• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYPolitická korektnost & pozitivní diskriminace
    O fenomenu politicke korektnosti...
    rozbalit záhlaví
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DIVA: mno, nevim v kterych zemich na svete je bezne zit v obrnenym baraku s vlastni ochrankou a elektrickym plotem :-) ale o necem to hovori.

    kazdopadne, Krejcir si vybral fajnovou destinaci :D
    DIVA
    DIVA --- ---
    _BENNY: esi to nebude i tím že je to místo dost ekon. zajímavé aby se tyhle statistiky řešily. esi to není jenom tak jako jinde na světě kde lidský život prostě nemá takovou cenu jak v euroam. kult. sféře. když nebereš absolutní čísla ale procenta
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DIVA: ja zas kecal s bilym clovekem z Joburgu, ktery byl rodinou vyslany do Britanie kvuli jeho vlastni bezpecnosti. ono urcite zalezi na tom jak kde, ale cisla hovori neuprosne - nejvyssi procento znasilneni a zabiti strelnou zbrani na svete.
    DIVA
    DIVA --- ---
    k jar - četla jsem už různé zběsilosti, ale kdykoli jsem se bavila s místňákem (jinde po světě) tvářil se že o nic nejde. znám i blond klučinu stama, i čmouda, který neví o tom že není běloch (mají tam těch směsek povícero a někteří mulati jsou za bělochy halt) a všichni se vyjadřovali svorně v duchu: jo, velkoměsta jsou nebezpečné, kriminalita atd, na menších městech pohoda, jako všude..
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Apartheid

    Důsledky pádu apartheidu

    Pád apartheidu zapříčinil výrazné změny ve společnosti. JAR má nyní velmi vysokou míru zločinnosti, jednu z nejvyšších na světě. Od roku 1994, tedy od pádu apartheidu jsou denně brutálně vražděni příslušníci bílé menšiny bez ohledu na věk, a to zejména v oblastech Mpumalanga, Gauteng a Limpopo. Seznam datovaný ke konci roku 2000 uvádí téměř 2000 zavražděných bělochů. V důsledku toho dochází k odlivu bílého obyvatelstva do anglofonních zemí jako je Austrálie, Velká Británie a Irsko. Od roku 1994 opustilo Jihoafrickou republiku odhadem na dva miliony bělochů.[1] Ekonomika JAR na to v současnosti doplácí, protože jí chybí kvalifikovaná pracovní síla.

    Pozitivní diskriminace

    Další z příčin, proč bílí z JAR odcházejí, je systém pozitivní diskriminace, tj. zvýhodnění černého obyvatelstva. Toto vedlo k paradoxní situaci, kdy byla čínská menšina v JAR klasifikována jako "bílá", nyní je rozhodnutím soudu klasifikována jako "černá", čímž získala přístup k řadě výhod.[2] Pozitivní diskriminace má být prevencí dominance bělochů v privátním sektoru.

    Přesto jihoafričtí běloši vydělávají i více než 14 let po skončení politiky apartheidu 4,5 krát více než jejich černí kolegové. Na druhou stranu se zvýšila chudoba bělošské menšiny, což je důsledkem znevýhodňování a politiky pozitivní diskriminace.[3][4]

    Běloši jsou diskriminováni také ve vzdělání.[5]
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    http://reflex.cz/Clanek34428.html

    BÍLÍ JIHOAFRIČANÉ UTÍKAJÍ ZE SVÉ ZEMĚ. Jít ven pro ně znamená jít jen na zahradu. Schovávají se za elektricky řízenými ploty. Bojí se. Jsou pracovití, milí a nejistí si vlastní budoucností. Za svůj izolovaný, osamělý a pohodlný životní styl se cítí vinni. Říká se tomu bílá vina.
    MUADDIB
    MUADDIB --- ---
    _BENNY: bohužel...
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    JACHYMKO: Přesně tak, přikrášlil a navíc je to návrh před připomínkováním jednotlivých zemí...
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    _BENNY: zrejme Spidla nema predstavu o beznem ritualu pareni lidskeho druhu - zeby nekdo, kdo je na tom jeste hure, nez ITici? :)

    Jinak mi to tedy prijde jako dalsi zbran proti nepohodlnym lidem, ktera se vuci poslusnym nebude pouzivat.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Ukázkou takového „stereotypu naruby“ je teze o údajné platové diskriminaci žen, která v ČR dosahuje úrovně pětadvacetiprocentního rozdílu ve mzdě. Ve skutečnosti činí tento rozdíl v rámci stejných povolání (a jen tam je možné jej zjišťovat) maximálně 4 procenta, a sice dle oficiálních statistik ministerstva práce a sociálních věcí. Často uváděný čtvrtinový rozdíl je způsoben pouze odlišným rozložením pracovní síly žen a mužů do různých profesí (feminizace některých odvětví – např. školství, a maskulinizace jiných, např. hutnictví a těžba nerostných surovin a uhlí). Přesto se uvedený údaj o monstrózní diskriminaci žen v platech dostává do oficiálních materiálů a mediálních prezentací a funguje podle principů zažitého stereotypu. Jeho popírání ovšem není povoleno – je politicky nekorektní, se vším, co k této klasifikaci náleží.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Ideologie politické korektnosti a západní civilizace
    http://www.obcinst.cz/clanek.asp?id=949

    Jestliže jsou regulace jazyka a regulace chování velmi zjevnými a snadno popsatelnými symptomy přítomnosti diskursu politické korektnosti, její totalitární charakter se projevuje teprve ve třetí fázi jejího postupu: v regulaci myšlení. Přitom právě dosažení stavu plné autoregulace myšlení a nastavení nových morálních kritérií a vědomí toho, co je a co není přijatelné a vhodné, je konečným cílem politické korektnosti. V tomto ohledu dosahuje politická korektnost větších úspěchů než klasické totalitní režimy, které se většinou soustředily pouze na regulaci jazyka a chování.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    LYKANTROP
    LYKANTROP --- ---
    _BENNY: A.a. je politkorektni eufemismus na druhou ;)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    HOBORG: affirmative action se u nas bohuzel preklada jako pozitivni diskriminace, jine vyrazivo se dosud neustalilo, jak nechutne :D
    HOBORG
    HOBORG --- ---
    _BENNY: jak muzes rict "diskriminace", takovy negativni slovo.. spravne je to prece affirmative action :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Příklady politicky korektních eufemismů

    * slepý: nevidomý
    * hluchý: neslyšící
    * starý, důchodce: senior, dříve narozený
    * postižený, mrzák: hendikepovaný, odlišný, osoba se sníženou schopností pohybu a orientace
    * tlustí: plnoštíhlí, obézní, prostorově výrazní
    * pacient: klient, uživatel zdravotnické služby
    * cikán: Rom
    * eskymák: Inuit (v USA)
    * černoch: Afroameričan (v USA)
    * nigga: Osoba afrického či karibského původu (v New Yorku, USA)
    * negr: Osoba začínající slovem na 'N' (v New Yorku, USA)
    * Indiáni: rodilí Američané (v USA), První národy (v Kanadě)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    tak vas tady vitam pratele. az budu mit trosku vic casu, tak tady udelam neco jako zahlavi a/nebo nastenku. oc pujde je doufam jasne - dnesni dobou clouma fenomen tzv. politicke korektnosti. je vsude. veci se dnes nenazyvaji pravymi jmeny, ale vymysli se vselisjaka slovni spojeni, ktere maji skutecny vyznam puvodnich slov zastrit, popr. jejich vyznam zcela prevratit.

    jeden priklad za vsechny: pozitivni diskriminace.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam