• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PYZDAOranzova nocni mura ???
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    ONDREJR: Takže všechny z rodiny pustili na školu, protože to uplatili - tzn. byli jste pronásledovaná rodina.
    Opravdu mám ten pocit, že jsme se tu významově trochu přenesli..
    SARF
    SARF --- ---
    LOPIK: pokud jsi totáč nezažil ve věku, kdy už je člověk schopnej vnímat, tak jsou tvoje žblepty naprosto bezcenný.
    ONDREJR
    ONDREJR --- ---
    LOPIK: 1. Matku (ročník '55) kvůli kádrovému profilu nepustili studovat na VŠE zahraniční obchod (srovnej s tím, kdo z podobných ročníků tam vystudoval), kvůli nejlepšímu prospěchu na poměrně prestižním pražském gymplu (tam ji přijali díky úplatku dědy) ji pustili na ideologicky poměrně benigní statistku (VŠE), kterou vystudovala s červeným diplomem. Uplacení na zahraniční obchod údajně nešlo, neb tam naše rodina nikoho neznala.

2. O rok mladší bratr matky se kvůli kádrovému profilu na práva dostal jen díky úplatku (na gympl cesta viz bod 1). Vystudoval bez problémů.

3. Druhý o rok mladší bratr matky šel na ČVUT relativně bez problémů, neboť přírodní vědy nejsou buržoazní, jak známo. Vystudoval bez problémů.

Nic nevíš, ale nevidíš si do úst.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    QQ
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Z pronásledování už máme "na západ nemohl každej" - Ok, dál to nemá cenu, čau..
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    LOPIK: ja se s tebou o tom bavi tnebudu, ty mas svuj pohled tamhle odnekud z ostravy, toho zemityho cloveka kterej prece vi jak to bylo. ja mam za sebou par semestru demografie, dat a podkladu o tehdejsi rodinny politice, jaky byl jeji kontext, co mela prinest a vsechny podpurne prostredky uvolenne na jeji realizaci.

to ze ty si myslis, ze se jen v tech letech meli lidi o trochu vic radi a ze to je vsechno jen opakovani generace povalecnych deti, tak si to mysli, ja ti to vyvracet nebudu, ja mam data, ty mas svoje dojmy. tak si v nich zij. aha sorry ty uz to delas, no jasne, proto si taky myslis jak to bylo za sociku super a ze nikoho v 80s neperzekvovali kvuli puvodu, no jasne, pas dostal kazdej a na zapad mohl taky. mozna u vas, tady to bylo jinak. cau
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    DUHAR: To neuspejes, on bude trpet tady v kapitalismu, aby ukazal smer
    DUHAR
    DUHAR --- ---
    CAMOD3LKNH: jestli ti pripada svazovani ostnatym dratem a urezavani casti obliceje horsi, nez chodit kolem Mcdonaldu, tak ti snad koupim letenku do severni korey.
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    BONGI: když se v 90-ém předávaly kádrové materiály, taky jsme dost žasli, co všechno (a jak dlouho) byli soudruzi schopní archivovat )a v případě potřeby použít...)
    BONGI
    BONGI --- ---
    LOPIK: Ne, ze by ho pronasledovali, ale zivot dotycneho se uz ubiral cestou, kterou mu tohle mohlo poznamenat. Reknu ti vlastni priklad:
    Na stredni skole (1966)jsem psal slohovou praci - zivotopis. Do nej jsem z legrace napsal, ze dedecek a babicka byli za prvni republiky podnikatele - vlastnili v Tabore pletarnu, kde zamestnavali dva delniky - sami sebe.
    Na vejsku jsem se dostal nastesti v 69, kdy jeste neplatil bodovy system zavedeny zacatkem normalizace.
    Kdyz mi v 90tem roce kadrovacka predavala me materialy ( byla to nove zavedena povinnost), tuhle slohovou praci jsem tam nasel. Sla v mych materialech celou dobu. Kdybych se na vejsku hlasil o dva roky pozdeji, nemel bych sanci a v osmdesatych letech bych nemohl delat to, co jsem delal. Takze v osmdesatych letech bych trpel za profil (i mineny v legraci) svych prarodicu. A tohle urcite nebyl ojedinely priklad, kdy potomci prapredku meli proste spatny profil a nemohli delat, co chteli.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    FEMUR: Tak koho teda pronásledovali kvůli praprarodičům?
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    LOPIK: jj urcite to vis lip. ty nepravdo.
    BONGI
    BONGI --- ---
    LOPIK: Ale to, ze jsme se meli ze soc.tabora nejlepe, je blbost. Jednak nase KSC byla vzdy predposranejsi nez ostatni a jednak to ze se do spotrebniho kose davali "lokomotivy", aby se zlevnenim dosahly dobre parametry zivotni urovne, je zname. Nicmene "rabovaci zajezdy" jezdily do NDR a Madarska a nikoli od nich k nam. Drobne soukrome podnikani bezelo uz za Kadara v Madarsku normalne a NDR dokonce jeste svobodneji, nad ramec sebezamestani.
    BONGI
    BONGI --- ---
    LOPIK: Sorry,blbe jsem cetl, mazu se.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Samozřejmě doba přála blbcům a zmrdům - co si budeme povídat, ale taková bohužel byla..
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    FEMUR: V osmdesátých letech pronásledovali kvůli špatnýmu profilu z první republiky asi jen Havlovi a to ještě jen jednoho z nich. To co píšeš není prostě pravda.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Navíc i ty Husákovi děti byl z velký části důsledek 2. světový - byli to děti poválečných dětí..
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    i dneska se zije skvele. kdyz si zvolis spravne srovnani.
    lopik pls.
    to ze rodina byla pronasledovana v 70 a 80 letech protoze koreny z prvni republiky a spatnej kadrovej profil je fakt. tak tu tvl nehoruj za to jak to bylo skvely a jak zajisteny byly mlady rodiny.omg
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    LOPIK: ovšem dělat ze sedmdesátých nebo osmdesátých let idylickou dobu dostatku a rozkvětu, kdy se skvěle žilo a všichni radostně budovali (jako předvádí Tlustec). není o nic míň směšnější...
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Přepsal protože nemůžu věřit tomu, jak argumentuješ..
    Doba byl jaká byla a jednu z těch věcí který se nějakým způsobem dařilo - tzn. zajistit nějakým způsobem mladý rodiny, že se nebály mít děti, označit jako nějakej brutální zásah je na palici..
    Někdy mi přijde že je tu X lidí, co si odnesli z 2. třídy třídy ten ostnatej drát, kterej tam je v dějepise, jako vysvětlení všeho co se událo po 2. světový a s tím si už vystačí na celej život.
    Tlustec samozřejmě přehání, ale nežilo se tu špatně - ve srovnání se zbytkem soc. tábora dokonce nejlíp na světě. Nějakou ten liberalismus tu zavádět moc nešlo a každej příčetnej to věděl - ukázal to Mnichov, Jalta, Maďarsko v 56 a i vstup "spřátelených" armád u nás v 68´. Dělat ze sedmdesátých nebo osmdesátých let nějaký peklo, kdy nešlo žít a všichni v rodině tajně bojovali proti tyranovi je směšný.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam