných surovin. Každá mě stojí 10kč + DPH 20%. To je (10*1.20)+(10*1.20)+(10*1.20) = 36kč a k nim dalších 20% = 43.20kč (chápu že takhle se to účetně asi nedělá, ale jde mě o tu matiku).
    Teď když zdražím o to procento 36*1.21 = 43.56. Jenže když se mi zdraží ty vstupy (10*1.21)*3 = 36.3kč + 21% = 43.923 což je o 0.363kč více.
    Účetně blbě ale matematicky správně ne?
    IKA
    IKA --- ---
    SIRIEN: ..a to sa, samozrejme, domnieva úplne správne.
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    MAGE: vysvětlení může být více...

    zaprvé matematické:
    X = A + B + C + D + ... + Z
    1,01*X = 1,01*(A + B + C + D + ... + Z) = 1,01*A + 1,01*B + 1,01*C + 1,01*D + 1,01*... + 1,01*Z
    (jinými slovy pan Nedokončené Vzdělání se snaží sdělit dalším blbcům, že vláda zdražila všechny komponenty o procento, čímž navýší celkovou cenu více než o procento... což je matematický bullshit - jsou-li navýšeny ceny všech komponent o procento, pak je celková cena navýšena právě o procento)

    zadruhé daňové:
    DPH se počítá jako cena přidané hodnoty a je placena až konečným spotřebitelem (tzv. NEplátcem DPH - tím který jej neplatí státu, ale má jej už započítaný v ceně produktu). Plátci DPH (tzn. výrobci, kteří kupují "komponenty" a dále prodávají své produkty dalším) DPH nezajímá - sice jej státu zaplatí, jenže pak si jej odečtou... bla bla bla, prostě a jednoduše: DPH platí jen koncový spotřebitel za koncový produkt, takže člověk co si koupí rohlík aby ho snědl platí DPH, člověk co si koupí mouku aby z ní doma vařil platí DPH, ale pekař co si koupí mouku aby z ní upekl rohlík co prodá DPH za mouku neplatí - DPH zaplatí až jeho zákazník za koncový rohlík.


    Tak nebo tak - Fico je dement co neovládá matematiku ZŠ, daňové znalosti úvodu do daňového účetnictví na střední škole, nechápe jeden ze základních finančních nástrojů státu, o němž jako premiér rozhoduje... nebo to všechno chápe, ale domnívá se, že jeho voliči sou absolutní dementi
    MICRO
    MICRO --- ---
    PISKVOR: On hlavne nemá najmenšie tušenie, ako sa počíta s percentami! Ak sa cena výrobku skladá z cien, povedzme 5, dielčich surovín, z ktorých každá bude zdanená o 1 percento¹ viacej, tak celková cena sa takisto zvýši iba o to jedno percento, nie o 5 ako naznačuje súdruh Fico. Pripomína to škandál s nezmyselným sčítavaním percent neplatných hlasov u kandidátov na prezidenta ČR.
    __________________
    ¹Po správnosti sa navyše nejedná o 1 percento, ale o 1 percentuálny bod.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam