• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    Prostor pro výměnu informací a zajímavých odkazů k tématu, sdílení zkušeností z vlastní praxe (v přísných mezích etiky a ochrany osobních dat), diskuzi o konkrétních otázkách, možnostech i omezeních jednotlivých terapeutických směrů, pření se mezi jejich představiteli i filozofování o podstatě a smyslu psychoterapie jako takové. A jako novinka i prostor pro prezentaci a propagaci vlastní práce - článků, praxe, akcí.
    rozbalit záhlaví
    KEESHA
    KEESHA --- ---
    Zdravím. Můžu se prosím zeptat? Dělá v Praze někdo klasickou psychoanalýzu, s hypnózou, kdo respektuje starý psychoanalytický koncept, který je teď zase už populární, ze psychóza má kořeny v traumatu a většinou jde ve skutečnosti o c-ptsd? Ideálně na pojišťovnu, ale co vím, tak psychoanalýza se většinou platí, tak budu ráda za jakékoliv doporuceni.
    EMMMA
    EMMMA --- ---
    Osudy Darji Kocábové. Rozhlasové vzpomínání psycholožky a psychoterapeutky | Vltava
    https://vltava.rozhlas.cz/osudy-darji-kocabove-rozhlasove-vzpominani-psycholozky-a-psychoterapeutky-9192754
    TETHALKA
    TETHALKA --- ---
    ZUZKAOU: ČAP říká, že rozhodující je magisterské studium nějakého pomáhajícího oboru (psycholog, ale i lékař, pedagog, dokonce i kněz, jako třeba Halík, znám hodně dobrou terapeutku, která má vystudované magisterské fyzio) a příslušné akreditované výcviky. Tím se záběr rozšiřuje, což je fajn. IMHO budoucí psychologové se toho o terapii během studia moc neučí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CARIBOO: prostě jede agendu AKP ČR.
    CARIBOO
    CARIBOO --- ---
    VON_GILOTINE: Úplně nemůžu souhlasit. Ptáček tvrdí, že výcvik je výhodou a vystudovaná psychologie nutností. Za mě je to přesně naopak. Znám pár případů, kdy psychologové bez výcviku dělají terapii a vesměs je to tragédie. Naopak znám terapeuty, co mají akreditovaný výcvik, ale vystudovanou jinou výšku a jsou skvělý.
    Psychošmejdi jsou ještě jiná kategorie.
    A to že je někdo kouč, zvlášť pokud má akreditovaný výcvik, ještě neznamená, že je šmejd.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Pozor na šmejdy v psychologii, v mnoha případech lidem uškodí, varuje klinický psycholog | Radiožurnál
    https://radiozurnal.rozhlas.cz/pozor-na-smejdy-v-psychologii-v-mnoha-pripadech-lidem-uskodi-varuje-klinicky-9090209
    NATURALLIAR
    NATURALLIAR --- ---
    možná by nemuselo být na škodu se napřed o něco víc informovat o tom, co je psychoterapie, na jakých principech je postavená, jaké jsou různé směry a co by Vám mohlo sedět. Jeroným Janíček (sám si prošel duševním onemocněním) dělá zajímavý podcast, pokud neznáte.

    https://www.youtube.com/@ZIVOTZAZDI/videos

    ✌️
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    VON_GILOTINE: jj a to by meli ti terapeute vycuchat, snad ne?
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Jestli je pro tebe absolutni novinkou ze se da oddelit jednani a emoce, tak je chyba uplne jimde
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    MORPHLER: nikdo v realu se mnou nikdy talhle soc.fobii nebo cokoli jineho neprobral :( az do tveho tohoto textu jsem nevedela, ze se to da rozdelit na chovani a emoce. Dale uz asi nemam na tohle silu. Musim mit strasnou smulu na ty lidi.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    IOM_NUKSO: Oni se te ale neptají co mají dělat. To se pleteš, to oni ti spousty věcí co a jak a proč dělají samozřejmě neříkají (ne že by to bylo tajné, ale je to zbytečné a bylo by to strašně obsáhlé a mimo mísu vysvětlovat vše). Oni se ptají na čem chceš aby s tebou spolupracovali nebo jak chceš aby něco dopadlo. Vezmu např. z tvého výčtu soc. fobii. popisuješ ji a oni se pak zeptají, cobys s tím chtěla dělat. Osobně v takové chvíli asi preferuji otázku na první malý pokrok - co nejmenšího a jak (myšleno jak má vypadat!, fakt se te neptám jak se to stane, na tom budeme s klintem tepve právě spolupracovat) by se mělo změnit, ale dříve či později potřebujete dojednat i jak to má vypadat když/až to pro tebe bude dost dobré. A co teda ty chceš aby se stalo s tvou sociální fobií? Má zmizet, nebo by stačilo aby byla slabší a ty mohla řešit něco jiného? Může zůstat nějaké množství nepříjemnách pocitů v soc. situaci za předpokladu že tě to nebude omezovat funkčně, nebo dokonce pokud to nebude oblivňovat chování mohou být pocity i silné. Nebo naopak jde hlavně o změnu na úrovni pocitů. Nebo o pocity až tak nejde a jsou problémem nepříjemné myšlenky v těch situacích. Nebo potřebuješ být jistá v nějké jedné či dvou konkrétních situacích a to že třeba nemůžeš jít do davu na koncert až tak řešit nepotřebuješ... A každý na tyhle otázky odpoví jinak. Pro mě je zcela validní oi odověď nechápu nebo štve mě tahle vaše otázka. pak se pobavíme o tom jak ji chápeme a co měla přinést a nakonec se dohodneme. Jediné kdy to nefunguje je když klient neodpoví nic. Viditelně máš k dané otázce co říct, tak to prostě řekni těm terapeutům, myslím že nějak najdete jak se mají do budoucna ptát jinak a jak bys mohla k nějaké odovědi ty dojít když se to nějak přeformuluje.
    LILINKA6423
    LILINKA6423 --- ---
    IOM_NUKSO: Pokud jsou tohle tvoje potíže, tak jejich otázka dává docela smysl. Přeložila bych si ji jako : Co je tvoje priorita ? Chceš začít pracovat na sociální fobii ? Chceš zkusit zpravovat traumata ? Některá ? Všechny ? Spousta lidí není dlouhou dobu připravená na to jít do “trauma work” a to je naprosto Ok. Jen je dobrý aby to ten psycholog/terapeut věděl a zbytečně tě nechtěně neretraumatizoval. Chceš pracovat na DID ? V jaké míře ? Nebo v dané chvíli potřebuješ je akutní stabilizaci stavu ? Chápu že nejraději bys vyřešila všechno hned, ale to mnohdy nejde.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    SHAGA: tohohle jsem si vedoma, vyhorelych je i spousta psychologu. To je ale dalsi pritez pro citliveho cloveka tahle informace, protoze s dalsimi indiciemi je nejspis strasne obtezuji.
    SHAGA
    SHAGA --- ---
    IOM_NUKSO: v té PPP to taky může být o tom, že je tam už tři čtvrtě lidí vyhořelých. Odborníků je kriticky málo, dětí s problémy víc než kdy předtím. Což není omluva, jen (možné) vysvětlení toho, že tam jeden neudělá nejlepší zkušenost.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    ACIDQA: kazdopadne nejsem jedina, mam vicero znamych, kteri to popisuji podobne, ze nechapou, k cemu ta terapie je, ze se jen vypovidaji a od psychologa horko tezko vylezou nejake opatrne reci "rozumim, ze je to narocne", "to vas musi stat hodne energie" a interpretace. Nerikam, ze od vsech, to ne, ale je to castejsi nez ten kompetentnejsi pristup, s kterym kdyz se setkam, tak je to trochu takovej zazrak.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    SHAGA
    SHAGA --- ---
    ACIDQA: není mojí ambicí objevovat Ameriku, ale co jsem četl tady, byl aspoň částečný client blaming, takže jsem chtěl jen vytáhnout na povrch části Ameriky, o kterých se zas tak často nemluví.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    SHAGA: Klient, který přijde a řekne, že mu je blbě, a očekávání nemá žádné, protože nevidí žádné cesty, a ani netuší, co by očekávat mohl a měl, je zcela validní, a ne na vyhazov, že se má vrátit, až bude mít jasno.

    Ano. Je to v poradku. Stejne jako patrat po klientove zakazce a ocekavanich, at to vratim k puvodnimu prispevku id iom_nukso. (Vyhazov sis tam dosadil ty.)

    Nebudu se dal poustet do nejaky vyrokovky a vzajemnyho curani do dalky. Napsal jsi v puvodnim prispevku “pokud”…, “tak”…. Na zaklade toho jsem reagovala. Pak jsi doplnil, mne to staci.

    Souhlasim, ze bude na svete rada lidi, kterym terapie nepomuze, i rada nesikovnejch terapeutu, a taky rada pripadu, kdy si to proste nesedne vzajemne. To jsi asi uplne neobjevil Ameriku. ;)
    SHAGA
    SHAGA --- ---
    MORPHLER: ad za prvné - prosím tě, čti lépe, co píšu. Píšu "pro řadu lidí je naprosto k ničemu" - z toho nijak nevyplývá, že je k ničemu pro všechny lidi, nebo že jiné řadě lidí nepomohla.

    ad za druhé - ano, nějaké takové studie jsem četl, proto si dovoluju z příkladu zde se vyskytujícího přejít k obecnějšímu problému, protože vím, že existuje. O skupině těch, kterým terapie buď nepomohla, nebo dokonce přitížila, se mluví docela málo. Tady máme jednu takovou, a dostala - ne od všech, pro jistotu dodávám - ťafku, že si za to vlastně může sama. Odpovědnost klienta je přijít. Pokud by odpovědností klienta bylo i sám si pomoct - znát odpovědi na otázky, vědět přesně co chce, vědět kudy do toho, vědět jak začít - pak terapii vlastně nepotřeboval. Klient, který přijde a řekne, že mu je blbě, a očekávání nemá žádné, protože nevidí žádné cesty, a ani netuší, co by očekávat mohl a měl, je zcela validní, a ne na vyhazov, že se má vrátit, až bude mít jasno.

    ACIDQA: k předčasným závěrům docházíš ty - viz moje odpověď morphlerovi.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    V zadne jine profesi jsem tuhle otazku neslysela a to mam tech problemu docela dost. Vsude je to tak, ze reknu problem a ten clovek mi rekne, co by asi tak slo udelat a pak to vykomunikujem.

    Pak ale nevyhledavas spravnou sluzbu, protoze terapie nefunguje tak, ze ti terapeut rekne, co mas udelat a pak to s tebou vykomunikuje. Je to podobne ocekavani asi jako, kdyz se prijdes zeptat obsluhy akvaristiky, jak mas udelat podhledy v obyvaku a cekas, ze ti da krabici se sadrosem a manual.

    Mozna by ti pomohlo na tu otazku prave nahlas otevirat tahle sva ocekavani, o kterych pises, ze je mas… a pobabrat se v tom, co bys rada s tim tvym problemem, ktery jak taky pises nize, znas taky moc dobre. On ti pak taky terapeut muze rict, jestli “sedis ve spravnym kresle” treba. ;)

    SHAGA: na tohle nemusis mit moc skoly, staci ti zaklady statistiky... abys spocet, ze na zaklade zkusenosti jednoho cloveka, tezko dojdes k takovym zaverum.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam