• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HASHPoznej vtip + jejich vysvetleni | Adolf Hitler ručí za vtipnost veškerých vtipů! Doživotní záruka! *záruku možno prodloužit
    SAJAGI
    SAJAGI --- ---
    Co je prosím tenhle vtip / mem - https://pbs.twimg.com/media/EiXuIafWoAgXf19?format=jpg&name=large

    Nejde mi o ty holky (ten mem znám), ale to rozvržení (pruh se dvěma fotkama). Bývají tam různé fotky.
    MATHES
    MATHES --- ---
    MAUGLI7: cerveny trpaslik, epizoda Queeg.

    Queeg – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Queeg
    MAUGLI7
    MAUGLI7 --- ---
    Vím že asi budu za úplně neznalýho retarda,ale prosím prosím:
    [ ROENICK @ USTAV . PRO . DUSEVNE . VYSMATE ]
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    NELLAS: Co si budeme povídat, reálné očekávání od všech tady těch polooopatření je v tom, že půlka lidí se na to za takových okolností vykašle a nepůjde tam (ale zas někteří jo, takže podnik tak nějak s bídou přežije).
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    NELLAS: nevim, jak moc to má smysl - všimnul sem si, že v čechách vesele pokračuje tradice toho že každé nařízení je hrdost ochcat a každou snahu co nemá absolutní výsledek je potřeba znevážit a nějak se mi do takové diskuse nechce zabředat. Ale tak zkusim jednou projevit trochu důvěry a předpokládat, že se ptáš, protože to fakt chceš vědět...

    - Na jedné straně potřebuješ minimalizovat případy, kdy se hodně lidí sejde na malém prostoru.
    - Na straně druhé nechceš natvrdo zavírat podniky, protože a) by to ty podniky nemusely ekonomicky ustát (a toho půl bilionu co sis na to pučila si už rozkradla do koncernu nebo rozházela důchodcům nebo tak něco) a b) to má nějaké nemilé dopady na morálku veřejnosti (což zejména teď před volbama nechceš zkoušet, protože by to mohlo ještě víc ukázat na to zpackané krizové řízení za celej tenhle rok)

    Mohla bys samozřejmě říct, že počet lidí ve vnitřní prostoře bude daný nějakým poměrem obchodní plochy (např. max. 1 zákazník na každé 4m^2), ale to se blbě kontroluje (jak policii, tak popravdě i obsluze) a s českou tendencí všechno vosrávat by to očividně nefungovalo.

    Říct, že podnik může pojmout jen tolik lidí, kolik má míst k sezení, je nějaký kompromis. Na jednu stranu se velmi dobře kontroluje (jestli lidi mají kde sedět nebo ne vidíš ve valné většině podniků od pohledu), na stranu druhou se velmi dobře sebe-škáluje ("klidnější" podniky mají víc míst k sezení, ale tam spolu většinou sedí sobě známí lidé - různé taneční diskotéky a kluby, kde se můžou ve velkém potkávat neznámí lidé, mají takových míst méně, takže mezi návštěvníky budou při dodržení regulace přirozeně adekvátně větší rozestupy - což se v těch místech kde se lidé potí a oddechují atp. vcelku hodí).

    Jasně, že když se někdo začne opile otlapkávat a olizovat na baru (a pak si to ještě rozdaj na záchodcích), tak to nepomůže, ale to neni to, čemu se snažíš bránit - čemu se snažíš bránit je, aby každej z těhle dvou na tanečnim parketu nevrazil a nepoprskal patnáct dalších lidí co okolo něj tančej praktycky na dotek a kolem kterejch nablízko projde.

    Neni to ideální. Lepší by samozřejmě bylo ten podnik zavřít úplně a tečka, sorryjako budelíp. Podruhý v jednom roce skončíš se spoustou zkrachovalejch podnikatelů, nezaměstnanejch lidí a s městama co přijdou o svoje kulturní centra, což sorryjako budelíp. Volba nahovno.


    Btw. podobné typy opatření se dělaly - centrálně nebo dobrovolně - i jinde v Evropě a fungovaly dobře. Např. v Německu REWE mělo jednu dobu zavedené, že každý jeden zákazník musí mít právě jeden nákupní vozejček - že šli nakupovat partneři bylo jedno, každej jeden svůj vozejček, tečka. Důvody byly dva - zaprvé pohyb s vozíčkem po obchodě přirozeně vedl k větším odstupům od ostatních nakupujících a zadruhé REWE venku nechalo jen odpočítaný počet vozíčků odpovídající ploše obchodu, takže mělo dokonalou kontrolu nad maximem naráz nakupujících. (A než se zeptáš, tak ano, měli tam člověka co to hlídal - resp. v Německu spíš vysvětloval, než hlídal - a co ty vozíčky i rovnou dezinfikoval; nicméně ne, Aldi a DM si třeba vystačily s tím, že podlahu polepily značkama rozestupů)

    Samozřejmě, rozdíl je v tom, že obchody s potravinami a běžným spotřebním zbožím jakože potřebuješ aby běžely, zatimco diskotéky... well, viz výše, neni to jednoduchá situace a volba a co je optimální strategie a taktika v ten který moment se ještě bude asi dlouho diskutovat a vyhodnocovat.
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    NELLAS: já se otázkou snažil naznacit tu vnitřní logiku.

    diskotéka = potenciální místo s velkým riskem na síreni.
    diskotéka = místo, kde je lidí mnohem víc než sezení

    čím lidí, tím míň šíření.

    jinak na moji otázku jsi vůbec neodpověděla :P

    a já osobně nevidím duvod, proc bych měl na baru řvát na cizího člověka :D
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SCHWAB: A když si na diskotéce sedneš na baru a budeš si křičet do ucha s člověkem, se kterým se neznáš, roušku mít nemusíš a naprskáte si na sebe úplně stejně jako na parketu, možná ještě víc, protože na parketu na sebe nejspíš ani nebudete pořvávat.
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    NELLAS: jak omezit "diskotéky", kde lidi mezi sebou cirkulujou, křičej a neznaj se?
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SIRIEN: Když už jsme v tom vysvětlování vtipů, mohl bys mi prosím nějak vysvětlit tu vnitřní logiku stojících/sedících a podobně? Tak, aby to neznělo dementně.
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    ...což má ve skutečnosti všechno nějakou vnitřní logiku, která výjimečně není dementní, ale:
    a) výjimečně, takže to vláda chytá i z prosté setrvačnosti
    b) co sem si všiml veřejného vysvětlení a prezentace, tak vlastně asi i zaslouženě
    c) ono to je vcelku vtipný, i když to není úplná konina
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    MAKROUSEK: + Vnitřní akce se smí dělat jen pro tolik lidí, kolik máš židlí a pokud na baru stojíš, musíš mít roušku, pokud si sedneš, smíš ji sundat.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    YOT: Protoze momentalni opatreni proti Covidu jsou, ze hospody a bary muzou obsluhovat jenom sedici lidi.
    YOT
    YOT --- ---
    Sím, co maj všichni s těma židlema?
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    MATHES: hm. Asi tak stejně jako all-male. S tím, že co si tak pamatuju ze sociální psychologie, tak all-male týmy mají lepší soudržnost než all-female, takže tenhle feminist&PornHub wet dream spíš nebude. Každopádně ano, je to jízlivost na účet nepřesnosti titulku (sex nikoho netrápí, těhotenství ano), popř. možná trochu amerického slovíčkaření nad tím, co to vlastně je a není sex (viz slavná Clintonova obhajoba...)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    KAKIHARA: ...a jaky!
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    MATHES: Že i all-female crew can have sex?
    00KUBAT
    00KUBAT --- ---
    SQUINT: no mně třeba dost dlouho trvalo, než mi došlo, že ten divný zadek není zadek...
    SQUINT
    SQUINT --- ---
    MAEQ: jáááj aha, díky. to už jsem viděl teda lepší dirty mind pics :) kazdopadne díky
    MAEQ
    MAEQ --- ---
    SQUINT: rameno ženy v černých šatech vypadá jako obnažené pozadí nevěsty
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam