AYOS:
mno, mluvili jsme kazdy zrejme o nejake jine protestni akci. Nevim jak kdo jiny, ale osobne jsem byl na Slovensku prave v dobe po kalamite a prave tak s lidma, kteri se o ty lesy staraji a byl tam zasadni problem a to vytezit polomy co nejrychleji, nez se do nich pusti kurovec, coz by byla nasledna pohroma. A v tomto case maji tihle lide desne radi ruzne aktivisty, kteri jim brani v praci a ty spadle stromy by tam nejradeji nechali lezet. To je situace, se kterou jsem pisel do styku osobne
AYOS:
Ano, urcite se da narazit na mnoho hlupaku, kteri si mysli ze tomu rozumi lepe. Ale snad PRAVE PROTO by aktivista, ktery chce aby nekdo zmenil mysleni, mel mit kvalitni znalosti o problematice, aby dokazal onomu "expertovi" vysvetlit v cem je rozdil.
Osobne nejsem jaderny inzenyr, takze neznam podrobne fyzikalni vlastnosti jaderne reakce, to uznavam, nicmene mam takove znalosti, ktere mi dovoli oponovat tvrzeni, ze temelin je totez co cernobyl. A to je lez jako vez a i presto tim aktiviste operuji, protoze lide z toho maji strach. Kdyby totiz rekli, ze temelin je totez co napriklad (dnes jiz odstaveny) Obnisk, tak to na lidi nezapusobi. Stejne ta informace, ze bouchlo jaderne palivo, dalsi lez jako vez, bouchla totiz voda rozlozena vysokou teplotou na vodik a kyslik. A treti lez, ze jaderna energie je nebezpecna. Nebezpecna byla predevsim obsluha, zejo. Stejne nebezpecne, mozna ne-li vice jsou chemicke provozy, napriklad.
Ale co je predevsim hloupost je argumentace o plne nahrade jadra vetrem, sluncem a destem. Zde se na plnou miru vyuziva neznalosti lidi o problematice spotreby energie. Co vim, tak vetsina lidi nema nema vuec jasnou predstavu o energeticke narocnosti ruznych lidskych cinnosti, napriklad lednicku, protoze je velka povazuji za narocny spotrebic apod. Nerkuli lide, kterym lze nakukat, ze do zasuvky lze dat filtr ktery odfiltruje energii z temelina.
Az uvidim od ekologickych aktivistu JEDNU, opravdu JEDNU studii, ktera by na skutecne odborne urovni resila problem vyuziti energie, jeji spotreby a ziskani, PAK bude cas na diskusi o odstaveni jadernych bloku. Ale skutecne studii podlozenou cisly, nikoliv plane vykriky a ostenativni akce.