K formálnímu oblečení atd.
Už minimálně od středověku - nejprve jen v určitých společenských vrstvách, dnes napříč celou společností - představuje "zakrýt tělo a ochránit před živly" jen asi tak 10 procent funkce oblečení. Hlavní funkcí oblečení je ve skutečnosti performovat. Cokoliv - společenský status, konkrétní příležitost, politický postoj, profesní roli, osobní přesvědčení, nebo prostě jenom nějakou náladu.
Člověk, který přijde do divadla v teplákách a v mikině, tím performuje úplně stejně jako ten, kdo přijde oblečen podle dress codu.
Oblečení ovlivňuje naše vnímání příležitostí, na které se oblíkáme, a vice versa, naše oblečení na těchto příležitostech pomáhá definovat, jak mají být vnímány.
Je samozřejmě na každém, JAK se rozhodne performovat, a nějaké bourání konvencí tu bylo, je a vždycky bude. Já osobně jsem velký příznivce oblékání dle příležitosti, ale je to hlavně tím, že módu miluju a nenechám si ujít příležitost ji využívat v plném spektru, než že bych byla tak konzervativní přiznivkyně zažitých tradic. Plus mám ráda ten feeling, když jdu na akci, která signalizuje výjimečnost už tím, jak tam lidi přijdou oblečení.
Nicméně tvářit se, jakože jsem nad věcí a jsem z toho vyčleněn, je podobně absurdní, jako byste tvrdili, že se vás netýká, já nevím, klimatická krize.