• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HASHPoznej vtip + jejich vysvetleni | Adolf Hitler ručí za vtipnost veškerých vtipů! Doživotní záruka! *záruku možno prodloužit
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Já mám trolování rád, takže, GILHAD: Víš, že tohle je ilustrace něčeho co se stalo před 100 lety?
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    BLONDYNKA: Stava a taky se stava, ze tramvaji cestuji 2-3 lidi. Ale vetsina mych cest automobilem znamena pomerne znacny naklad a/nebo pomerne nedostupne destinace.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    Páteeeek! (kdy jindy se může stát, že z "auta zabírají prostor neúměrný svému přepravnímu podílu" se stane "jo tak ty nechceš vůbec nikde žádný auta, teroristo?!?")
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    MCKIDNEY: Celkovy pocet registrovanych vozidel v CR kv roce 2015: 7.069.206 Pocet registrovanych obyvatel:10.52 milionu - tedy 7 automobilu na 10 obyvatel vcetne nemluvnat - uboha vetsina bez pristupu k vozu ...
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    GILHAD: A každý člověk v autě má samozřejmě v něm tu skříň, stolek, nemocnou babičku a čtyři děti. Rozhodně se nestává, že by autem cestoval jeden člověk do práce a jeho zátěž spočívala v notebooku a mobilu.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    SALVATOR: Presne tak, akorat se cudne zamlci, jak bych tramvaji stehoval skrin, stolek, par zidli a dva kose nadobi, zvlast kdyz tramvaj nejede ani z vychoziho ani do ciloveho mista a nejblizsi spoj (prez pul kilometru na kazde strane daleko) znamena 4x prestupovat (se vsim tim harampadim) a samotnou jizdou stravit dvojnasobek casu. O tom, ze preprava takto rozmernych predmetu je v MHD stejne vyloucena ..
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Máme tu vtip o tom, že cesty byly dříve společné prostranství, kde se dělo prakticky všechno.
    Kvůli nebezpečí aut došlo ke společenské změně a většina populace se vzdala ve prospěch menšiny.

    Ilustrace bere tuto prudkou změnu a snaží se ji ilustrovat ironicky.
    Takhle diskuze je vtipnější díky tomu, že se tady krásně troluje :)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Něco jako

    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    TAPINA:
    GILHAD:
    Jo takhle. No že to je agitka je bezpochyb. Akorát já to pochopil tak, že to má hlavně upozorňovat na nadužívání aut vě městech proti MHD.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    SALVATOR:
    Jinymi slovy - mesta vznikaly tam, kde se krizily cesty. Cim vic cest a cim vyznamnejsich, tim vetsi a vyznamnejsi mesto vzniklo. Stazovat si, ze ve meste jsou cesty znamena si stezovat, ze vubec mesta vznikala podle potreby obyvatel u cest a nikoli nekde, kde cesty nejsou (pricemz takoveho prostoru vzdy bylo a je mnohem vic nez prostoru s cestami)

    Muj deda byl podivin, nesnasel lidi, ale vzdycky chtel byt hostinskym. Postavil si hospudu u cesty na Pisek,k ale furt mu tam nekdo lezl. Tak si nakonec postavil novou, tady hluboko v lesich (Jara da Cimmrman - hospoda na mytince). Prijde mi, ze se pocet podivinu nejak zvysuje - chteji zit ve meste, ale nechteji tam cesty a lidi. Kez by se odstehovali na samoty a mesta nechali tem, kteri usilovali o to byt v centru cest a lidskeho spolecenstvi a prave proto je staveli tak a tam, jak a kde je staveli.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    No a v těch autech na silnicích asi seděj losi (proto taky ve Švédsku způsobujou nejvíc dopravních nehod, konečně to dává smysl), když jim lidi OBĚTOVALI prostor. Je to prostě antimotoristická agitka, netřeba v tom hledat nic víc.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    GILHAD: Nějak teď nechápu, jestli to má znamenat, že se mnou nesouhlasíš, nebo se má jednat o doplňující informaci. Předopkládám ale, že se to má týkat měst. Proto je ten obrázek ve městě a počítat to pro celý Švédsko je trochu zcestný.
    Převzatej článek sem k tomu našel, švédsky ho po mě nechtějte.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    GILHAD: Jinymi slovyu - predstavis-li si ctverec kilometr na kilometr, tak ti podel jedne strany vede cesta. Pokud bys udelal pravidelnou ctvercovou sit cest, tak velikost oka bude 2x2 kilometry
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    SALVATOR: Svedsko: rozloha 450,295 km2, silnicni sit: 162,707 km - pocitejme vsechno dalnice, tedy šířka čtyřpruhé dálnice průměrně 27,5 metru, rozloha silnic 4474.4km2, celkova zastavena plocha tedy 2.7% - ovsem z jakehosi nepochopitelneho duvodu si odpradavna staveji lide obydli prevazne pobliz cest, nikoli co nejdal od nich ...
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    SULTHAN: To je dost možný a tomu co sem psal to neodporuje.

    Nicméně jsem to asi dohledal, autorem je Carl Jilg a obrázek vytvořil na objednávku Švédské správy silnic.

    This brilliant illustration shows how much public space we've surrendered to cars - Vox
    http://www.vox.com/xpress/2014/11/18/7236471/cars-pedestrians-roads
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    SALVATOR: Propast pravdepodobne znamena, ze jde o nebezpecny prostor, kde se da snadno prijit o zivot. Prkno pres propast = prechod, tj. pro chodce jedine pseudobezpecne misto na silnici.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NOFNAK: Mám pocit, že to je z nějakýho časopisu, snad Švédskýho. Má to ilustrovat, kolik veřejnýho prostoru jsme obětovali vozidlům.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    NOFNAK: Zmizely silnice. Lidi presto na prechodech (prknech) cekaji ukaznene na zelenou, ackoli je jasne, ze zadne auto nepojede. Takove ty hricky se zmenenou realitou, kde se lide chovaji, jako by bylo vse postaru a normalni.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    LIQUID_SOUND: chápu, taky jsem stáhnul na Strahově siterip freefoto.cz za víkend.
    NOFNAK
    NOFNAK --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam