• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HASHPoznej vtip + jejich vysvetleni | Adolf Hitler ručí za vtipnost veškerých vtipů! Doživotní záruka! *záruku možno prodloužit
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    SHEALA: jina verze by mohla byt o tom ptakovi co skocil za tim panem, ale protoze jeste neumi litat, tak die hard a poustevnika to chytlo za srdce.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    NELLAS: máš pravdu až na tu pasáž se zbytečnou informací! mně ta informace změnila život
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SHEALA: Mně to přijde, že se vydrápal, sdělil svůj nesmysl a vesele seskočil a nechal mnicha, ať se s tou zbytečnou informací nějak popere.
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    SHEALA: vypadá to tak
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    [DANYSEK @ kresleny stripy :: garfield, dilbert, red meat, wulffmorgenthaler, calvin & hobbes, unseen, mutts a dalsi!]

    vtip je v tom, že mnich turistu skopl ze skály, ale ten to předvídal, tak má v báglu padák?
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    NOFNAK: Peter Dinklage má na výšku 135cm.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    PATISLAV: jakoze ockovani budoumit porad vyhledove dalsi a dalsi davky a neockovani .. No budou dal neockovani
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    [DIXIE @ Textove ftipy - taky ste na modemu a vecne se opakujici obrazky vam kazi pozitek? /pouze cj, pripadne slovencina/]

    Tohle je na mě asi nějak moc meta. Jde jen o to, že i očkovaní čekají na 3. dávku, případně 4., 5. atd.?
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    GLOBETROTTER: Je jich tu řada, ale spíš na odbornější úrovni, než "proč je vtipné uzemění do pytlíčku se zeminou na zdi" ...
    Tam místo základů, kdy se elektřina chová "tak nějak normálně" čili tak jak jsme zvyklí (je drát=vede, není drát=nevede a tak podobně) by mohla MINERWA: diskutovat i méně běžné věci, jako že za jistých okolností dioda vede střídavý proud oběma směry, jako to dělají kondenzátory, kondenzátory (zvláště svitkové) mají indukčnost, cívky mají kapacitu, světlo během jednoho taktu procesoru nepřeletí základovku napříč, nebo naopak že k drátům na zem spadlým není radno ani chodit poblíž, jak jsou dělané pojistky, když chybějící metr drátu proud nezastaví, co se stane, když sluníčko pořádně zasvítí na vedení ( https://cs.wikipedia.org/wiki/Slune%C4%8Dn%C3%AD_bou%C5%99e_v_roce_1859 ) a mnohé jiné pozoruhodnosti :)
    ROTAMERK
    ROTAMERK --- ---
    TITUS_PETRONIUS: Anebo rezavým.
    TITUS_PETRONIUS
    TITUS_PETRONIUS --- ---
    PRAASHEK: lepsie ako hrdzavym drotom do oka ;-)
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    4PTO: náhodou - taková elektrika když je dobrá, tak není vůbec špatná
    4PTO
    4PTO --- ---
    GLOBETROTTER: pravda, tady je to většinou o plynu než elektrice
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    To Gilhad: není tu nějaké elektrikarske auditko, ať to tu nezaplevelujeme?
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    Pokračuju v OT: Jen upřesním odpověď na dotaz Minerwy: fungovat to bude, jen s bezpečností to bude na štíru.
    Btw.my doma měli celé moje dětství na kolíkách živej a všichni jsme to přežili. Nekecám.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    GILHAD: Je to takzvané homeopatické uzemnění, horká novinka.
    MINERWA
    MINERWA --- ---
    GILHAD: dík
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    reply MINERWA|54362431}: http://www.ueb.cas.cz/cs/content/elektrina-z-citronu asi tak 0.9V. To není životu nebezpečné napětí.
    Na starých 4.5V baterkách se měřilo napětí špičkou jazyka, na 9V to už teda brnělo výrazně víc. Ale člověka to nezabilo.
    V zásuvce máš běžně nějakých asi tak 230V. To už zabít může (i když nemusí, podle toho, jak máš vlhkou kůži, na čem stojíš, kudy ten proud teče atd....
    Většina malých přístrojů má nevodivý obal, takže se dovnitř člověk nedostane tak snadno a elektřina se zase nedostane ven, tak je to v pohodě a dávají se jen 2 dráty do zástrčky (to je to, co se strká do zásuvky ve zdi) a je to celkem bezpečné.
    Ale jsou zařízení, která maji kovový obal a často se tam něco uvnitř hejbe a je větší riziko, že to někde prorazí a někdo na to šáhne a kopne ho to napětím, které už zabít může, tak tam se ten obal musí uzemnit, aby to raději vyhodilo pojistky, než někoho koplo.
    A pak jsou zařízení, které mají různé požadavky, například stejnou "zem" jako jiná zařízení a je potřeba je "uzemnit" ještě lépe a tak mají speciální "zemnicí" svorku.

    A tady někdo tu "zemnicí" svorku místo do spoležného elektrického "uzemnění" připojil do hrsti hlíny, která není s ničím rozumně spojená, takže to jako "zemění" rozhodně nefunguje, i když to končí v hrsti hlíny.

    Kromě toho, že to porušuje předpisy (a pojišťovna ti při požáru nezaplatí), tak taky někdo může dostat nečekaně ránu, která ho možná nezabije, ale možná taky jo, reproduktory a sluchátka v okolí ti můžou hučet, nejrůznější přístroje ukazovat nejrůznější podivné hodnoty (od voltmetru, přez třeba různé meteostanice, co ti říkají, jestli venku je zima a jestli tam prší a jak bude zítra, pokud nebude jinak) až po jakoukoli chytrou domácnost, wifi, rádia a televize můžou blbnout mnoha způsoby a vůbec to může tropit nejrůznější nezdobu.

    Takže řekněme jako fér na fotku dobrý, ale v praxi to takhle fakt být nemá.

    Co se wifin a jiných rádií týče, tam to elekromagnetické pole je slabé a má vysokou frekvenci a i když někde uděláš anténu, tak ti na ní jednak vyleze napětí pouze mrňavé a jednak pokud k tomu cokoli připojíš, tak je to tak "měkký zdroj napětí" že to napětí ještě víc poklesne a proud bude zcela mrňavý - taky proto v sobě všechny ty rádia a jiné wifiny mají citlivé zesilovače a filtry, které vyfiltrují jen to zajímavé a mnohonásobně to zesílí až na nějaké (řadově) jednotky voltů, aby z toho něco bylo. Třeba zvuk, nebo internet do mobilu.
    MINERWA
    MINERWA --- ---
    GILHAD: moc děkuju za pěkné vysvětlení, radši už se nebudu ptát, jak to je s wifi elektřinou a pustim si nějakýho teslu
    GILHAD: no počkej, ale když jde udělat z citrónů baterka, tak asi nějaký napětí tam bude, ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam