• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATTlow-end audio hardware aneb hifi pro normalni smrtelniky - zesiky, monitory, receivery, ...
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    IV0:
    Výrobce hifiberry má blogpost věnovaný latenci, kde je na konci pár tipů: https://www.hifiberry.com/blog/techtalk-latency/
    a odkazují se taky na tenhle test latence, který vychází fakt dobře (samotného mě to zajímalo):
    Testing HiFiBerry DAC+ ADC – The 25ms Project
    https://web.archive.org/web/20200902034617/https://25ms.org/2020/06/05/testing-hifiberry-dac-adc/

V tom blogpostu se píše mj. nepoužívat PipeWire (doporučují ALSA pro standardní použití, ale na routing bude spíš JACK). Ale ta latence v odkazovaném testu je tak nízká, že to možná nebude potřeba nijak hrotit a i s PipeWire to pořád bude dost rychlé. Je totiž možné, že PipeWire bude snadnější nastavit - nevím, taky jsem to ještě nedělal. A pak bude stačit nastavit buffer na vstupu z mixu i na výstupu do hifiberry nejníž jak to půjde aniž by přestal stíhat procesor (s nějakou rezervou).

Na rychlosti procesoru záleží - rychlejší procesor znamená, že zvládne upočítat kratší nastavení bufferů aniž by přeskakoval zvuk, takže kup nějaké rychlejší pičko (nevím co je teď na trhu, ale prostě nekupuj hifiberry pro pi zero).

Pak se dají řešit další vychytávky typu realtime kernel, ale ono to možná fakt nebude potřeba, když nepotřebuješ těch <10 ms co je třeba na většinu živého hraní.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    IV0: Jo já to bral jen z pohledu směru těch audio dat/kanálů (source vs sink), ale nedošlo mi v ten moment, že obě zařízení jsou s největší pravděpodobností USB device/peripheral, ani jedno není USB host.
    Proto UMIAKI zmiňoval ten OTG adaptér (některá zařízení umí oba režimy a ten OTG adaptér je umí přepínat, ale to je spíš případ mobilů a tabletů apod.), popř. USB-C, kde už je asi to přepínání host/peripheral součástí specifikace (ale zas je potřeba podpora v těch zařízeních, jen už není potřeba extra spešl adaptér/kabel). Ale to asi nebude tady tento případ.

Na Raspberry Pi potažmo na na Linuxu nějaké routování audia určitě půjde nastavit (ono by to teda jistě šlo i na Windows nebo na macOS), pro aplikace s nízkou latencí se používá buď přímo JACK Audio Connection Kit, nebo komplexnější PipeWire s JACK backendem (pw-jack).
    Ale jestli bude dostatečně nízká, to netuším. (A konkrétní konfiguraci neporadím.)

Můžu případně nasměrovat snad jen do nějakých více či méně relavantních diskusí zde…

[LINUX musicmakers - klub o zpracování audia pro uživatele os Linux]
    [Multimedia v unixovych OS [linux, bsd, etc.]]
    [Raspberry Pi - miniaturní počítač za 35$]
    [Linux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)]
    [ZVUKAŘINA - aneb rady a tipy jak dosáhnout co nejlepších výsledků v práci se zvukem]
    [DJs AT WORK!MCs AT WORK!FOTKY DEEJAYS AND MCs!!!POZNAVACI ZNAK SLUCHATKA A MAJK!]
    [MIX & MASTERING - finalizace hudební nahrávky]
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    IV0: Nemám s tím vlastní zkušenost bohužel.
    Ale hifiberry má vlastní distro, nebo třeba MoOde Audio.
    Pak je samozřejmě možnost nainstalovat různé knihovny na normální Raspberry OS. Myslím, že chatGPT může pomoct s výběrem i instalací.

Celkově tenhle setup s raspberry uprostřed umožňuje si otevřít i cestu k tomu hrát si s DSP a dělat nějaké PEQ nebo room correction filtry.
    IV0
    IV0 --- ---
    FARFELOO: Díky. Tohle byl můj původní dotaz zde IV0. Takže odpověď je, že to lze. Paráda, díky. Nebyl jsem si jist, jestli je vůbec možné nějaký OS (Linux) na RaspberryPI takto nakonfigurovat a jestli tam nebude velká latence. Já si klidně vezmu jedno RaspberryPI + HiFiBerry na hraní a vyzkouším si to. Uměl bys mě trochu nasměrovat, jaký OS zvolit a pod čím to konfigurovat? Nějaké zkušenosti s Linuxem i RaspberryPI mám, ale je to už tak 10 let staré...

Varianta, že by nějaký DAC uměl pracovat s další USB zvukovou kartou jako vstupem mě ani nenapadla, ale samozřejmě by to bylo elegantní. Jestli to dobře chápu, tak ale neříkáš, abych to zkusil? Moje USB zvukovky, co tady mám, mají všechny USB-B a očekávají, že je bude něco ovládat a napájet. Jestli ano, tak bych asi potřeboval nějaké doporučení na konkrétní produkt.
    IV0
    IV0 --- ---
    UMIAKI: Koukám na něj. Tenhle DAC má USB-B, což je podle mě stejná "role" na USB, jakou hraje ten můj mixák. Předchozí verze XDJ-XZ (skoro identickýž produkt, jenom toho uměl míň) měl taky USB-B. Nejsem odborník na USB sběrnici, ale nemyslím si, že lze do sebe zapojit dvě USB-B zařízení aby fungovaly. Mimochodem, když k tomu USB-C na současném XDJ-AZ zapojím mobil, tak se nenabíjí, takže by tam třeba chybělo i napájení...
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    IV0: Myslím, že pokud to USB DAC nerozezná jako vstup, tak potom lze dát PC/ raspberry jako audio router. Takže mix>usb>pc>usb>dac
    HiFiBerry by fungoval stejně, asi s nižší latencí, protože je to přes I2S.
    Na Linuxu je potřeba si pohrát s Aslamixer. Na Macu jsou věci jako soundflower. Windows nevím:/
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    IV0: To raspberry taky funguje jako zvukovka/DAC. Na jedné straně digitální signál a z druhé leze analogový signál.
    Já mám právě ten Fosi Audio ZD3, který ma XLR výstupy, tedy balanced. To by mohlo vyhovovat i tobě na kvalitu.
    IV0
    IV0 --- ---
    SPIKE411: A cílem je to dostat zase ven jako analogový signál.
    IV0
    IV0 --- ---
    SPIKE411: Bohužel nemám dostatečné znalosti USB 3 abych dokázal odpovědět. Ten USB port vzadu lze použít (ve standalone režimu, o který mi jde) pouze tak, že se připojí k počítači nebo mobilnímu telefonu, bez nutnosti instalace speciálních ovladačů se objeví nová zvukovka a na třetím kanálu (USB-0, channel 3 v Androidu) je to samé, co z toho v tu chvíli leze ven přes master výstup...
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    IV0: No ten mix ale není zvukovka (sink), ale zdroj (source), jestli tvůj popis chápu správně.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    IV0: Vůbec si nejsem jistý, co chceš.
    Ale zní mi to, jako že chceš USB DAC.
    Na internetu včetně Aliexpressu jich určitě najdeš dost. Latence pravděpodobně bude minimální, popř. se podívej do dokumentace, jestli ji výrobce uvádí.

Např. něco jako.
    https://www.amazon.com/Converter-Digital-Coaxial-Optical-Desktop/dp/B07VD7NM7Q

Netuším, nakolik je nějaký USB audio interface standardizovaný.
    IV0
    IV0 --- ---
    UMIAKI: Jde mi o princip, prostě jestli je vůbec možné nějak zřetězit dvě zvukovky, ať už s vloženým mezizařízením jako je RaspberryPI nebo dokonce přímo.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    IV0: Tvl, tak to mlčím. Tady je lowend audio 😃 to teda pořiď nějaký stolní DAC nebo Audioquest Dragon Fly a na usb karty za pár korun se vykašli.
    IV0
    IV0 --- ---
    UMIAKI: Pioneer XDJ-AZ
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    IV0: Co to je za mixpult?
    IV0
    IV0 --- ---
    UMIAKI: Jako vyzkouším to, zvukovek mám doma hromadu, ale přijde mi to hodně divné. Ten míx se chová úplně stejně, jako ta U-green zvukovka. Je to jako kdybych propojil dvě ty U-green zvukovky do sebe přes redukcí a čekal, že to bude něco dělat. Je tam USB-C a v předchozí verzi mixu tak bývalo USB-B, jako je třeba na tiskárně.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    IV0: Signál máš přes USB z mixu, to je podobně jako mobil má na USB-C nebo PC na USB-A. Ta Ugreen zvukovka funguje i na výstupu z mobilu. Pokud nemáš na mixu usb-C tak se dá dokoupit nějaká kombinace OTG adaptéru a pak to pojede.
    IV0
    IV0 --- ---
    UMIAKI: Nestačí, snažím se jakoby propojit dvě zvukovky, jedna jako vstupní USB a jedna výstupní. Jako kdyby existovala zvukovka, do které stačí připojit jinou zvukovku přes USB, tak to by se mi líbilo úplně nejvíc...
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    SPIKE411: Mám to takhle: Rasbperry jako streamer s headless pluginem raspotify, který se v síti jeví jako Spotify Connect stanice.
    Nevýhoda je, že to umí jen to Spotify a na WiFi je to trochu nestabilní - doporučuju spíše na kabel.
    Jinak tam je vhodné mít tu zvukovku jak píše SPIKE411, já mám přesně tohle HiFiBerry.

Momentálně poslouchám hudbu spíše na YT Music nebo Tidalu, tak předu brzy na WiiM Mini.

IV0: Nestačí ti na to nějaká USB zvukovka/DAC? Třeba https://www.alza.cz/ugreen-usb-a-to-3-5mm-external-stereo-sound-adapter-d12728339.htm
    Ale jestli potřebuješ top kvalitu, tak budeš mít možná problém se bzukem u USB napájení - USB napájení je elektronicky velmi hlučné, takže je možné, že to bude šumět.
    Jako řešení se doporučuje nějaký hi-endovější DAC jako třeba DragonFly nebo nějaký DAC se stabilizovaným zdrojem napětí (třeba https://www.alza.cz/fosi-audio-zd3-levne-d12757199.htm).
    IV0
    IV0 --- ---
    SPIKE411: Ty se v tom trochu vyznáš? Myslíš, že by to bylo taky vhodné řešení pro následující případ?
    Mám DJ mix, který má na svém USB portu své výstupní audio. Prostě jako kdyby ten mixák byla zvuková karta. Když k tomu připojím třeba android telefon, tak můžu rovnou nahrávat zvuk, který z toho mixáku leze ven. A já bych chtěl "něco", co by to vzalo a udělalo z toho další analogový výstup v nějaké lepší kvalitě (třeba jako HiFiBerry, koukal jsem, že mají i XLR výstupy, to by bylo ideální). Potřeboval bych ale, aby to mělo nějakou malou latenci, ideálně max pár desítek milisekund, aby to nebylo slyšet. Lze takovou věc zařídit na RaspberryPI? Díky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam