• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KONNYEKOLOGICKY AKTIVISMUS direct action reports
    Tento klub by měl být o ekologickém aktivismu... Především tom radikálním, ale o aktivismu a organizacích, strategiích, které používají. Jak být efektivní. Rozhodně ne o smyslu ekologickych organizaci nebo o udržitelnem zpusobu života (domaci ekologii a podobně). Taky tato diskuze nema slouzit ke kritice ekologickych organizaci ani jejich cinnosti (na to je tu klubu dost). Takže kdo vyleze na komín jako první?? :)

related boards:

[ DOMÁCÍ EKOLOGIE / dobrovolna skromnost ]

[ LASKA - PRAVA ZVIRAT a EKOLOGIE: Testovani na zviratech, ZOO, Cirkusy, Kozesinova zvirata, jatka a velkochovy, regulace ]

[ vegetarian & vegan society . . . snazim se vnitrne vyporadat s tim, ze bozenka je vyznani lasky ]

[ Anarchismus, Anti-autoritařské ideje ]

[ freeganismus (dumpstering, urban exploiting...) ]
    rozbalit záhlaví
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    XCHAOS:
    "efektivní zdroj akumulace energie na noc a na celou zimu" Kdyby bylo toto vyresene, odpadnou mraky jinych problemu, ale vzhledem k tomu, ze toto vyresene neni, tak to je jak to je.
    Pro tvoji predstavu, ursite znas Dlouhe Strane, ty jsou schopne dodavat 6 hodin trvaly vykon 650 MW, cili pokud by jsi chtel mit akumulator na celou noc, tak potom bys potreboval mym odhadeh tak 14 takovych vodnich del. A vzpomenu-li si na protesty jen proti tomuto jednomu...
    Prosimte, z ceho vychazis pri odhadu ztrat akumulatoru 2/3 ?
    <nadsazka> Ale treba aktiviste by mohli misto demonstrovani proti vsemu, sednout a zapojit mozky... </nadsazka>
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HAWKS: ve skutečnosti to není tak zlé... kdybychom pokryli cca 1% území ČR solární panely a SOUČASNĚ měli efektivní zdroj akumulace energie na noc a na celou zimu (což nemáme... ztráty by byly až 2/3...), tak tím současnou spotřebu zhruba pokryjeme. A 1% rozlohy tak jako tak už zastavěné je (vemte si jen plochu všech plochých střech, dnes většinou pokrytých dehtem...)

takže já jsem skutečně velký obhájce OZE, ale budeme potřebovat ještě hodně nových technologií, které dnes chybí, bude to chtít lepší EROEI u těch zdrojů, apod. nejde to v každém případě překlopit ze dne na den, a třeba solární panely vyrobené v Německu by globálně vzato bylo daleko efektivnější vyvážet do rozvojových zemích, kde by měly větší účinnost a nahrazovaly primitivnější technologie, než je používat tak daleko na severu, kde slunce svítí jen v létě a ještě ne každý den...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    AYOS: mě by docela k takovémuto typu protestů (jako třeba proti těžení dřeva v klíčových zónách národních parků, apod.) i bavilo se připojit, ale nevím o nikom, kdo by to organizoval.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    AYOS:
    Z meho pohledu opozice je mozna dobre, ze nemaji dost prostredku a moznosti..
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    AYOS:
    viz prispevek vyse, uklikl jsem se a odeslal jsem to rozepsane.

AYOS:
    Super, potom se ptam, proc si musi ekologicke organizace kazit renome infantilnimi akcemy typu privazovani se k brane elektrarny apod namisto prezentace seriozni prace.

Na strankach duhy jsem treba nasel navod na uspory energii v domacnosti. proc takovou brozurku nekdy nenajdu ve schrance namisto zastavovani na ulici a prvni otazce "Znate hnuti duha a chcete ho podporit?" Po takove otazce odpovidam "Ne, dekuji" a jdu pryc..

Je to chyba vedeni techto organizace nebo koho ?

Proc v bydlisti me pritelkyne mohl obecni urad natisknout letaky, kde radi lidem, jak tridit odpady, jak poznaji z ceho je co vyrobeno a jak s tim co nejlepe nalozit a dal to lidem do schranky. Vim ted o lidech, co toto maji nalepene na dverich do komry a ridi se tim. Proc neco takoveho neudelaji ekoloicke organizace ?
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    AYOS:
    ok, takze prime odpovedi
    -informace o usporach energie ze stran aktivistu moc osobne nevyhledavam, protoze pomerne precizne vim, jak energii setrit, cili jsem odkazan na to, co se ke me dostava pasivne a od ekologickych organizaci to rozhodne neni.

-Ano,v zadnem materialu neni primo napsane, ze by chteli jadro plne nahradit obnovitelnejma zdrojema. Nicmene k tomuhle zaveru jsem dospel neprimo z nasledujicich fakt>
    Nechteji jadro, a pokud vim, tak nechteji nove tepelne bloky, cili mi zustavaji pouze ty obnovitelne zdroje. O dalsich zdrojich energie nevim

onech 75% . Nepochopil jsi asi zcela otazku, kdyz rikas, ze v soucasne dobe vyuzivame tak 25% kapacity obnovitelnych zdroju, coz pokryva rekneme 5% spotreby elektricke energie v v CR. Cili pokud budeme obnovitelne zdroje vyuzivat na 100%, tak tak stale budeme maximalne na 20% spotreby republiky. A jadro v soucasne dobe dodava necelych 40% spotreby. Cili Z tohoto je vcelku jasne videt, ze tva argumentace doplnena skutecnymi fakty paradoxne ukazuje, ze ciste jen obnovitelne zdroje nas pri soucasnych znalostech vyuziti energie slunce nespasi.

Co se tyce prodeje a nakupu energie. Souhlasim s tebou, ze je to kravina, abychom ji ady vyrabeli, prodavali pryc a pak za ni hodne platili, protoze je ji malo. Nicmene je tu unie, volny pohyb zbozi a nic nenadelame...

Co se tycer otazek o energii, myslim, ze to pari prave sem vzdyt otazka energetickych zdroju je jednim z hlavnich temat ekologickych aktivistu.

Co se tyce materialu o plne nahrade obnovitelnyma zdrojema. Prave ze to je predavano ustne, ale na papir to nzrejme nikdo nenapise, proc.. ?
    Navazu na toto ale otazkou. Jak jinak chteji tedy aktiviste ziskavat energii ?

To je energie a muzem takto pokracovat dale v dalsich aspektech lidskeho jednani.

Masirovanim lidi infiormacema, nad kterymi kdyz se clovek zamysli, tak zjisti, ze to je nerealizovatelne. Bohuzel, prostsi lide si toto v hlave porovnat nedokazou, tak s nimi lze pomerne snadno manipulovat.

Nicmene jsme zajedn v tom, ze je hloupost energii vyvazet a zaroven ji neefektivne spotrebovavat (k cemu je mi celou noc nasviceny billboard 6ks 1kW svetel)
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    AYOS:
    ok, takze prime odpovedi
    -informace o usporach energie moc osobne nevyhledavam, protoze pomerne precizne vim, jak energii setrit, cili jsem odkazan na to, co se ke me dostava pasivne a od ekologickych organizaci to rozhodne neni.

-Ano,v zadnem materialu neni primo napsane, ze by chteli jadro plne nahradit obnovitelnejma zdrojema. Nicmene k tomuhle zaveru jsem dospel neprimo z nasledujicich fakt>
    Nechteji jadro, a pokud vim, tak nechteji nove tepelne bloky, cili mi zustavaji pouze ty obnovitelne zdroje. O dalsich zdrojich energie nevim

onech 75%
    RUBBERNECK
    RUBBERNECK --- ---
    4.11. probehne v Ceskych Budejovicich verejna debata na tema Spolecna zemedelska politika EU. vice na www.respektinstitut.cz
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    HAWKS:
    ze by se behem 4 mesicu zcela otocil smysl mysleni ? asi tezko.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    a k tem tatram, neucastnil jsem se demonstrace proti nejakemu broukovi, nybrz jsem se dostal k tezbe, na ktere pracuji nasi vzdaleni pribuzni, pobytem prave v jedne z vesnic ve VT, cili mohu zprostredkovasne mluvit o tom, jak to vidi lide primo z mista.
    Na rovinu priznavam, ze nejsem lesnik, ale energetik
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    AYOS:
    tak jsem mel napsanou krasnou odpoved a resl se mi PC, takze ted uz jen ve zkratce

Trocha poctu
    v 4Q/2007 mela CR podil obnovitelnych zdroju na celkove spotrebe 2%. Do roku 2010 to ma byt dle usneseni 8%. Rekneme, ze dnes jsme na urovni cca 5%.
    Vyroba elektricke energie v jadernych elektrarnach je v CR cca 40% spotreby. Paklize jsme dnes na 25% moznostech obnovitelnych zdroju, tak pri plnem vyuziti to bude maximalne 20% z produkce CR. Zbyva nam dalsich 20% rozdilu mezi maximalnimi moznostmi obnovitelnych zdroju a soucasnou dodavkou jadernych zdroju.
    A moje otazka zni: tech 20% vezmeme kde ? ( Jiste je moznost snizit o 20% spotrbeu setrenim, ale o tom, pokud vim, moc ekologicti aktiviste nemluvi,,ze by obchazeli lidi s letakama jak setrit energii..)
    A druha otazka, kdyz dnes vyuzivame obnovitelne zdroje z 25%, kde se skryva tech zbylych 75% zatim nevyuzitych ?

HAWKS
    HAWKS --- ---
    AYOS:
    mno, mluvili jsme kazdy zrejme o nejake jine protestni akci. Nevim jak kdo jiny, ale osobne jsem byl na Slovensku prave v dobe po kalamite a prave tak s lidma, kteri se o ty lesy staraji a byl tam zasadni problem a to vytezit polomy co nejrychleji, nez se do nich pusti kurovec, coz by byla nasledna pohroma. A v tomto case maji tihle lide desne radi ruzne aktivisty, kteri jim brani v praci a ty spadle stromy by tam nejradeji nechali lezet. To je situace, se kterou jsem pisel do styku osobne

AYOS:
    Ano, urcite se da narazit na mnoho hlupaku, kteri si mysli ze tomu rozumi lepe. Ale snad PRAVE PROTO by aktivista, ktery chce aby nekdo zmenil mysleni, mel mit kvalitni znalosti o problematice, aby dokazal onomu "expertovi" vysvetlit v cem je rozdil.
    Osobne nejsem jaderny inzenyr, takze neznam podrobne fyzikalni vlastnosti jaderne reakce, to uznavam, nicmene mam takove znalosti, ktere mi dovoli oponovat tvrzeni, ze temelin je totez co cernobyl. A to je lez jako vez a i presto tim aktiviste operuji, protoze lide z toho maji strach. Kdyby totiz rekli, ze temelin je totez co napriklad (dnes jiz odstaveny) Obnisk, tak to na lidi nezapusobi. Stejne ta informace, ze bouchlo jaderne palivo, dalsi lez jako vez, bouchla totiz voda rozlozena vysokou teplotou na vodik a kyslik. A treti lez, ze jaderna energie je nebezpecna. Nebezpecna byla predevsim obsluha, zejo. Stejne nebezpecne, mozna ne-li vice jsou chemicke provozy, napriklad.

Ale co je predevsim hloupost je argumentace o plne nahrade jadra vetrem, sluncem a destem. Zde se na plnou miru vyuziva neznalosti lidi o problematice spotreby energie. Co vim, tak vetsina lidi nema nema vuec jasnou predstavu o energeticke narocnosti ruznych lidskych cinnosti, napriklad lednicku, protoze je velka povazuji za narocny spotrebic apod. Nerkuli lide, kterym lze nakukat, ze do zasuvky lze dat filtr ktery odfiltruje energii z temelina.
    Az uvidim od ekologickych aktivistu JEDNU, opravdu JEDNU studii, ktera by na skutecne odborne urovni resila problem vyuziti energie, jeji spotreby a ziskani, PAK bude cas na diskusi o odstaveni jadernych bloku. Ale skutecne studii podlozenou cisly, nikoliv plane vykriky a ostenativni akce.

DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    AYOS: Tak k jaderné energetice mám já názor asi takový, že to není sice nejčistčí forma energie (ikdyž hlavní důvod proti je bezpečnost) ale energie s obnovitelných zdrojů není schopná nahradit ani 20% spotřeby v ČR a proto raději, než 5 smradlavých uhelných elektráren skousnu 1 jadernou...

Co se týká médií, tak zrovna ekomyšlenka není jedna z tech, který bych považoval v médiích za TABU. Spíše naopak. Myslím si, že v současný době ekologický nevládky jsou podporovaný až až... A to nejen médii ale i státem.

Problém je v tom, že společnost se staví negativně k jakékoliv radikální akci. Proto spousta lidí spíše přispěje ekofašistům typu Greenpeace ale nechce slyšet nic o akcích typu A.L.F. apod..
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    Tak podle mě ty předsudky k ekologickým aktivististům jsou zapříčiněny akcemi těch pár pitomců, kteří netvoří rozhodně většinu, typu jihočeský matky, rakouští aktivisté protestující proti Temelínu nebo norští greenpeace, kteří místo toho, aby útočili na majitele firem zabývajících se lovem velryb útočí na rybaře a jejich lodě...

Zkrátka. Ikdyž myšlenky můžou být sebelepší, vždycky to zkazí pár blbečků... Jinak si lidí z organizací jako Realita.TV, A.L.F. vážím...
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    AYOS:
    To ale nevylucuje moji zkusenost, ze

1. Casto na namestich zastavuji okolojdouci aktiviste, jenz o dane problematice maji zblo teoretickych znalosti (o praktickych nemluve) ale masiruji lidi k obrazu svemu. V okamziku, kdy narazi na oponenta, jenz problematice rozumi hloubeji je problem

2. Braneni kaceni apod je taktez nesmysl. Typicky Tatry, vzhledem k tomu, ze to je monokultura vysazena clovekem, tak taky potrebuje zasah cloveka, neda se z toho udelat prales. A to je nazor nejen muj, ale stejne tak i lidi, kteri v tatrach ziji a vetrna smrst zasahla do jejich zivotu.

Casto mi prijde, ze mysleni aktivistu je ve forme. "Jsme proti vsemu a alternativu nezname"
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    BINABIK:
    jasne, je je vhodne aby o te problematice hovorili pokud mozno nezaujati lide s odpovidajicim vzdelanim v dane problematice
    Jak uz jsem rikal, bylo usmevne, kdyz me zacala slecna davat prednasku o cernobylu a temelinu, pricemz pletla jedno s druhym, coz samozrejme vede k tomu, ze laik se divi a odbornik zasne
    BINABIK
    BINABIK --- ---
    DOCKINEZ: To zase nemůže takhle říct;) Je přeci potřeba ukázat svůj názor a informovat o dané problematice lidi. Tam potom klidná demoška s letákama a třeba nějakým menším projevem svůj učel splní. Na 2. stranu, ale pak za tebou musí být vidět kus práce, nesmíš končit u informací, zanechat slov a začít něco dělat:)
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    PIKSE:
    no leda tak Uzlova "Nezavisla Eroticka Iniciativa" :)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    PIKSE: To neni, nastesti. Kdyby jo, studem bych se propadnul :-)

Opravdu sympaticka? Tak to vubec...
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    DOCKINEZ:
    taaaaak
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam