DUNICAN: čím mají kvalifikovanější názor než ty? O jaký princip jde? Nezapomínej, že u právnických smluv rozhodně nejde o princip, ale naopak o přesné znění každého odstavce.
Ano, přiznávám, pár se jich určitě najde, ale naprostá většina jí bude znát stejně povrchně, jako většina lidí. Odmítám se podřídit nějaký skupině rádobyelit, který vědí nejlíp, co je pro mě nejlepší.
btw.:jak je to s informovaností našich zastupitelů ohlendě smluvy se dočtene třeba tady v rachlém průzkumu MF dnes :
"Text znám důkladně delší dobu. Celá ta debata je úplně falešná. Ten dokument má taky svou obtížnost, ale na tom není nic zvláštního. Věci v Unii nejsou jednoduché."
Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD, poslanec
"Já to mám na starosti jako garant v našem poslaneckém klubu, takže to je nejen má povinnost, ale musel jsme dělat i rozbory pro naše poslance, čím by se měli podle odbornosti zabývat. Takže jsem jeden z těch, kdo to prolistoval, ale abych přemýšlel o každém odstavci, tak tomu jsem se věnoval jen částečně."
Václav Exner, poslanec KSČM
"Já jsem to četl. Ten text je docela složitý. Nečetl jsem to zas až tak podrobně, ono je to opravdu velmi rozsáhlé."
Jiří Carbol, poslanec KDU-ČSL
"Protože jsem členkou výboru pro evropské záležitosti, tak se předpokládá, že bych ji přečíst měla. My jsme její znění měli k dispozici. Neříkám, že jsem ji přečetla úplně do detailů a úplně celou, ale s těmi základními směry jsem se samozřejmě seznámila."
Anna Čurdová, poslankyně ČSSD
"Asi čtyři hodiny jsem sháněla ty staré smlouvy, abych věděla, co se v nich mění. Naštěstí jsem je měla, ale některé věci se mi nepodařilo dohledat. Smlouvou ztrácíme právo veta asi ve třech desítkách případů, z toho důvodu jsem tu smlouvu nepodpořila."
Alena Páralová, poslankyně ODS
"Lisabonskou smlouvu jsem četl, podle mého názoru je pro lidi, kteří se tím nezabývají, nesrozumitelná. Pro mne jako profesionála, který se tím zabývá, je srozumitelná a dovedu si pod tím něco představit." Na otázku, zda ji četl celou: "Něco mne zajímá více, něco méně, více jsem se věnoval například lidským právům a podobně, ale ty další věci jsem prošel velmi zběžně."
Stanislav Křeček, poslanec ČSSD