• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    JOSEF_MASOPUST: nabízí něco, na co nemá vzdělání.. nazývá se psychoterapeutem bez toho, aby doložila, jakou školu a výcvik absolvovala.. a účtuje si nehoráznou sumu.. doslova zhovadilost
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANOUKE: klinický psycholg, vykazující svou práci pojišťovně potřebuje vzdělání, výcvik a atestaci a nebo být v atestační přípravě. Pro práci v akreditované sociální službě ti stačí započatý výcvik, v případě že děláš i psychologickou práci, tak vzdělání. Zároveň ale pouze právě standarty sociálních služeb jsou jedinné, které nařizují pravidelné supervize. (jako by to lidi ve zdravotnictví, školství a poradenství nepořebovali....)

    Tipla bych si, že v poradnách by člověk teoreticky mohl nabízet něco jako terapii i bez výcviku, leč se to neděje. A pokud se pletu, budu ráda, jestli mě opravíte.

    Na živnosťák a přímé platby poskytuješ poradenství, nebo služby osobního rozvoje, nebo jak se to jmenuje a je to volná činnost. Takže to může dělat kdokoliv a na web si můžeš dát cokoliv. Jak se to bohužel většinou děje. Paní s dvojnásobnou taxou, než je průměrná cena za konzultaci nabízející energetickou psychoterapii a ještě přej má plno je toho důkazem.
    Pak ještě můžeš na živnosťák poskytovat psychologickou diagnostiku a na to potřebuješ magistra z psychologie a nějakou dobu práce na pracovišti, kde používáš diangostiku a pod supervizí při vyhodnocování testů. Což je podezřele příčetné a smysluplné v porovnání s chaosem okolo.
    ANOUKE
    ANOUKE --- ---
    nevim presne jak to maj doktori, ale psycholog musi mit akreditovany vycvik, klinickou atestaci (viz ZUZKAOU:) a jeste atestaci z funkcni psychoterapie (klinicka opravnuje pouze k psychodiagnostice). takže samotna VŠ a výcvik v žádným případě ze zákona nestačí:(

    zkraje sem s tim měla trochu vnitřní problém. zdrahala sem se slovo psychoterapie vůbec užívat a vymejšlela takový patvary jako individuální psychologické konzultace apod. ale byla sem staršími a zkušenějšími ujištěna, že žádný audity nechodí a že fakticky je to kvalifikace dostačující - tak už to teda používám a pozvolna se smiřuju s tím, že úplně legální to nikdy nebude:-)

    FONTAIN: promin!!!! hluboce se omlouvám, páč teda za kluka tě považuju už dlouho, ale už se polepšim!!!:-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FONTAIN: no tak už změnili vyhlášku, že to nemusí být 5 leté jednooborové studium. To máš na FSS ten Vybíralův obor? Ten by měl být schopen zajistit příslušné akreditace, ne?

    Problém je v tom, že systém jak vzdělávání, tak způsobu uzavírání smluv ve zdravotnictví je dlouhodobě neudržitelný, byť se drží už dlouho, takže je otázkou, jestli se to náhodou za dva, nebo za pět let celé nesesype... IPVZ k tomu loni neměla daleko, ostatně Děkujeme odcházíme vzniko mimo jiné kvůli absurdnímu bordelu ve vzdělávání ve zdravotnictví, jenže se to pak uhlo jinam, a zůstalo to jen u platů nemocničních lékařů, takže systém nebyl změněn.
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    ZUZKAOU: diky za odkaz prostuduju si to...ale na tvou otazku neumim odpovedet....mam taky psychologicky vzdelani, ale nejsem psycholog (zatím) a to jen kvuli bezva zakonum u nas, ale myslim si, že bych tu smlouvu mela dostat taky...doufam teda :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FONTAIN: http://www.ipvz.cz/nelekarske-profese/vzdelavaci-programy.aspx?skupina=11

    A aplikovaná psychoterapie se podle vyhlášky počítá, jako ta správná kvalifikace?
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    Ja mam slouvu tak nejak prislibenou přez známost, ale právě jsem se stala Mgr. socialni prace s aplikovanou psychoterapii vycvik mam supervizi temer hotovou, ale ted jsem se trochu vydesila co všechno chtěji
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FONTAIN: medicínu a nebo mgr. z psychologie a hlavně pak absolvovat velmi nedůstojnou atestační přípravu. 5 let ve zdravotnictví na atestačním místě (je jich málo, hlavně ve velkých městech a platí se směšné peníze), najít školitele, k tomu poplatit výcvik a smířit se s tím, že se neustále mění pravidla ze strany IPVZ a maj v tom bordel a skutečně jen některé povinné semináře tě obohatí....

    A teda smířit se s představou, že jeden jen tak nedostane smlouvu na novou praxi - je potřeba ji zdědit a nebo nastoupit do zdravotnického systému.
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    ZUZKAOU: Jsem v supervizi a nedokážu si představit fungovat bez n ikdyž je tak drahá

    A ještě k těm pojišťovnám...to fakt musíš mít medinu?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EVAD: no nechci ti brát iluze, ale supervize jsou v sociálních službách (ze zákona) a pak je využívaj lidi na začátku kariéry. Jinak se bojím, že v supervizi je jen málokdo.
    EVAD
    EVAD --- ---
    je to desive, bez vycviku, pravdepodobne bez supervize a za 1000,- hod

    zial ziadne pravidla neexistuju, ako pise Zuzkaou, na poistovnu dosiahne malokto a ti co robia bez poistovne na ŽP nie su kontrolovani nikym, iba vlastnym svedomim
    JOSEF_MASOPUST
    JOSEF_MASOPUST --- ---
    NARVAH: proc? prace ma vic nez dost :)

    ale je fakt, ze ja tomu nerozumim :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DARJEEL: Na ŽL a přímé platby může psát co chce a pak s těmi lidmi taky dělat co chce. A moc si nedokážu představit kteří lidé by jí způsobili problém.

    Nikdo z bambilionu profesních asociací ne.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Aha, já měl dojem, že psychoterapii může nabízet jen někdo s výcvikem (bez ohledu na klasické školní vzdělání), terapie že je pojem efemérní a poradenství může dělat někdo, kdo má vystudovanou psychologii, ale nemá výcvik.
    Já si pamatuju, že vlastně evropský zákon a národní zákon se stále nějak liší, že jsou dokonce rozpory v jednotlivých etických kodexech (tj. ČMPS a EAP), ale že prostě ani když mám vystudovanou psychologii tak psychoterapii nabízet nemůžu, to až po výcviku (což mi příjde teda mimochodem velmi rozumné). Takže když ona není na pojišťovnu, tak může psát klidně psychoterapie? Já si myslím, že kdyby se o tom dozvěděli určití lidé, tak by s tím paní mohla mít docela problém...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DARJEEL: ne, legislativně ošetřené to není nijak, vázaná živnost je jen psychologické diangnostika. Na cokoliv jiného ti stačí živnosťák na volné činnosti s uvedeným osobním poradenstvím, nebo co to je.

    Všechno ostatní je vázané maximálně na možnost získat smlouvu s pojišťovnou a případně pracovat ve zdravotnictví a nebo v registrovaných sociálních službách.

    A tedy podmínkou pro registrované služby bývá akreditovaný výcvik, pro pojišťovny psychologie/medicína + výcvik+ atestační řízení.
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    DARJEEL: zrovna onehda jsem se nad tím rozčilovala...bohužel dneska muže dělat terapii každěj...v podstate nabízí poradenskou službu. Na psychoterapii si musis absolvovat vyscvik nevim přesně kolik hodin teorie což byvá v jednom balíčku s výcvikem a 100 hodin supervize a mužeš nabízet psychoterapii.
    V podstatě to muže udělat i někdo s vyučákem... Je to strašně na prd...protože pak se kde kdo rozhodne a je to.
    Nebo se pletu?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LITROP: jj, kromě toho, že nemá na stránkách uvedené žádné vzdělání (má vůbec vš titul? docela pochybuju) a pokud nemá výcvik, tak by v podstatě ani pojem "psychoterapie" neměla používat. Nejsem si úplně jistý, ale mám dojem, že je to legislativně ošetřený termín, na který se vztahují konkrétní vzdělanostní požadavky, mohla by z toho mít i oplítačky...

    A nic ve zlým, ale téhle slečně bych se jako psychoterapeutce do rukou opravdu nesvěřil, na to exisujte v čr moc a moc dobrých psychoterapeutů. Nehledě na to, že pochybuju, že tahle paní/slečna bude mít supervizi, což je dost podstatný parametr pro to, aby psychoterapie na za něco stála.
    LITROP
    LITROP --- ---
    no mam na to podobnej nazor jako Narvah
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JOSEF_MASOPUST: a teda patří to spíš do alternativního léčení, než do psychoterapie, což je poměrně jasně definovaná disciplína...
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    JOSEF_MASOPUST: ta dáma a její stránky mě docela děsí
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam