• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAGGI_ON1ETIOPIE - zážitky, zkušenosti, dojmy, plány cest
    Byly jste tam? Máte praktické zkušenosti, nějaké zkušenosti, které se nikde nevyčtou nebo jen chcete podiskutovat. Jste vítáni.
    rozbalit záhlaví
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    zdravim,
    netusite kde se daji sehnat rozpisy vlaku v Etiopii? A jestli ta nova linka Awash - Kombolcha - Weldiya? Na webu jsem nasel ze by to melo byt hotove, ale nejake podezrele jsem nenasel zadne fotky nebo dalsi informace, tak nevim...
    KOZINA
    KOZINA --- ---
    Čau, neni někdo v Addis ababa? Nemáme dneska kde složit hlavu :) dík
    SUSIT
    SUSIT --- ---
    zdravím.. může mi někdo poradit jak fungují autopujčovny v etiopii? popřípadě jestli se dá něco zabookovat či je reálná šance že se sežene něco na místě (na letišti či v blízkém okolí) děkuji za jakoukoliv radu
    TETRAHYDRO
    TETRAHYDRO --- ---
    IPH: Muj nazor na dite v Etiopii: dokud si neuvedomuje elementarni hygienicke zvyky a potreby nebrat. Tzn. cca od 5 let vyse. Ja sam jsem mel silne strevni potize a tom jsem si daval docela pozor... Take neplati pravidlo hotel=vyhra. V Hosane me v Lema hotelu dostipaly blechy tak, ze se jeste ted skrabu. Pokud je ve meste vice hotelu, doporucuji jich navstivit vice a potom si vybrat. Reknou vam, ze tepla voda tece, wifi, atd. a pak zjistite, ze nic. My jsme spali napr. v Addis v hotelu Baro na doporuceni Lonely a 100 metru dale byl krasny hotylek s jazz clubem a teplou vodou a za lepsi penize...
    MAGGI_ON1
    MAGGI_ON1 --- ---
    Ahoj,
    mám doma 2500 birrů. Za 2000,- jsou Vaše. Nějaké nabídky?
    ILLEX
    ILLEX --- ---
    Ahoj. zajímavý klub. bude se hodit:) book:)
    IPH
    IPH --- ---
    MINER: diky za shrnuti...nicmene nebudu tam jako bezny turista...na podzim by se nam tam mel rozjet rozvojovy projekt, mela bych tam jet pracovne...a premyslim, zda vzit pindu s sebou a nebo ho radeji nechat doma...
    MINER
    MINER --- ---
    IPH: Jsou podle mě spíš hygienická rizika. Já bych zvolil jinou destinaci. Čekal bych asi následující:

    - Kvůli hygieně (dvouleťáka předpokládám nenaočkuješ proti žluté zimnici, žloutence, břišnímu tyfu, meningitidě) si budeš muset pronajmout fullservis Land Rovera a spát v drahejch hotelích, abys minimaizovala tohle riziko. Jsou tam hodně vidět lidi s dětskou obrnou - nevim, jestli se u nás proti ní pořád očkuje.. Na to ti nejlíp odpoví doktorka cestovní medicíny.
    Takže tě to vyjde hodně draho.

    - Rozhodně bych nejezdil do Omo a samozřejmě k Erta Ale nebo k Somalilandu a asi ani k Eritree.
    Moc legrace s díťákem nebude asi ani v Bale a Simien. Takže budeš Land Rover turista, kterej jezdí po památkách a chargujou tě ještě za vstupný.

    Já bych jel asi jinam..




    IPH
    IPH --- ---
    ahoj, zajimal by mne vas nazor, co jste v Etiopiii jiz byli...myslite, ze se da do Etiopie jet i s dvouletym ditetem? neni to moc "nebezpecne"?
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    SIMIREK: zluta zimnice je povinna!
    MINER
    MINER --- ---
    SIMIREK:
    Myslim, že zimnici, tyfus, žloutenku potřebuješ. Očkování si ale nejlíp potvrď u nějaký cestovní doktorky, zas tak si to nepamatuji.
    Omo je hlavně dost malarická oblast. Zrovna v Africe se vyplatí jíst antimalarika, ne jen stand-by.

    Víza jsou formalita na letišti, ale my jsme na ně čekali frontu 3 hodiny, protože je asi překvapilo, že jim na mezinárodní letiště přiletělo letadlo plné lidí:) Jinak se dají získat jedině v Německu, pokud se ti vyplatí se tam vydat (v CZ ne).

    Omo je Human Zoo s jediným cílem - oškubat turisty - hned na autobusáku tě odchytne průvodce a snaží se ti prodat. Když ne Omo tak nějakou okolní vesnici, která je "levnější"
    Platí se za všechno, za sundání báglů z busu (jsou nahoře dřív než ty), za vstup do vesnice s tak zvanýma domorodcema, za fotku domorodce. Dokonce se tam pohybují vyfintění "domorodci" - opeřenci, jejichž jedinou aktivitou je pózovat turistům na trhu a inkasovat za fotky.

    Když jsme to tam viděli, radši jsme se vydali sami nahoru na kopec mezi normální vesnice, kde nežijí tak zvaní domorodci s talířkem v hubě, ale normální domorodci, kteří ještě nejsou zkažení turismem (zkazili jsme si je sami) a atrakce tam jsi pro ně spíše ty, takže se role úplně otočí.
    Huts above Jinka | Flickr - Photo Sharing!
    http://www.flickr.com/photos/myneur/6900225857/in/set-72157629381217163
    Local family invited us for tea | Flickr - Photo Sharing!
    http://www.flickr.com/photos/myneur/6900259713/in/set-72157629381217163

    Osobně bych tam jel už jedině na motorce, podívat se do nějaké odlehlejší oblasti, kam turisté nejezdí tak běžně (např. Karo).
    Prostě otočit ty role - nebejt turista, kterej se tam na na ně dojede jen podívat busem nebo si dokonce najme Land Cruiser, ale vzít to víc jako výpravu, a naopak bejt něco, co tam nečekaj:)
    Najednou jsou z nich pak úplně jiní lidé.
    SIMIREK
    SIMIREK --- ---
    Ahoj, potrebuji z ockovani zlutou zimnici a jak je to s visama? Stale jeste plati, ze po priletu na letisti za poplatek? Nekdo nejake informace, doporuceni ohledne jizni Etiopie (okoli omo valley), je zde potreba pruvodce?
    MINER
    MINER --- ---
    Ahoj, hledáme spolucestující na návštěvu Danakil Depression v Etiopii v prosinci.

    Místo je to celkem nedostupné, musí se jet dvěma offroady, kdyby jeden zapadl (nebo s karavanou na velbloudech, kdo má čas), takže to chce 6 spolucestujících.
    Z Addis se pořádaj tripy pro masňáky za nesmyslných 1000 USD. My to chceme zorganizovat přímo z Mekele, zdá se, že se dá za méně než třetinu.

    Jsme dva a hledáme další.

    danakil depression - Hledat Googlem
    http://www.google.cz/search?q=danakil+depression&tbm=isch&biw=1166&bih=775&sei=%209TasTqKqHpPN4QSkue2IDw

    Danakil - a set on Flickr
    http://www.flickr.com/photos/mytripsmypics/sets/72157603646908778/
    LATEX
    LATEX --- ---
    čau, plánuju se tam vydat někdy po vánocích cca na 4 týdny. samozřejmě, že mam něco načteno po netu, ale neměli byste nějaký tipy, co "opravdu" stojí za to. chci projet severní část, snad ve dvou, v horším případě sám, takže mě zajímá, jaká je úroveň transportů a tak...? event. kolik "opravdu" stojí např. postel, když cestuješ low-budget nebo třeba nějakej výcuc z fotek a tak. díky
    MAGGI_ON1
    MAGGI_ON1 --- ---
    jo a není to běžně. Běžně umí mladý ve městech co rádi pomohou s čímkoliv mimo města jedině po jejich. My jsme uměli pozdravy, číslovky, klasické otázky kolik co stojí atd... I tady to pomůže při smlouvání. Většinou koukají a divěj se že člověk umí více jak pozdrav.
    MAGGI_ON1
    MAGGI_ON1 --- ---
    MINER: anglicky
    MINER
    MINER --- ---
    Jak se lze v Etiopii běžně domlouvat? Když nepočítám končetiny.
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    MAGGI_ON1: spíš než "otrokář...." se jedná o vytváření pracovních pozic v zemi, kde je málo prac. příležitostí a moc lidí, co práci potřebujou... tu v Nairobi v každém lepším klubu je na záchodeh slečna podávjící toaleťák... stejně jako za každou kasou stojí člověk, co ti všechno dává do pytlíčků a tašek...
    MAGGI_ON1
    MAGGI_ON1 --- ---
    Foto jedné osoby 1 birry dvě osoby 2 až 10 birrů foto více osob nutno dohodnout :-) To vím, ale jen z doslechu. Po mě osobně nikdy nikdo nic nechtěl. Pohyboval jsem se na sever od Addis a kolem shashemene.

    Jinak jsem se v Adis taky přichomítnul do takovýho klubu pro horních 10000,- obyvatel adis. Pozvali nás tam na koncert francouzské a etiopské jazzové hudby. Je to docela skok když jsme se taxíkama přenesli z nejchudší čtvrti do čtvrti kde to bylo jak na západě. Co mě ovšem dostalo bylo když jsem šel na záchod, vyčuram se pak jdu k umyvadlu umeju si ruce otočim se k ručníkům a tam stojí týpek a s úsměvem mi podává papírový ručník a očekává spropitné... to jsem si připadal trochu jako otrokář v černé zemi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam