• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • zobrazit sekci
    Pár základních amharských frází (fonetický přepis, jak jsme je používali).
    selam dobrý den
    teanastelén dobrý den
    čou nashledanou
    dena mám se dobře
    amaseginálo děkuji
    eši jasně, rozumím, OK
    avo ne, v žádném případě

    KMENY -

    povodi reky Omo - pramení na hoře Mount Amhara kousek od Addis Abeby až a svou pouť končí ve svém ústí do jezera Turkana na Etiopsko-Keňských hranicích. Narodni park Mago

    KMEN MURSI - Kmen Mursi žije v oblastí národního parku Mago (nahorni planiny) cca 400 jižně od hlavního města Addis Abeba. Kmen Mursi je jeden z nejznámějších kmenů žijících v povodí řeky Omo. Muži jsou jedni z nejobávanějších válečníků a ženy se zdobí mohutnými talířky, které si vkládají do spodního rtu. Pastevci, cca 3000 lidi. Se svými sousedy jsou v neustálém válečném stavu - každý muž vlastní samopal kalašnikov. Podle počtu zabitých nepřátel se muži různě zdobí, vyrývají si do kůže různé ornamenty či nosí na rukou kovové náramky - co náramek to jeden mrtvý. Mursiové chodí většinou úplně nazí. Jediná dekorace jejich kůže je oblíbené malování bílou hlinkou. Takto vyzdobení válečníci vypadají opravdu zlověstně. Turisté jsou zde tolerování jako snadný přísun peněz. Po příjezdu do vesnice se zde všichni srotí a turisty doslova atakují. Každý chce peníze, každý chce vyfotit, každý prostě něco nabízí a něco chce. Když turista nechce něco dát, tak si to Mursiové prostě vezmou - není nic překvapivého, když vám prohledají kapsy a vše co najdou si nechají. Mursiové jsou už obchodu znalí a tak se zde za vše platí. Od vstupu do vesnice až po libovolnou fotografii.

    KMEN KARO - přímo na břehu řeky Omo, vyrábějí dřevené kánoe, Vesnice kmene Karo se nacházejí podél řeky Omo jižně od národního parku Mago. Vesnic zde není mnoho - Labouk, Duss, Kolcho. Uvedené vesnice kmene Karo se nacházejí cca 400 jižně od hlavního města Addis Abeba. Muži i ženy se dekorativně malují různobarevnými hlinkami,hl.bílá. Muži si zdobí hlavy hlinkou a vytvářejí tím specifický účes, kdy vršek vlasů obarví různě barevnými hlinkami. Plus pštrosí pera, pro zvýšení své krásy a důstojnosti. Jako všude zde v oblasti chodí muži "ozdobeni" samopaly plus nábojový pás, který nosí kolem boků. Muži tradičně nosí krátkou sukni. Ženy - pod spodním rtem hřebík - dříve místo hřebíku nosili velké trny. I ženy se malují hlinkou, hlavně v obličeji. Vyrábějí si z vlasů opravdu malinké copánky. Celý účes si následně namažou červenou hlinkou s trochou másla. Oblečeny chodí v kůžích. Co ale ženy od kmene Karo zbožňují, tak to jsou různé korálky a náhrdelníky. VZIT SEBOU KORALKY APOD. :-)

    KMEN HAMAR - žije na dolním toku řeky Omo, kde centrem jejich populace je vesnice Turmi. Nachází se cca 400 jižně od hlavního města Addis Abeba. Tělo zdobí těžké kovové náramky, náhrdelníky z korálků či náramky ze škeblí. Ženy tradičně nosí oděv z vydělané kůže ze zvířat. Vlasy si dívky potírají směsí hlinky a másla, což jim pomáhá vytvořit copánky. Vdané ženy nosí pod krkem mohutné kovové kruhy - bignere - je to symbol toho, že jsou již vdané. Muži si zase s oblibou vyčesávají složité účesy, které často zdobí pštrosím peřím. Každý muž s sebou neustále nosí vyřezávanou "stoličku", která slouží pro sezení a nebo jako podhlavník při leženi. Inicializacni ritual – skok na byka-chlapci behaji po zadech byku, nesmi spadnout, pribuzne zeny mrskany pres zada (oddanost chlapci)

    KMENY BANNA a TSAMAI - na dolním tomu řeky Omo, kde centrem je vesnice Key Afar (zde se konají i velké trhy). Nachází se cca 400 jižně od hlavního města Addis Abeba. Sousedi si. První, které návštěvník spatří. Pastevci, chovaji vcely – prodej medu. Kocuji – jednoduche obydli, zeny. Hlavni slovo staresinove, vekove tridy, zeny podradne, chlapci iniciovani “skok na byka”.

    LALIBELA
    křesťanské kostely z 13. století vytesané přímo v okolních skalách. Stavby, které jsou zařazeny na seznam Světového dědictví Unesco.
    autobus z města Woldia
    turismus – nabizi se jako pruvodci (ZHODNOTIT FOTKY?) casto umi anglicky


    SIMIENSKE POHORI
    cca 500 km severně od Addis Abeba, na sever od Gonderu
    nejvyšší Etiopska hora Ras Dashen (4543 metrů).
    vesnice Debark- zde si každý musi vyřídit povolení ke vstupu, najmout průvodce a skauta
    vrchol Imet Gogo – nejkrasnejsi scenerie (cca 4000m.n.m.)
    paviani gelada (cerveny znak na hrudi), kozorozci walia, rost.lobelie – endemiti!
    pocasi – kolem 25 st., v noci muze mrznout
    http://www.velehory.cz/zeme/etiopie/simienske-pohori - NASE CESTA :-)

    JEZERO TANA
    Tana je největším etiopským jezerem. Do jezera vtéká několik řek a vytéká pouze jediná Modrý Nil. Modrý Nil se v Etiopii nazývá Abay a pramení v blízkém pohoří Chake.
    Jezero Tana zabírá plochu 3.600 km2 a nachází se v něm celkem 37 ostrovů. Největší z nich je ostrov Daga, na němž stojí Chrám sv. Trojice (17.st.). Celkem na 20 ostrovech byly v minulosti postaveny chrámy a kláštery. Většina z nich vznikla na přelomu 16. a 17. století, nejstarší ovšem pochází až ze 14. století a nálezy obětních kamenů na některých ostrovech svědčí o jejich osídlení již v předkřesťanské době.
    hl. na poloostrově Zege, Nejznámější z klášterů Ura Kidane Mehiret /:ura kidani mehiret:/

    BAHIR DAR
    Vodopády Modrého Nilu se nachází 35 kilometrů od Bahir Daru. Jejich místní název je Tis Isat, což doslova znamená "kouřící voda". Vodopády jsou ve výšce 1600 metrů n.m. a pěší cesta k nim vede přes portugalský most ze 16. století.
    palác císaře Haile Selassieho

    GONDER
    severne od Bahir Daru, komplex hradu ze 16.stoleti plus dekorovany kostel Debre Haile Selassie
    ??? vypada hezky... :-)

    DALSI ODKAZY
    http://www.asmat.cz/scripts/clanek.php?Clanek=253-za-unikatni-prirodou-v-narodnim-parku-bale-etiopie
    http://toulavy-boty.wz.cz/etiopie/etiopie1.html - holka co tam jela ve stejne rocni dobe
    http://www.a-artdesign.com/a-artdesign_etiopie_2008
    http://www.asmat.cz/scripts/clanek.php?Clanek=90-etiopie-2004 - mesta
    http://vosta.net/etiopie.aspx
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam