• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATTlow-end audio hardware aneb hifi pro normalni smrtelniky - zesiky, monitory, receivery, ...
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    byl jsem sem poslan z top audia, tak poptám i tu :)

    mel bych dotaz,

    shanim nejaky audio, ktere by melo splnit tyto pozadavky:

    prehravani zkrz wifi, bluetooth a pripojeni na iPod/iPhone a 3,5mm jack. Kdyz bude mit dalkove ovladani, tak to bude prijemne. Vyskytuje se na trhu neco takoveho? Zatim jsem na zacatku hledani, ale budu rad za nasmerovani, pripadne osobni zkusenosti :)

    Diky za radu.
    MASO
    MASO --- ---
    Takže reciever radši novej, bedny múžou bejt z druhý ruky, ale stereo. A koukat na velikost.. ? A koukat jinak po značce, nebo ještě nějaký důležitosti? Nebo myslíte ty jamy co psal [ DEIKSAC @ low-end audio hardware aneb hifi pro normalni smrtelniky - zesiky, monitory, receivery, ... ] sou ideál?
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    MATT: Mno tak to bylo myšleno, nearfield vyzařují na zvukaře a nikam jinam moc ne. nemají takový vyzařovací úhel. Referenční pak mají mnohem větší vyzařovací úhel a tím tedy vyplní prostor. Pro míchání se používají nearfield, pro master pak referenční a sposta dalších. Pokud to tak není, tak mě ale vyveďte z omylu, takhle to mám už léta zažité...

    Jinak u basů je důležitá hlavně dynamika a a tu příliš 5" a 6" basových repráků nemá. 8" a 10" má z toho co je na trhu asi nejlepší dynamiku, pak už začíná růst takové to nehezké dunění. Samozřejmě závisí na mraku věcí okolo toho repráku...
    MATT
    MATT --- ---
    CERMINEK: a tohle mi vysvetli prostím, čim to je? s tim vyplňovánim mistnosti? vpodstatě jediný co mi napadá, by mohla bejt různa směrovost měničů..

    a k těm basum, ja mam doma monitory od tannoye s 8" reprakem a jsem spokojenej, ale co jsem slysel třeba adamy s 5" nebo 6", tak mi to přišlo taky chudý..
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    MATT: Monitory jsou nearfield - pro přímý poslech a jsou i referenční, které vyplní celý prostor, jako hi-fi bedny... Osobně ale všem říkám, ať si připlatí za slušné stereo, než monitory, protože každý, kdo slyší moje monitory, tak říká, že to má moc výšek a málo basů, přitom, tak je to správně... Prostě lidi jsou neskutečný basofilové. Taky pak jde o žánr - klasika potřebuje dynamiku bedny, hip-hop hodně basů... je to alchymie :)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    MASO: tak samo ideální to vidět. ťuklej vrchlík na vejškáči buď je z materiálu, kterej se poškodi a pak to uvidíš anebo je to z matorše, jako má třeba seas svů sonotex a tam je to fuk pač se to nedeformuje

    MATT: monitor je jen nálepka
    MATT
    MATT --- ---
    ja bych zas monitory necpal uplne kazdymu, imho pak platis cas ceny jen za to ze to ma v prizvisku "monitor", navic kazdymu ani nemusi vyhovovat rovna charka a bude si treba stezovat "ze to vubec nebasuje". taky mam pocit, ze monitory hrajou tak nak jen na blizko a dal uz moc nezvucej, ale prijde mi to jako fyzikalni blbost, tak nevim ;))
    OTZ
    OTZ --- ---
    MASO: když jsou vrchlíky z hedvábí, ťuknutí jim ani moc nevadí:)
    OTZ
    OTZ --- ---
    MASO: jestli už do toho chceš investovat tolik, tak bych doporučil shánět přímo aktivní monitory 2.0. v těch je zesilovač přímo na míru reprákům, hrajou věrněji. zkus pročíst nějakou recenzi třeba ve stereo+video, ty se tomu věnujou dost:) kvalita zvuku potom taky dost záleží na zdroji signálu, potažmo D/A převodníkách v něm
    MATT
    MATT --- ---
    MASO: podle me, kleplej vrchlik hlavne nepoznas na zvuku.. ja bych spis uz nesel do secondhandovyho zesilovace (bez duveryhodny minulosti)

    jestli to chces vicemene na hudbu tak bych se vyhnul 5.0. a snazil bych se spis sehnat lepsi dve bendy, nez horsi pripadne dohanet subwooferem.
    MASO
    MASO --- ---
    DEIKSAC: Ja jsem se právě bavil s kamarádem, kterej dělá zvuk na Vltavě, a řikal, že by nešel do sekndhendu, že tam můžou bejt ťuknutý nějaký vrchlíky třeba a nepoznáš to.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    UMIAKI: úplně snadno. nic to ale nevypovídá o tom, jestli všechny ty frekvnece hrajou se stejnou intenzitou, při takovym testu obvykle řešíš ještě slšim/už neslyšim
    MASO: vem ty peníze a kup si nějaký bedny jetý a jen stereo :-) určitě su budeš moct docela vybírat, třeba takovýhle starší pixly určitě něco předvedou http://elektro.aukro.cz/repro-jamo-elegance-06-3-pasmove-reproduktory-par-i2875799116.html
    MASO
    MASO --- ---
    Ahoj vespolek.
    Shánim něco podobnýho http://www.mall.cz/sestavy-reproduktoru/pioneer-s-es3tb
    (cenou) na ozvučení pokoje 23m^2 je to dobrej nápad nebo jakej je to nápad? posloucháme nejvíc Vltavu a R1 :)
    a potřeboval bych poradit nejakej reciever, představuju si, že bych komponentry potom dokupoval z aukra.. nebo radši všechno najednou o jednoho výrobce?
    OTZ
    OTZ --- ---
    ee u těch sluchátek (mušle, ne pecky:) jsou ty nižší frekvence reálnější, je to daný konstrukcí. ale řešit jestli hrajou od 18 nebo 25 moc smysl nemá, hudba se stejně při masteringu ořezává kolem 30 Hz, pač nižší frekvence jsou akorát na škodu, hluboký basy jsou kolem těch 50-60 Hz, nejvyšší tóny nebo hajtky/činely do 15 kHz, (+komorní A je 440 Hz, lidskej hlas cca 600-2000 Hz (bas-alt), na ty freq. je ucho samozřejmě nejcitlivější (kolem 1 kHz)). vejš pak harmonický frekvence (to už není tolik o uších:). vinyl je schopnej zahrát od těch 60 Hz do 16 kHz, CD do 22050 Hz, u mp3 a jiných komprimovaných formátů je to všelijak. jednotlivý frekvence nezní, to záleží na nástroji/synthu/amplitudě (vlna, čtverec, trojuhelník atd. a jejich kombinace).
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    UMIAKI: Afaik u většiny sluchátek (a tudíž bych čekal i levnějších beden), rozsahy vymýšlí marketingové oddělení a nemají s realitou moc společného, takže je to stejně jedno.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    Žádný graf nemám, jsou to úplně obyčejné aktivní reprobedničky a vycházel jsem z údajů eshopu. Nicméně mě zajímalo, co ještě slyším a jestli má teda smysl chtít třeba po sluchátkách rozsah až do 25 nebo 20 nebo jen 18... Taky jsem chtěl dostat nějakou představu, jak která frekvence zní a teda kde se tak pohybuje hudba...
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    UMIAKI: Rozsah se udává s nějakým "útlumem" (myslím že obvykle -3db), není to tak že by pod 80Hz najednou repra přestaly hrát.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    nojo, moje repráky taky zahrajou 20 Hz, jen nechci raději vědět s jakym poklesem. bez toho, abys změřil pokles amplitudy výstupu (no, to ušima moc nejde, ehm) je tohle měření spíš měření toho, co ještě slyšíš.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam