• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HASHPoznej vtip + jejich vysvetleni | Adolf Hitler ručí za vtipnost veškerých vtipů! Doživotní záruka! *záruku možno prodloužit
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    THAIGRR: praasher praashek is praashek
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    hipster praashek is hipster
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    mě to nebavilo eště předtím, než jsem to hrál
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    ALCATOR: Kdyby dospělí, nás to hodně rychle přestalo bavit už na ZŠ, protože na takto malém herním poli člověk zjistí velmi rychle, jak hrát, aby neprohrál a ve chvíli, kdy to vědí oba, je ta hra skutečně o ničem.
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    ALCATOR: XKCD to má moc hezky graficky zpracované:
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    SIRIEN: Je to hra s dokonalými informacemi (= každý hráč v každé chvíli ví, jaký je přesný stav hry a jaké byly všechny předchozí stavy; nic není skryto), tudíž MUSÍ existovat řešení. Jsou na to matematické důkazy (obecné). Akorát stavové pole je tak obrovské (všechny možné kombinace), že zatím není v našich (počítačových) silách je všechny zmapovat (včetně propojů, jak na sebe které stavy navazují), a tudíž ani nelze následně dělat "vítěznou redukci" (eliminaci všech přechodů, kterým je potřeba se vyhnout, protože vedou do nevýhodného postavení)

    Proč dospělí lidé obvykle odmítají hrát klasický 3x3 TIC-TAC-TOE (piškvorky 3x3)? Protože většina z nich zná neprohrávající strategii pro bílého i černého - bílý dá doprostřed, černý dá do rohu, a pak už jen černý vždy zblokuje každou potenciální trojici, ke které bílý směřuje; v určité chvíli je bílý donucen naopak zblokovat vznikající trojici černého, a brzy poté hra končí. Hra je vyřešená, není důvod ji hrát.

    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    ALCATOR: vážně musí? Interesting... nějakej kvalitní zdrojík by byl? Tohle by mě zajímalo...
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    FRONEMA: Podstatou vtipu je, že:
    - se ví, že musí existovat řešení šachů (ve kterém bílý buď vždy vyhraje, nebo alespoň dospěje k remíze)
    - ale zatím se ani pomocí superpočítačů nepodařilo ho najít
    - a tady se teď dozvídáš, že nějakej hajzlík měl řešení na 12 tahů už dávno, ale slavní hráči ho zabili, a PROTO dodnes to řešení nemáme.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ALCATOR: No to jsem si precetla taky. Cekala jsem ze ta pointa bude treba v nejaky slovni hricce ktera se pouziva mezi sachidty mebo tak neco. Ale jestli tu neni nikdo kdo by v tom videl neco hlubsiho tak se s tim smirim
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    FRONEMA:

    Naprosto neznámý týpek prohlašoval na turnaji, že "vyřešil šachy", a že jim to klidně dokáže - ať proti němu bude hrát za černé kdokoliv, do dvanácti tahů dá mat.
    Tři největší světové kapacity na šachy to zkoušely, ale všichni dostali skutečně nejpozději do dvanácti tahů mat.
    Chápete tu hrůzu!? To byl konec! Všechno bylo ztraceno - turnaje, zápasy, všechno - konec: šachy vyřešené, bílý vždy vyhraje!
    ... v téhle chvíli do mého vyprávění vždycky vpadl někdo z Capablancových přátel a zeptal: "Cože? Vo tom jsem nikdy neslyšel! Jak to, co se stalo?"
    ... no, coby? Zabili jsme toho šmejda, samozřejmě.
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    HWLLFFRDD: ne. Je to takovej suchej vtip narážející na to, že pro některé lidi je pointou "hledání, ale nikoliv nalezení", když to řeknu obrazně.

    Četl jsi Stopařova průvodce po Galaxii? Když vytvoří superpočítač aby zodpověděl nejzákladnější otázku vesmíru, tak těsně před jeho spuštěním se sejde mnoha-miliardová demonstrace filosofů protestujících, že zodpovězení otázky zbaví filozofii smyslu.
    Počítač jim pak odpoví že to není pravda, protože poté, co otázku zodpoví, budou moct filozofovat o tom, co ta odpověď znamená. Na pohled kontradikce, protože filozofie jako hledání smyslu by měla jásat nad jeho objevením, fakticky ale filozofie pro filozofy znamená především přemýšlení a duševní trénink, který by náhle přestal existovat.

    Tohle je v podstatě tentýž vtip, jen na jinou skupinu. Vyřešení šachů - tedy poskytnutí absolutně vítězné strategie - by zničilo hru, takže ani ti co neustále vítězí by už neměli chuť hrát.



    KYRYS: heh. Ten mi přijde, že je teda ve skutečnosti pointou někde trochu jinde, ale je fakt dobrej :D
    KYRYS
    KYRYS --- ---
    FRONEMA: zničil jim život, vše pro co žili (a byli za to placení)

    velmi vzdáleně podobné tomuto :-)
    Na včerejší tiskové konferenci představil Calvin Rickson, textilní inženýr a výzkumník z Oxfordské university, svůj nejnovější vynález. Calvin navrhl podprsenku, která zamezuje, aby se ženám ňadra houpala ze strany na stranu, nebo se pohybovala nahoru a dolů. Dokonce zamezí tomu, aby byly bradavky vidět přes blůzu, když se ochladí, nebo když je tkanina mokrá.
    O přestávce ho přítomní účastníci konference vzali na dvůr a rozbili mu držku.
    HWLLFFRDD
    HWLLFFRDD --- ---
    Já myslim že je to kameňák
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    FRONEMA: Hmmm...asi že by je svým objevem připravil o živobytí? Nebo možná o "smysl života"? (V té době ještě nebyl šach počítačově "vyřešen" skrze výpočetní hrubou sílu)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    nejak nerozumim pointe

    A nice Chess joke from the Cuban master Jose Raul Capablanca:
    "I was playing in a tournament in Germany one year when a man approached me. Thinking he just wanted an autograph, I reached for my pen, when the man made a startling announcement.... 'I've solved chess!' I sensibly started to back away in case the man was dangerous as well as insane, but the man continued: 'I'll bet you 50 marks that if you come back to my hotel room I can prove it to you.' Well, 50 marks was 50 marks, so I humored the fellow and accompanied him to his room. Back at the room, we sat down at his chess board. 'I've worked it all out, white mates in 12 no matter what.' I played with black perhaps a bit incautiously, but I found to my horror that white's pieces coordinated very strangely, and that I was going to be mated on the 12th move! I tried again, and I played a completely different opening that couldn't possibly result in such a position, but after a series of very queer-looking moves, once again I found my king surrounded, with mate to fall on the 12th move. I asked the man to wait while I ran downstairs and fetched Emmanuel Lasker, who was world champion before me. He was extremely skeptical, but agreed to at least come and play. Along the way we snagged Alekhine, who was then world champion, and the three of us ran back up to the room.
    Lasker took no chances, but played as cautiously as could be, yet after a bizarre, pointless-looking series of maneuvers, found himself hemmed in a mating net from which there was no escape. Alekhine tried his hand, too, but all to no avail.
    It was awful! Here we were, the finest players in the world, men who had devoted our very lives to the game, and it was all over! The tournaments, the matches, everything - chess had been solved, white wins."
    About this time Capablanca's friends would break in, saying "Wait a minute, I never heard anything about all this! What happened?"
    "Why, we killed him, of course."
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    SALVATOR: exact
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    koukam ze jak to neni po americky, tak je po (_!_)

    [ INDIAN @ USTAV . PRO . DUSEVNE . VYSMATE ]

    - mno a tech 70 pannen je kde ?
    - s tymem charlie hebdo vy luzri !

    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Ono si to imo hlavně utahuje ze všech možnejch idiotskejch výzev, který se šířej zejména přes FB. Planking, owling, cinnamon challenge, pak taky bylo něco s vypitím láhve tvrdýho nebo piva na ex na čas a jedna z posledních, kterou sem zaznamenal bylo, že se lidi polejvali desifenkcí na ruce a zapalovali.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    ZIDANE: To už mi přijde hodně brutální, ale holt nejsem tak odvážný jak Dean.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam