VALOR: jinak zařazení do vlastní praxe, měl bych na to nějaké pohledy:
1) zvědomování či "rozšiřování vědomí" (ne ve smyslu psychedelickém :) je inherentní součástí psychoterapie od počátku, když si vypůjčím okno Johari, tak zjednodušeně řečeno terapeut pomáhá pacientovi objevit pro něj slepá místa a dostat je do okna otevřenosti... co se týká zvládání emocí, tak v terapeutickém settingu je možné si je prohlédnout s tím, že máš průvodce, který pomáhá amplifikovat nebo naopak zabraňuje floodingu.
2) mindfulness se zdá být jednoduchá koncepčně i technicky, ale imho je to v podstatě velký samostatný "blok", na který nějaký víkendový kurz nestačí, sám bych si to netroufl takhkle "nadivoko" s pacientama používat, i když jsem dlouholetý praktikant mindfulness metod (vipassana, zhang zhuang,...), časem ale budou nějaké kurzy, kolegyně se jela školit do US na několik měsíců, takže snad doveze slušný potenciál.
3) metody, ve kterých jsme systematicky cvičeny (aka psychoterapeutický výcvik) jsou koherentní a částečně uzavřené systémy se svoji strukturou léty cizelovanou. Osobně jsem velmi zdrženlivý co se týče integrace a eklekticismu a tohle jsem přebral od svých lektorů a trenéru, kteří ačkoliv se věnují více směrům, tak si potrpí na "čistotu metody". Ale to ber jako můj osobní názor... jinak v čr na mindfulness imho velmi zajímavá satiterapie, ale není akreditovaná MZ, nicméně lidé okolo satiterapie a fokusingu jsou velmi zajímaví (Hájek, Hytych,...) v tomhle je možná Morava zásobena líp jak Praha :o)