• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    DAW: reagoval jsem na "všichni jsme jenom lidi".. podle mě je víc terapeutický ukázat nedokonalost ve vztahu než opak
    KATIA
    KATIA --- ---
    ZUZKAOU: omg omg, viděla jsem kdysi profily nějakých lidí s tímto spojených a je to bída. akademické tituly získáš nejlépe, když si publikace sám vydáš atp....
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NARVAH: no na druhou stranu - pokud se budou držet sportovců, tak tam to význam má. A takovým trenérem by navíc měl být někdo, kdo dělal sport aktivně a na profesionální úrovni. A je jednoduší protáhnout sportovce výcvikem, než psychologa dotáhnout do dlouhodobého celodenního tréningu denně a prokazatelných sportovních výsledků.

    Jenže voni to pak prodávaj i veřejnosti a nebo se prohlásí za Žito.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    NARVAH: jo, protoze je to velmi velmi abstraktni, do hlavy ti nevidim a nevim, co to znamena pro tebe. muzes si myslet, jak jsi tam s lidma, ale ja se ptam, co tam teda delas (protoze neco delas, jinak to nemusis delat :-)). teda, neptam se, je mi to celkem fuk. ja budu chtit vysvetleni nebo osvetleni, ty me muzes zase narknout z toho, ze potrebuju-li to vysvetlit, tak to mam spatne nastavene. nikam se nedostaneme.
    DAW
    DAW --- ---
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    pro mě není těžké přihlásit se k lidem, dawe ;)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NARVAH: a co Ti je blízký?
    DAW
    DAW --- ---
    NARVAH: No já myslim, že nejde o to, jestli tam patří nebo nepatří. Jde spíš o to, že všichni jsme jenom lidi. A imho je lepší si to přiznat, než něco předstírat a ulpívat na nějakym idealizovanym obrazu.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    proto mi není blízkej ani erikson, ani koučing, ani rychlý terapie..
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    DAW: pro mě manipulace do terapie nepatří.. ten pohled přes ni na terapii mi není blízkej..
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    SEBIEN: to je právě ta potíž: že to vnímáš jako fráze..
    DAW
    DAW --- ---
    NARVAH: imho se manipulaci nevyhneš.. spíš jde o to, jestli jsi schopnej jí reflektovat a tuhle reflexi pak smysluplně využít.. anebo jestli si chceš nalhávat, že něco takovýho ty přece neděláš (což je mírně řečeno velmi naivní;)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    NARVAH: Holt rozdíl přístupů a filozofií. Setkání, být člověk, být tam cele... hezký fráze... sice bych se zase ptala, co to dle tebe je a jak se to dělá, a zároveň, protože já pod těmi pojmy samozřejmě vnímám nějaký (svůj) obsah, tak si myslim, že se to nijak nevylučuje s tím, co dělám. A já dělám to, že se snažím tomu člověku primárně pomoct, aby mu bylo líp, protože proto přišel.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    SEBIEN: myslím, že v terapii jde o setkání.. o to bejt člověk, bejt tam cele pro toho druhýho.. to je těžký.. pokud manipuluješ, tak s někým zacházíš, pohybuješ s ním.. podle mýho terapeutickéj pohyb je v tom setkání samotným..
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    ZUZKAOU: vidíš, novinka.. lidi z FTKUP a FTVS jsou s dobou.. ve sportu sou prachy.. tak se k tomu můžem vzdělat! ekonomika hejbe světem ouje.. šafář se zamyslel a napadl ho "mentální trenér".. program nemaj, ale to hlavní jo: název, kterej se odlišuje
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    NARVAH: každopádně, ano, Jana Zouharová je povahou a nastavením asi trochu víc koučovací typ, ale mnoha lidem to sedí i v té terapeutické rovině, takže proč ne. Proto říkám, že záleží, jak komu sedne. Ale to platí obecně, že. Já občas od svých klientů slýchám, že předchozí terapeut/ka mluvil/a moc nebo naopak málo, že jim vadilo, že jim říkal/a svůj názor, nebo naopak že jim ho neříkal/a, že nic nedělal/a, nebo že dělal/a moc/ moc rychle. A stejně tak někdo může odejít ode mě, že mu vadilo to či tohle. Tohle není o škole, ale o člověku.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    NARVAH: to by asi bylo na delší debatu a asi jinak, než online. Já to vnímám tak, že vztah je já-ty. Ty to samozřejmě můžeš vidět jinak. Ano, Matuška je hlava otevřená, takže se kolem něj najdou různí lidé, různé lidi taky přijímá do výcviku (nutno říct, že ty nejpochybnější existence tam obvykle nevydrží, aspoň co mohu soudit ze dvou běhů, případně pak nedělají ericksonovskou terapii, resp. to není to hlavní, čím se prezentují).
    K tomu zbytku bych asi mohla reagovat po té, co bys přiblížil, co tím míníš - co je to "být za sebe", co myslíš "nástrojema a technikama" (protože těch je vlastně v tomhle přístupu dost pomálu), a pak bychom si mohli vyjasnit, co je pro koho z nás "manipulace". Naprostá většina přístupů operuje s nějakou teorií, modelem, nějak si představuje, že to u lidí funguje. Podle toho pak posuzuje to, s čím člověk do terapie přijde. Zapasuje si to do nějaký škatulky, ve který je vycvičený (trochu zjednodušuju, ano, vím). A podle toho pak s tím člověkem pracuje, podle nějaký svojí představy, teorie, modelu. Předpokládá, že A je způsobeno B a proto volí nějaký přístup, způsob jednání s daným klientem. Vede ho k náhledu, k poznání, přiznání si, uvědomění si,... To už je pro mě ovšem manipulace.
    Ano, můžeme si namlouvat, že mu jen poskytuju prostor, aby si na to všechno přišel sám a aby si přišel na to, co je jeho a já mu do toho nekecám, ale tomu se jen těžko věří. To by mě pak zajímalo, jak se to dělá, když nemůžu nic říct a nic udělat, ba, skoro se ani pohnout, protože cokoli si může klient interpretovat po svým.
    Já vycházím z předpokladu, že ke mně ten člověk přišel proto, že chce pomoci. A očekává, že mu pomůžu. Tudíž, já využiju prostředky, které mám, abych mu pomohla. A ano, někdo tomu může říkat manipulace. Pro mě manipulace ovšem nemusí nutně znamenat apriori něco negativního.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NARVAH: přidej novou kategorii - mentální trenér! Hanušáky už přestalo koučování bavit/vynášet.

    NARVAH
    NARVAH --- ---
    SEBIEN: tak vztahový to asi bude, otázka, jestli je ten vztah já-ono či já-ty.. pozoruju to propojení matušky s dalšíma psychologama v čr, s mícháním eriksna s koučingem, retimingem, rychlou terapií atp.. podle mýho se tomuhle věnujou lidi, pro který je terapie, kde by museli být sami za sebe, moc ohrožující.. tak si hledaj nástroje a techniky, který sou pro ně bezpečný.. v terapii žádná manipulace není.. pokud ji tam máš, tak neděláš terapii, ale manipuluješ.. mezi to se rovnítko dát nedá
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam