Vypadá to tu mrtvě, ale…
Má tu někdo nějakou praktickou zkušenost, jak řešit "psychoterapeuty z TEMU" ?
TLDR:
Labilní "terapeutka z TEMU" bez kvalifikace a s nulovým ukotvením v realitě a ve společnosti, si chce otevřít "alternativní psychoterapeutickou praxi", čímž se stává potenciálně nebezpečná pro potenciální "pacienty"…
Což u mne vyvolává určité etické dilema.
Long story:
Jedna psychicky nestabilní známá/bývalá blízká kamarádka (dále jen MW/B) si kdysi dodělala maturitu a pak v průběhu let pár sebezkušenostních kurzů a nějaké šamanistické kurzy a začala se prohlašovat za psychoterapeutku a koučku. Asi 2 roky zpět dokonce hledala prostory, kde by si mohla otevřít "praxi".
Paralelně se během těch let izolovala v polyvztahu s manželským párem, kde manžel byl kontrolující osobnost, což vedlo k tomu, že se z ní de facto poměrně rychle stala "žena v domácnosti" / "neplacená služka".
To vedlo k tomu, že v průběhu let postupně ztrácela kontakt s realitou, byla terminálně online (natolik, že když jsem se jednou za týden/měsíc objevil na FB, tak většina notifikací byla na posty pod jejími 3-4 profily) a postovala těžce filtrované fotky sebe, ale hlavně jídla a pak několikastránkové elaboráty o tom jak se má skvěle a jak byl úžasný nějaký esokurz — přičemž úspěšnost svého života měřila hlavně tím, jestli dostala aspoň dvojciferný počet lajků.
Nicméně toxický charakter jejího vztahu vedl k tomu, že nakonec úvahy o "psychoterapeutické praxi" (krátce po avizaci hledání prostoru) opustila, partner si to nepřál.
Jenže teď se ten vztah rozpadl a nápad se vrátil, přičemž MW se mezitím na své pouti po esoterické spirále ještě hlouběji propadla do svého insta-life a ztratila zjevně i zbytky kontaktu s realitou.
Čímž se stala potenciálně nebezpečnou a pokud se jí podaří si nějakou "alternativní praxi" otevřít, je jen otázkou času, než někoho tak nějak nedopatřením zabije.
Můžu doufat, že se jí to nepovede ani otevřít, ale co když ano?
A pak se něco katastrofálně pokazí a všichni se budou ptát, jak se to mohlo stát, že o tom nikdo nevěděl dřív, etc.
Věděl no, dokonce se značným předstihem, ale…
Jít formálně proti MW/B má i určitou společenskou cenu — sice se posledních ~10let dost izolovala, ale pořád platí, že máme dost společných známých, kteří jsou podobně jako já víc offline, nemají takový přehled o míře její osobnostní degradace a tak případnou konfrontaci nejspíš budou vnímat dost negativně…
Zvlášť když jsem známý tím, že spoustu věcí příliš analyzuji a většina lidí mne nakonec aspoň částečně poslechne, což mi brutálně snižuje úspěšnost originálních predikcí.