• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    Prostor pro výměnu informací a zajímavých odkazů k tématu, sdílení zkušeností z vlastní praxe (v přísných mezích etiky a ochrany osobních dat), diskuzi o konkrétních otázkách, možnostech i omezeních jednotlivých terapeutických směrů, pření se mezi jejich představiteli i filozofování o podstatě a smyslu psychoterapie jako takové. A jako novinka i prostor pro prezentaci a propagaci vlastní práce - článků, praxe, akcí.
    rozbalit záhlaví
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NARVAH: vidím to podobně, jedna věc je "svobodně rozhodnout" (což teda je samo o sobě trochu oxymoron a patří spíš do politického pamfletu, svobodné rozhodnutí v rámci psychoterapie, no nevím) a druhá věc je slibování nesplnitelného... klientele, která třeba tohle nedokáže tak dobře posoudit...
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    Mně se z principu nelíbí, když někdo slibuje, co nemůže splnit (tedy lže) a nechá si za to platit. Navíc si zahrává se zdravím lidí, kteří se mu svěří do péče. Názory typu "žijem ve svobodný době" a "každej se může rozhodnout" dle mého odhlíží od základního problému - od rizika, které tento muž představuje.
    DAW
    DAW --- ---
    DARJEEL: Pisu jen to, ze ten clovek klidne muze lidem pomoct za ctyri hodiny vic nez nekteri terapeute za ctyri roky.

    Jestli je ten pan jouda bych se neodvazoval tvrdit a vlastne ani poradne nechapu co vas na nem tolik rozciluje. Zijem ve svobodny dobe a kazdej se muze rozhodnout jestli a za co chce dat 10 tisic. Dle myho nazoru muze spatne vedena psychoanalyticka terapie poskodit klienta nesrovnatelne vic a klidne muze bejt 20x drazsi. Takze kterou "carodejnici" tady jako chcete "palit"? A proc?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DAW: já Ti nevím, Dawe, že by stovky a tisíce terapeutů po celém světě neobjevili "zázračnou" metodu, zatímco tady nějaký jouda v batikovaném tričku to splácá na koleni někde mezi Řípem a Pradědem? Mission impossible...
    PODFUCK
    PODFUCK --- ---
    NARVAH: Vitej v realnem svete.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    Tak ještě epilog, za co platíme koncesionářské poplatky (za klamavou reklamu): http://www.ceskatelevize.cz/porady/10435049455-dobre-rano/414236100071013/?video&index=306640
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    Nejedlý pravděpodobně tedy u Dragomireckýho, kterej věří na duchy, absolvoval jeho kruz a později přichází se svojí vlastní metodou (http://www.karelnejedly.cz/index.asp?id=36), kterou zbavuje onoho duchaření a nahrazuje ji "vesmírem". Podle mě je právě živnostenský zákon určitou bariérou proti podvodníkům jeho typu či typu Nejedlého, protože Dragomirecký (btw. se v pořadu Uvolněte se prosím sám nazývá psychoterapeutem) ji na svých stránkách kritizuje: http://www.dragomirecky.cz/novy/index.php?option=com_content&view=article&id=51&Itemid=56

    Konec mise.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    Je zřejmé, že součástí onoho paskvilu, který Nejedlý nabízí, je i osvojení učitého jazyka: např. "čištění", zbavení se "negace". Je to myslím docela promakanej brejvošing, hodně prořízlej zdá se Dragomireckýho (dle Novy dělal někde na psychiatrii technika) regresní terapií. Docela děsivá představa, že si na tom kurzu účastníci vzájemně vyvolávají traumatický zkušenosti a "pročisťujou" se.
    EVAD
    EVAD --- ---
    NARVAH: ufff
    EVAD
    EVAD --- ---
    SEBIEN: my sme sa bavili v ramci vyskumneho rozhovoru, kde reflektovala svoju ucast na prebehnuvsom stacionari, tj nemam ju v terapii.
    povedala, ze jej to velmi pomohlo, ze si urobila v sebe konecne poriadok, ze vycistila vsetky negace... ze na rozdiel od skupinovej psychoterapie, ktoru absolvovala teraz, tam u Nejedleho bol dostatok casu ist do detailu a zaoberat sa kazdym aj malym problemom. teraz vidim ze su to tie iste frazy, ktore hovorili ucastnici seminara RUŠ 1 v tom promo videu.

    tristne je, ze pani spominala ze ma financne problemy, podobne aj vo videu jedna ucastnicka prisla na seminar aj z dovodu ze ma financne problemy ...;)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    EVAD: a dotyčná paní o tom mluví jak, jestli jste se o tom bavily? Jestli byla schopná nějak přiblížit, co se tam dělo. Případně proč tam nešla znova, když se to zhoršilo a musela skončit na psychiatrii?
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    Domnívám se, že na bázi sugesce může opravdu situačně ulevit lidem spíše s inferiorním intelektem. Sám sděluje, že jeho "klienti" začali používat (moc jsem nepochopil jak):
    "Ruš, co ti vadí", "Rychle k úplnému štěstí", "Klíč k životu", "Savo na psychické problémy", "Terapie uvědoměním", "Řidičák na život", "Manuál pro život", "Mercedes na psychiku" a podobně.

    Tato zkratkovitá forma na bázi sugesce či navození uvolnění (relaxovaného stavu) pomocí formulky (jak si představuji) může být opravdu účinná (opět však spíše situačně, protože navození realxovaného stavu pomocí sugesce je otázkou cviku, ne jednoho setkání). On však proklamuje mnohem více.

    Terapie, která slibuje "úplnou" změnu a učiněnou "rychle" je ze své podstaty pochybná, neseriózní, podvodná.

    EVAD
    EVAD --- ---
    DAW: chcelo by to nejaky vyskumny grant :) mna by fakt zaujimalo co sa to tam deje a ako dlho obetiam trva kym zazrak prestane fungovat...

    dotycna pacientka sa dostala na psychiatriu za par mesiacov po tom
    DAW
    DAW --- ---
    NARVAH: Toto jsou opravdu tvrzeni hodna sarlatana to mas pravdu. Ale osobni zkusenosti bych se nebal. Jestli se najde sponzor tak jdu do toho :) Kazdopadne porad si myslim ze klidne ten pan muze byt schopen pomoci lidem za ctyri hodiny vice nez nekteri terapeute za ctyri roky ;)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    Mně přijde, že z podstaty života lidského není možné, aby naplnil, co avizuje ("Problémy během sezení odcházejí jeden za druhým tak, že přestávají ve vašem osobním vesmíru existovat. Proto se vám už dále ve vašem životě nedějí.").

    "Přibližně 85% klientů si u mne zcela vyřeší svoje problémy během prvního sezení. Asi tak 14% potřebuje přijít podruhé, abychom dořešili všechno, co je zatěžuje. Poslední 1% klientů má tolik negací v sobě, že je potřeba, aby přišli potřetí."

    To, co slibuje, se vymyká dosavadním veděckým poznatkům o fungování lidské psychiky a její léčbě.

    Je tedy nepochybné, že se jedná o šarlatána, samozvaného léčitele a nebezpečného jedince.

    Osobní zkušenost považuji za velmi rizikovou. Apel na ni před posouzením metody dle její proklamace mi přijde stejně rizikový jako např. někomu doporučovat, ať skočí z okna, jestli náhodou nevzlétne.

    DAW
    DAW --- ---
    Osobne bych asi nejdriv ziskal vic informaci a v idealnim pripade sam vyzkousel, nez bych zacal soudit. Treba mnoha lidem opravdu pomohl vic nez roky dochazeni na terapii ;)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NARVAH: to by se ale musel někdo do toho člověka pustit, věnovat tomu spoustu času a energie... a vzít riziko, že taky může spor prohrát...
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    To si také myslím. Pravděpodobně však máme také patřičný zákon, který člověka chrání.
    Pravděpodobně: § 45 Klamavá reklama

    (1) Klamavou reklamou je šíření údajů o vlastním nebo cizím podniku, jeho výrobcích či výkonech, které je způsobilé vyvolat klamnou představu a zjednat tím vlastnímu nebo cizímu podniku v hospodářské soutěži nebo v hospodářském styku prospěch na úkor jiných soutěžitelů, spotřebitelů nebo dalších zákazníků.

    (2) Za šíření údajů se považuje sdělení mluveným nebo psaným slovem, tiskem, vyobrazením, fotografií, rozhlasem, televizí či jiným sdělovacím prostředkem.

    (3) Klamavým je i údaj sám o sobě pravdivý, jestliže vzhledem k okolnostem a souvislostem, za nichž byl učiněn, může uvést v omyl.
    EVAD
    EVAD --- ---
    DESTINYX: obavam sa, ze je to tak ako pises. verim ze administrativne to maju v poriadku.
    DESTINYX
    DESTINYX --- ---
    NARVAH: Volná živnost "poradenská činnost v oblasti společenských věd a rozvoje osobnosti". Za to se schová cokoliv.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam