• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PYZDAOranzova nocni mura ???
    TLUSTEC
    TLUSTEC --- ---
    ALCATOR: takovy byl po valce v zapadni evrope. od nej vede cesta k socialnimu statu (protoze centralizovana pece a soucit je jaksi efektivnejsi), coz je ale presne to, co aktualne nase lzipravice ze vsech sil bori. Tedy sklutecne dno jeste prijde, a ZAPPO ma nechtene pravdu :P.
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    No... buďme féroví, pánové.

To, co Tlustec kritizuje jako vlastnost systému, totiž, že prosazuje sobeckost, je ve skutečnosti jen zhruba jednogenerační pomatení smyslů poté, co se uvolnila stavidla. Je potřeba si uvědomit, že kapitalismus do Česka přišel živelně, jako záplava -- jeden rok jsme měli socík s centrálním plánováním, a o tři roky později sem TV Nova začala valit kvanta reklam, transformace byla spuštěna bez právního rámce atd.

Tam, kde se kapitalismus ustanovoval přirozeným způsobem v průběhu několika generací, tam něco takového nezažili, protože lidé, kteří ten přerod zažívali, byli zároveň "stakeholdery".

U nás se po revoluci potřebovali všichni nabažit "té svobody", a trvá zhruba jednu generaci, než lidé prozřou a pochopí, že bezbřehý konzum je hovadina. Už se začíná blýskat na lepší časy, lidé začínají víc času věnovat rodině a dbát víc na duševní složku života, i když samozřejmě i v tomhle se dopouští klasických chyb.

Postupně se dostaneme k něčemu jako je "Compassionate Capitalism" (Soucitný kapitalismus), od původního Klausova "Kapitalismu bez přívlastků".

==============

Kapitalismus může dlouhodobě fungovat v případě, že tvorba zisku v něm je motivována snahou o win-win řešení. "Já ti poskytnu lepší hodnotu, než nabízí konkurence, což je pro tebe win, a ty mi za to zaplatíš, což je win pro mě" Takový kapitalismus má šanci nacházet se v Nashovském equilibriu a udržuje se právě proto, protože pro kteroukoliv stranu je nevýhodné jej z té rovnováhy vychýlit (zkusit někoho ojebat).

SARF
    SARF --- ---
    FEMUR: jestli Tlustec popsal naši realitu na wikipedii, tak bude brzo revoluce.
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    TLUSTEC: Kdepak, já jsem dokonce přesvědčen, že žijeme v jednom z historicky nejlepších možných světů!
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    TLUSTEC: změnit je samozřejmě potřeba spoustu věcí. Jen ta tvoje cesta je jaksi slepá.
    TLUSTEC
    TLUSTEC --- ---
    mne to vase zhoubne relativizovani aktualnich nesvaru ponekud unavuje. bud sjte tak dobou zpitomeli a blbi, ze soucasny stav povazujete za normal, na kterem netreba nic menit a nakd kterym se netreba pozastavovat... a nebo si to uvedomujete, a jen se snazite nevimproc umlcet nekoho, kdo narozdil od vas chce pojmenovat veci pravymi jmeny.

oboji je zbabele, lokajske a hyenisticke. jste skveli kapitalisticti obcane, jak ma byt. penize, majetek, mafie, a clovek az na poslednim miste.
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    CICO: pokrytectvi - to je to slovo.
    TLUSTEC
    TLUSTEC --- ---
    CICO: nikoliv, ja proti zlu bojuji. jit prikladem mozna mohl mahatma gandhi, ale v realu to moc nefunguje - i tu vzdelanost do ceskych zemi natlacila marie terezie befelem a draby, nikoli "prikladem". tedy z tve strany jde o historicky alibismus.
    CICO
    CICO --- ---
    TLUSTEC: aha, takže tohle vědomí tě nutí rezignovat na jakoukoliv autenticitu vlastního života a celá tahle šaráda, kterou tady předvádíš napříč Nyxem je jen takové pokrytecké plkání o tom, co by, kdyby...no, upřímně, celou dobu si myslím, že to má akorát tuhle dimenzi, ale fakt jsem očekával trochu intenzivnější vazbu k vlastním ideálům...)) tak si na to aspoň vzpomeň, až zase budeš v tesku plnit ten svůj vozíček a hoď tomu bezdomovci nějakou tu kačku...)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    TLUSTEC: kazdemu co jeho jest a dvakrat tolik, tak moc jsem ja prejici. ja si na konzum o ktery nestojim nestezuju, protoze ho nevedu.
    TLUSTEC
    TLUSTEC --- ---
    CICO: takovych lidi uz bylo, co zili svuij zivot v souladu se svou pravdu, nez umreli, a svet se NIKAM neposunul.
    CICO
    CICO --- ---
    TLUSTEC: ha!...po mnoha "plkacích" příspěvcích jsi se zase jednou dostal takřka až k problému a hned z toho alibisticky bruslíš ven...nene, jediné korektní řešení, bez žvástů o tom, co by měl dělat stát a bla, bla ti druzí a bla, bla tamten, co má více a bla, bla spočívá právě v tom, že budeš žít svůj život v souladu s názory, které tady, s vehemencí sobě vlastní, prosazuješ...ano, buď poustevník osvobozený od konzumu a inspiruj svým poustevnictvím, prostým konzumu ostatní, nechť se ukáže, jak silné a inspirativní je tvé myšlení i jednání...a bez keců o tom, kterak to nejde a ty jsi jen kapka v moři, protože jinak všechno, co tady říkáš je jen morální kýč a já tě právem přestanu nadobro brát vážně...)
    TLUSTEC
    TLUSTEC --- ---
    _BENNY: coz jen ilustruje jak tve spatne povahove vlastnosti, tak totalni nepochopeni problemu. neprekvapive.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    TLUSTEC: vsem to nepreju, ja to preju jen tobe a dalsim hrebenarum :)
    TLUSTEC
    TLUSTEC --- ---
    _BENNY: ne mne, ale vsem, protoze jednotlivy poustevnik, zrikajici se konzumu, toskutecne nevytrhne, leda jeste zvyrazni.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    TLUSTEC: ale kdepak, ja ti naopak preju! nekdo by ti mel od toho strasliveho konzumu pomoct.
    TLUSTEC
    TLUSTEC --- ---
    _BENNY: ejhle, oblibena pravicova mantra o sosedove koze, cy by mela chcipnout, v praxi :P. Zavistivce!
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    konzumuji, protoze mi system prilis neumoznuje nekonzumovat

mozna by mu ten konzum mel system zabavit :D
    TLUSTEC
    TLUSTEC --- ---
    BONGI: podlehl - no, vyuzivam nektere nelevne sluzby, protoze za ne neni nahrada, konzumuji, protoze mi system prilis neumoznuje nekonzumovat.
    BONGI
    BONGI --- ---
    TLUSTEC: Ale no tak, ty prece povazujes tenhle, proc mi odpovidas zazitky z minuleho tebou adorovaneho? Ptam se jasne jak jsi podlehl tomu zlemu systemu prave probihajicimu? Adorujes majetek a penize nad rodinou a vztahy? A kdyz ne, cim to je, kdyz prece za to muze system?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam