• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHGuerrilla gardening ♠ ♠ ♠ (partyzánské zahradničení)
    SIUDELAOIPOOIK
    SIUDELAOIPOOIK --- ---
    SEPHORA: počkej jen ať de s náma:)) máme rádi diskuzi a on vypadá, že se vyzná v zahradnictví:))
    LEMS: jen poď taky:)
    SEPHORA
    SEPHORA --- ---
    LEMS: ty jsi vazne pankac :-D promin, ale cely tvuj nazor mi prijde jako od osmdesatiletyho komunistickyho duchodce, co potrebuje mit rad jako za starejch casu. nikdo si tady nehraje na zahradniky profesionaly. ani na urbanisty (mimochodem... urbanisti tohle vubec neresej, to delaj zahradni architekti, kdyz uz chces bejt chytrej). dela se tu vec, ktera slouzi hlavne pro radost a pekne straveny odpoledne.
    Jestli mas nutnost se v nedeli dloubat v nose a nevedet, co s casem, ukaz nam jak se to dela spravne ;) ale ne s nama :D my si budem sazet modrou kytku vedle zluty jo? a nebude nam vadit, ze k sobe barevne neladi.
    BUBBLE
    BUBBLE --- ---
    LEMS: ahoj
    dovolil bych si lehce nesouhlasit. Rozhodne mas pravdu v tom, ze je potreba aby zahradnik (byt gerilovy) mel povedomi o tom jak sazet, co sazet a jak dat rostlinam potrebnou peci.
    Ovsem esteticka rovina je vec jina. Jednak estetika sama o sobe je veci polemiky. Nikdo nikdy nedokazal zda se da krasno jako takove definovat a cela ta veda ma sice vnitrni kohezi, ale muzes ji jedinym subjektivnim pocitem rozprasit jako listi ve vetru. Otazka planovani verejne zelene z pohledu urbanisty je zalozena na podobnych principech. Jednak je tu otazka funkce (napriklad neni dobre sazet jablone mezi koleje), tu tady asi nikdo zpochybniovat nebude. Ale otazka esteticka uz je ciste v subjektivni rovine, nerku-li ze je tu jeste rovina konceptualni. Nekomu muzu prijit dobre sazet stromy v pravouhlych kartezianskych sitich, na geometrickych pudorysech parku zrizovat zahony a opevnovat kazdou kytku tak, aby nahodnou nenarucila jinou presne spocitanou zonu. Nekomu se zase muze zamlouvat to, ze si rostliny stejne jako v prirode hledaj svoji cestu prirozene samy. Ze prorustaj a obtacej se kolem veci, objevujou se na mistech kam je zanese vitr apod. Dneska se vsechno uzavira do konstruktu (jak hmotne tak metaforicky) a gerilovy zahradniceni je imho jenom projev toho ze se lidi vzpamatovavaj a zacinaj se zajimat o prirozenej beh veci.
    Otazka verejnyho prostoru neni v zadnym pripade predem dana. Otazka je "jakej chces mit svuj verejnej prostor a co pro to udelas?".
    Me osobne se z verejnyho prostoru uz zveda kybl .) Takze tohle je muj pohled na vec.
    SIUDELAOIPOOIK
    SIUDELAOIPOOIK --- ---
    LEMS: :)a kdežes byl když se to tu celý řešilo?
    ve spoustě věcech máš pravdu, ty pravděpodobně zahradník budeš...
    mě to nepřijde jako škoda energie - kdybys tam byl..viděl bys jak se ty lidi tváří, když byla práce hotová - měli enerie všichni 3x víc než se začalo.
    Ber taky na vědomí, že to bylo poprvé co sme se dali nějak dohromady.tudíž myslim, že bys mohl mít kapku pochopení pro naše "nedostatečný estetický cítění"....
    btw . sleduješ tuhle diskuzi? protože jestli ne, tak to je jedniný co tě omlouvá, že deš s těma radama až s křížkem po funuse...protože jestlis celou dobu přihlížel a mlčel ....:/
    LEMS
    LEMS --- ---
    ad skruz) tyo me to cely pride jako silenost a velka skoda energie. dyt vy ste tam opravdu dali jenom nakou hlinu, a zalozili ste to spis jako ohniste nez zahon! jablunka (jak by tam asi vypadala kdyby mela sanci?) `nejaci` javurci (to mely byt jako stromy tam nebo kere?). a zalevani aguilou uz je jen posledni hrebicek do rakvicky.
    navic ta skruz mela zrejme nejaky ucel jak tady padlo.
    ono zahradniceni chce preci jenom nakou zkusenost a ma nejaka pravidla, zejmena esteticka. stejne tak jako treba uz jen volba druhu pro mestskou zelen. vsude by mel byt nejaky rad, jednotnost, spravna vysadba ma smysl a zamer. a zvlast pokus o takovouhle slunickou revoltu by se proste mel imho povest a to predevsim esteticky aby to melo smysl. to nejde aby si kazdy vysadil nejakou jinou hruzu pred barak a kazdy si ho natrel jinou barvou. jak by ta mesta vypadala? tohle vypada, ze mezi Vami neni ani zadny zahradnik natoz urbanista. nadseni bohuzelva, neni vsecko. imho byste meli rozhodne nejdriv posbirat nejaky zkusenosti na vlastnich zahradkach a nabrat nejakou potuchu o estetice a o mestsky zeleni alespon nez se pustite do verejnyho prostoru!


    SIUDELAOIPOOIK
    SIUDELAOIPOOIK --- ---
    SNEKOPES: ad skruž -žízeň je neuhasitelná - večer tam naleješ dvě dvoulitrovky vody - ráno sucho jak na poušti...to samý když prší, myslela sem, že to vyrží vlhký aspoň do druhýho dne a večer už zemina zase rozpraskaná ....
    přátelé tíží mě velmi špatnej pocit, když vidim jak to tam chřadne, vinu svaluju samozřejmě na sebe - mělo mi to dojít, že to tam nepude asi:/
    ....
    SNEKOPES
    SNEKOPES --- ---
    DRAGON: ISIS: Díky moc! Podle fota SEPHORA to vypadá, jako by ty kytky fakt trpěly žízní. Napadlo mě, jestli příště nebude lepší půdu připravit už na podzim, aby stihla slehnout, takhle jim to nemusí dělat dobře, obzvláště, když jsou po celý den na slunci, což by ale zase měly afrikány uvítat, tak nevím. Je to tedy vážně škoda. A škoda je, že si toho i někteří lidi neváží.

    Tyhle velké akce jsou pěkné, ale děláte někdo seed bombing? A co komunitní užitkové zahrádky? :o)
    SIUDELAOIPOOIK
    SIUDELAOIPOOIK --- ---
    SEPHORA: fail:"/
    ISIS: ještě na začátku tejdne byli....



    ISIS
    ISIS --- ---
    SEPHORA: jsi zlatá. .. .. javůůrky nevidím :(
    SEPHORA
    SEPHORA --- ---
    ja dnes koupila aquilu a zalila kyticky... zpocitala jsem to na pet afrikanu, tri velke, jedna s kvetem, a jedna modra :)

    Photo-0217.jpg (766260 B)
    SIUDELAOIPOOIK
    SIUDELAOIPOOIK --- ---
    KUTAS: teď bohužel děsně:/ ale dneska tam du kouknout co stim...:)
    DRAGON: zvíře myslim, že my s tim pomáhat nemusíš - tohle zvládnu sama:)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Aha... dík.

    No mě se líbí spíš dlouhodobější akce... - holt ty stromy :) Stejně na tu Palmovku se snad zajdu někdy kouknout, jak to tam vypadá.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    KUTAS: hlina je tezka jako prase a ty klacky fakt usetrily rukam dost, jak pise Zuzka:)

    SNEKOPES: tipuji cca 25cm

    layery:

    kyticky
    hlina
    klacky
    pisek
    beton
    SIUDELAOIPOOIK
    SIUDELAOIPOOIK --- ---
    KUTAS: úspora hlíny, následný kompostování zespodu:)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    ISIS: ehm... asi trapnej dotaz, ale nedá mi to - proč ty klacky?
    ISIS
    ISIS --- ---
    SNEKOPES: tady jsem (ti) to zdokumentovala :)
    http://www.youtube.com/watch?v=xiVNK_r74aM

    nejprve to vypadalo takto: http://farm4.static.flickr.com/3614/3480796874_9a4e52308a.jpg?v=0

    a ve finale takto: http://farm4.static.flickr.com/3576/3479998141_a8b78e3354.jpg?v=0

    a ted mozna radej ani nechci vedet :/
    zbytek fotek z akce Palmovka: http://www.flickr.com/photos/nyxpartyzan/
    SIUDELAOIPOOIK
    SIUDELAOIPOOIK --- ---
    SNEKOPES: já buhužel přímo u realizace jsem nebyla:/
    zkus TSOH? DRAGON? PEKY?
    SNEKOPES
    SNEKOPES --- ---
    SIUDELAOIPOOIK: Moc to tu nestíhám sledovat, tak se omlouvám, pokud to tu někde je, nenašel jsem to. Kolik jste dali/y cca centimetrů hlíny? A je na nějakém podkladě (vyjma betonu)?

    ASM: To se musí moc dobře zalévat. :o)
    ASM
    ASM --- ---
    MRTS: :D ..psik vi co je dobre .) tak at se to chytne jeste...
    MOMENT: pekny sperk !
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    [ VERNY @ Netradiční šperky ]
    presne tohle, akorat pekne postribreny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam