• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    KATIA: dik
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ahoj, spolubydlici shani partnerskou poradnu a jelikoz je student, shani nejakou, ktera ma smlouvu s VZP. Existuje takova v Praze, tusite nekdo?
    diky
    MICHALANGELO
    MICHALANGELO --- ---
    satiterapie je opravdu zajímavá metoda. Dlouho jsem hledal něco o spojení východu a západu...
    OOHN
    OOHN --- ---
    NARVAH:
    DARJEEL:
    ZUZKAOU:
    takhle se spoždením díky všem za odpověď, satiterapie vypadá zajímavě, vyzkouším. Dík!
    SHAMANICO
    SHAMANICO --- ---
    DARJEEL: bohužel, víc info o tom nemám. Proto jsem se ptal, jestli o tom někdo něco nevíte ve svých výcvicích. Ale řekl bych, že to souvisí s probíhající kauzou.

    PETJULE: super! Díky za upřesnění.
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    no dneska na vycviku se kolem te akreditace strhla docela diskuze. a vystupy, ktere si z toho odnasim tak nejak jsou:
    - ze ten nas beh vycviku je akreditovany a mel by i zustat (kolem toho se pak strhla trosku takova polohysterie - jako co by se stalo, kdyby nezustal, tak to by se pry netykalo jen nas a byl by to docela 'atentat' ve smyslu, ze akreditacni komise neco jineho rika a neco jineho dela, proti tomu by se pak dalo branit soudne).
    - dalsi beh vycviku je take akreditovany, ale je otazkou, jak to bude do budoucna, nicmene pokud by akreditaci CLS JEP jednou ztratil, stale naplnuje kriteria EAP a svym rozsahem proste bude stale patrit mezi seriozni psychoterapeuticke vycviky.
    - takze pokud by se nekdy stalo, ze by jim akreditace byla odebrana, mely by byt zarazeny do nejakeho jineho akreditacniho systemu, ktery treba mozna vznikne.
    - celkove se toho po te dnesni debate tam nebojim, chapu to, jako nejaky nutny vyvoj, ktery treba psychoterapii ukotvi v nejakem jasnem a pevnejsim ramci. lektori k tem otazkam pristupovali myslim velmi otevrene a uprimne, potrebny prostor venovali diskuzi a nic neuspechali. chvili mi jich bylo az skoro lito, kdyz jsem poslouchala jakym otazkam musi celit a jake emoce ze skupiny ustavat. ale celkove fakt nemam dojem, ze by nas chtel nekdo utahnout na varene nudli. bude to dobry :)
    BARBARA0709
    BARBARA0709 --- ---
    Trochu propagace, snad ale k věci a někoho osloví: Otevíráme další běh sebezkušenostní a růstové skupiny pro studenty pomáhajících profesí (a také začínající profesionály). Skupina je vedena v duchu gestalt-přístupu a více o ní zde: http://www.terraweb.cz/uploads/doc/Skupina%20studenti.pdf

    (pokud správce vyhodnotí jako neadekvátní, smažte...)
    EPHEMERUM
    EPHEMERUM --- ---
    Ahoj, ruším rozsáhlou psychologickou knihovnu, kterou jsem zdědila po příbuzném.
    Všechny knížky jsou v perfektním stavu, jako nové, některé dokonce ani neotevřené, nabízím slevu 30-40 % z původní ceny.

    Pokud by to někoho zajímalo, jejich seznam je zde:
    [ OFFERINGNABÍZÍM: Rozprodej odborné psychologické knihovny (knížky ve výborném stavu - 30-40 % sleva) / Praha ]
    díky, a odpusťte mi neodborný příspěvek .)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SHAMANICO: měl bys na to odkaz prosím, případně kde od koho jsi se to dozvěděl atd.? A o které výcviky jde a proč se to děje?
    Imho docela zásadní, díky :)
    SHAMANICO
    SHAMANICO --- ---
    PETJULE: je to info z druhé ruky, takže by bylo třeba ověřit přímo. Spíš bych řekl, že jim hrozí neakreditování budoucích běhů výcviků. Jinak to info jsem slyšel od lidí kolem isz.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Co kdyby si baufuňáři přestali řešit osobní spory a začali se chovat profesionálně?
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    SHAMANICO: šmarjá, nestraš mě:) prosím tě, jaká pražská systemika ztrácí akreditaci pro zdravotnictví? snad ne ISZ MC...

    na stránkách jsem nic nenašla a ve smlouvě je normálně napsáno, že výcvik "je akreditován Českou psychoterapeutickou společností ČLS JEP", příští týden máme první výcvikové setkání, tak se tam zkusím taky zeptat, o co jde a jestli to vnímají jako širší trend...
    SHAMANICO
    SHAMANICO --- ---
    KATIA: hmm, asi ano. Ale těžko říct. Snahu o vymezení psychoterapie i mimo zdravotnictví vidím už dlouhou. I snahu o zkvalitnění vzdělávání. Rozdíl mi přijde v reálném politickém vlivu jednotlivých aktérů, kdy na jedné straně asi malá skupinka politicky mocných má přímý vliv legislativní proces a druhá, mnohem větší skupina rozhořčených diskutuje a stěžuje si, ale nic z toho.

    Jinak jsem se včera dozvěděl pro mě dost překvapivou informaci, že některé etablované PST výcviky (jako třeba pražská systemika) ztrácí akreditaci pro zdravotnictví...nemáte o tom nějaké info, jestli je to širší trend?
    KATIA
    KATIA --- ---
    SHAMANICO: ze ve standardech mimo zdravotnictvi jsme zaspali...
    SHAMANICO
    SHAMANICO --- ---
    NARVAH: díky za zveřejnění.
    Co si o tom textu myslíš/te?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PETJULE: to je ale výborná sestava. Jen potřebujou ještě nějakého it-mana.
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    ZUZKAOU: jsou dost netransparentní, taky jsem je nemohla najít: Milan Stibůrek, Zdeněk Macek, Jan Roubal, Pavel Zach
    Psychoterapie - Co je Informační server české psychoterapie?
    http://www.iscp.cz/9-informace/2-informacni-server-ceske-psychoterapie
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    Mantinely poskytování psychoterapie
    Stanovisko předsedy ČPS PhDr.Karla Koblice ze dne 29.5.2012

    Mantinely poskytování psychoterapie
    (náčrt pro členy výboru ČPS ČLS JEP)

    Psychoterapie je účinná, tedy i potenciálně nebezpečná.

    Kvalifikace a podmínky jejího poskytování by měly být stanoveny.

    Profese psychoterapeut není v ČR právně vymezena (proklamativně ji vymezuje např. EAP a její vymezení může být inspirativní, ale právní váhu v jednotlivých zemích nemá).

    Faktické vymezení vlastního vzdělávání v psychoterapii (teorie, sebezkušenost, supervize) je snad v ČR konsenzuálně postupně upřesňováno a pro zdravotnictví jsou dvěma odbornými společnostmi a profesní organizací klinických psychologů schvalovány úplné výcvikové programy v psychoterapii.

    Absolvování schváleného (dříve tzv. akreditovaného) úplného psychoterapeutického výcviku formálně ani ve zdravotnictví neopravňuje samo o sobě k ničemu (kromě přístupu k dále zmíněnému kurzu a zkoušce).

    Zdravotnictví má pro absolventy úplného schváleného výcvikového programu vymezenu formalizaci psychoterapeutického vzdělávání (dříve absolvováním zkoušky z funkční specializace v systematické psychoterapie v IPVZ, nyní absolvováním obsahově shodného certifikovaného kurzu ČPS ČLS JEP Specializace v sytematické psychoterapii zakončeného zkouškou), která je respektována MZ ČR a zdravotními pojišťovnami (kvalifikace v psychoterapii pro poskytování zdravotní péče podle seznamu zdravotních výkonů). Tedy nikoliv výcvik, ale teprve tato zkouška otevírá formální cestu k samostatnému poskytování psychoterapie.

    Ve zdravotnictví může samostatně provádět psychoterapii v ČR pouze příslušně vzdělaný (atestovaný) klinický psycholog nebo lékař (většinou psychiatr) – oba se „specializovanou způsobilostí“ a to za shodných podmínek, ale v rámci své původní profese jako součást poskytování zdravotní péče (ať hrazené či nehrazené ze zdravotního pojištění). V tomto kontextu jsou vymezeny povinnosti, odpovědnost atd.

    Zatím se daří naplňovat záměr, aby podmínky pro poskytování psychoterapie byly pro klinické psychology a lékaře shodné. Cílem je tyto podmínky ve zdravotnické legislativě pevněji ukotvit.

    Pod praporem pseudojednotné psychoterapie nebylo dosud mimo zdravotnictví vymezováno téměř nic.

    Neudržitelný je v českém legislativním prostředí názor, že absolvuji-li adekvátní (viz výše) kvalifikaci ve zdravotnictví a ze zdravotnictví odejdu, jsem oprávněn poskytovat totožnou psychoterapeutickou péči i mimo rámec zdravotnictví. Jsem nepochybně povinen řídit se zákony a normami onoho prostoru, v němž se pohybuji (školského, manželsko-poradenského, živnostenského atd.). .). Navíc, poskytuje-li zdravotnický pracovník psychoterapii ve smyslu zdravotní péče mimo prostor zdravotnictví, je dle nově platného zákona o zdravotních službách vystaven riziku poměrně vysokých sankcí.

    Tyto mimozdravotnické prostory většinou nemají vymezenu ani vlastní psychoterapeutickou kvalifikaci, ani podmínky, povinnosti a odpovědnosti, které by se poskytování případné psychoterapie týkaly.

    Do výcvikových programů v psychoterapii (i schválených pro zdravotnictví) jsou přijímání kandidáti i jiných než zdravotnických profesí a uplatnění psychoterapeutického vzdělání v jejich profesích lze jistě pouze podpořit (např. psychoterapeuticky vzdělaný pedagog atd. bude pravděpodobně kvalitnějším pedagogem), jejich případná vlastní psychoterapeutická práce však většinou postrádá adekvátní zákonnou oporu.

    Odborná společnost nemůže legitimizovat „psychoterapii“ a výraz (případně profesi) „psychoterapeut“ pouze s ohledem na absolvování (byť úplného a pro zdravotnictví schváleného) psychoterapeutického výcviku. Jednak by tak rezignovala na profesně zásadní vymezení pregraduálního vzdělání pro psychoterapeuta nezbytného, jednak by svěřovala rozhodování o vstupu do oboru (byť zatím v ČR neformalizovaného) vzdělávacím institutům, jejichž praxe může být vzájemně velmi odlišná. Navíc v ČR (a nejen u nás) je vstup do vykonávání libovolné kvalifikované praxe v oboru většinou vymezován podmínkami stanovenými zákony a nebo státem.

    V současné době se nechráněným označením psychoterapeut může nazvat kdokoliv.

    Jasné ohraničení má toto označení však pouze ve zdravotnictví.

    Mimo zdravotnictví chybí jednak vymezení adekvátního vzdělání pregraduálního, jednak formalizace vlastního vzdělání psychoterapeutického a jeho završení, vymezení kompetencí a činností tak, aby nebyly zaměnitelné s poskytováním zdravotní péče, chybí i vymezení odpovědnosti a povinností, ale samozřejmě i práv.

    Pro ty, kdo se chtějí hlásit k psychoterapii a nabízet kvalifikovanou práci (a odlišit se od toho, kdo vzdělán není), je zde velký prostor.

    Karel Koblic

    29.5.2012

    Text byl 5.6.2012 většinovým hlasováním výborem České psychoterapeutické společnosti ČLS JEP přijat jako podklad k další diskusi.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Chybí tam základní informace - totiž kdo je provozovatelem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam