• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATTlow-end audio hardware aneb hifi pro normalni smrtelniky - zesiky, monitory, receivery, ...
    MIKLO
    MIKLO --- ---
    VOZKA: Ok, ty neumanny hned tak asi bazarový nebudou, klidně bych je zkusil, ale tak vemu nějaký genelecy, stejně jsem čekal, že to tak dopadne ) ale díky oběma
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    MIKLO: KH120 mi velmi (!) zběžně přišly dobrý a měří taky o kousek líp než srovnatelně drahý Genelecy, ale můžu se plést, bez delšího poslechu a a/b testování si myslim že je můj názor vlastně úplně neprůkaznej a měření taky neřekne všechno. Liquid_sound na rozdíl ode mě je z oboru a má zkušenosti, poslouchej spíš jeho.
    S_TU_DN_A
    S_TU_DN_A --- ---
    onkyo. mohl bych poprosit někoho z majitelů receiveru onkyo o zkušenosti.

ARC: vynucení připojení. např když hraju přes BT a pak chci připojit TV. odpojení ARC. primárně tam mám TV, ale chtěl bych mít možnost TV vypnout aby to nelákalo děti, že jde pohádka. zapnout pouze zvuk např přes BT neb aux, bez zapnuteho displeje.

Zona2: možnosti nastavení, různe zroje pro zona1 a zona 2. zkušenosti rady tipy triky :)

asi klidne do SZ.
    děkuji
    MIKLO
    MIKLO --- ---
    LIQUID_SOUND: V pohodě, rozumím. Jsem z oboru, potřebuju víceméně jenom něco na doma na nějaký základní kontrolní poslech. Věnuju se tomu denně, takže vím kam koukat a na co si dát pozor a žádný velký náklady na tom určitě dělat neplánuju.
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    MIKLO: Neber mě nijak špatně, mám kolem sebe lidi, který platili x desítek tisíc za nový lisování. Kolegovu škodu cca 80k zatáhla nějak částečně pojišťovna. O "slávě" kterou ti to v tomhle malym rybníčku přinese ani nemluvě. To fakt nechceš.
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    VOZKA: Jako KH310 určitě ok. Ale do 20k naprosto nereálný. I kdyby pořídil ještě starý originál Klein & Hummel.
    MIKLO
    MIKLO --- ---
    LIQUID_SOUND: Dobře
    MIKLO
    MIKLO --- ---
    VOZKA: Máš dobrý zkušenosti s těma Neumannama? Mně osobně tak trochu přijde, že ta značka už jen těží ze slavnýho jména z dob, kdy dělali fakt špičkový věci. Slyšel jsem nějaký jejich midfield monitory z té nové produkce, nepamatuju si model, to bylo dobrý (osobně mi přišly lepší než 2x tak drahý PSI). Trochu jsem si říkal, že u těch basic modelů je Genelec přejede, ale nemám srovnání.
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    MIKLO: Jednoduchá odpověď. S budgetem 20k si na vinyl mastering pronajímej vybavený pracoviště. Akustikou i technologiema. Je fakt riskantní zničit várku výlisků jenom proto, že jsi něco neslyšel.
    MIKLO
    MIKLO --- ---
    LIQUID_SOUND: Ano. Ano. Hudbu, 90% vinyl, 10% digital.
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    MIKLO: Urcite mastering ano? 2.0? A co konkretne hodlas masterovat? Podcasty? Hudbu?
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    MIKLO: Tady by měli být povolanější: [ZVUKAŘINA - aneb rady a tipy jak dosáhnout co nejlepších výsledků v práci se zvukem]
    Hovořím jako audiofil, ne zvukař, ale jsem toho názoru že neutrální zvuk zní nejlíp: za mě spíš second hand a nechal bych si každopádně budget na nějakej úplně základní měřící mikrofon (mohlo by se dát za tisícovku) a případně software na automatickou room correction, pokud si korekce na basech neumíš udělat sám (není to tak těžký, myslím že se to dá udělat podle manuálu Room EQ Wizard a jsou určitě i návody na youtube). Udělá to fakt hodně, bez toho se basy v malé místnosti mimo vhodná sluchátka podle mě prakticky nedají dělat.

Osobně bych asi zkoušel v první řadě hledat second hand Neumanny. Adamy jsem slyšel naposledy s řadou A_X, zbytek znám jen z měření, a spíš bych se jim vyhnul (podle mě to dneska už jde zvukově za ty peníze líp, ale zase spousta úspěšných producentů na nich dlouhodobě pracuje). Kali mají skvělý (možná nejepší) poměr cena výkon v budgetové tříde, ale myslím že second hand Genelecům za dvacku se nevyrovnají.
    MIKLO
    MIKLO --- ---
    MIKLO: Místnost je obdelník 3,5x5m.
    MIKLO
    MIKLO --- ---
    Ahoj. Než se dám do nějakého hlubšího internetového průzkumu - potřeboval bych co nejrovnější studiové monitory na mastering do domácího studia. Momentální budget je 20 tisíc Kč. Je to málo, ale víc na to teď nemám. Co se dá nejrozumnějšího za takový peníze sehnat krom jetých Genelec? Neřešili jste někdo něco podobného v poslední době? Nebráním se ani secondhandu. Vím, že je tady pár lidí co bednám dost rozumí, tak si případně rád nechám poradit. Rychlý průzkum ukázal na Adam a Kali (o téhle značce jsem doteď neslyšel). Případně díky za tipy.
    NOPOLICE
    NOPOLICE --- ---
    Nakonec jsem to vyřešil ponecháním soundbaru. Polk se nakonec docela rozehrály, bass se srovnal a středy určitě hrajou líp než u soundbaru, přesto ten sounbar má ucelenější projev, díky subwooferu. Pokud bych chtěl dále investovat, tak si ty polk i nechám. Ale ten soundbar hraje dobře a má výbornou konektivitu.
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    Kdyby mel nekdo zajem: [Skleneny HiFi stolek Spectral]
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    NOPOLICE: S tímhle nemám praktický zkušenosti a neřeknu ti víc než ten ChatGPT.

Můžu ti nabídnout akorát zase nevyžádanou obecnou radu: subjektivně rozplizlý basy můžou mít víc příčin a nemusí to nutně být jen akustika. Ty Polk repráky jsou dost laciný, v týhle ceně je skoro všechno audio trochu znouzectnost, takže je klidně možný, že ti prostě nejsou dostatečně dobrý. A spousta lacinejch menších repráků je navržená tak, aby zvýrazňovala vyšší basy, protože nižší basy nehrajou vůbec a tímhle se vytvoří dojem, že "tam něco je". Takže rozplizlý basy můžou určitě být vlivem akustiky, ale taky to může být vliv toho, že ti "zahuhlává" reproduktor samotnej a investicí do akustiky to nevyřešíš.

Soundbary dneska nemusí hrát hrozně - ony budou mít nějaký nevýhody který jsou kvůli konstrukci neřešitelný, ale zároveň jsou typicky aktivní a obsahujou nějaký základní zpracování signálu (interní parametrický eq nastavený na pevno výrobcem), díky kterýmu v některejch aspektech můžou klidně překonat pasivní bedny za 6k jako tyhle Polk regálovky.

Co by ti možná mohlo pomoct určit jestli se jedná fakt o akustiku nebo o nevyhovující repráky je prostě ty repráky a zesilovač vzít a přesunout je na zkoušku do jiný místnosti. Pokud nemáš miniložnici jen s malou uličkou kolem postele, tak klidně třeba do ložnice, dát je metr a půl od nejbližší zdi na stoličky a poslouchat z prostředka postele (tak abys byl taky dál od stěny), nebo tak. Pak je přiblížit ke stěně a poslouchat jestli se zvuk zkazí podobným způsobem jako tam kde je máš teď. Díky tomuhle aspoň trochu oddělíš co je nedostatek repráků a co je fakt problém akustiky.
    NOPOLICE
    NOPOLICE --- ---
    VOZKA:
    KOOTCHA: Dík za tipy. Ten soundbar + sub Samsung HW-Q800D hraje celkem na filmy, ale na muziku nic moc,takže jsem vzal tedy i ty Polk (bez subwooferu). Na první poslech to bylo strašný, vyladil jsem tedy výstup z TV (to mám teď jako zdroj i na hudbu), nastavil zesilovač a je to lepší. Hlavně výšky, ale ty basy (i když jsem stojany s reprem posunul skoro doprostřed místnosti) jsou znatelně pořád rozplizlý. Teď je poslouchám a čím dál více se mi zamlouvají, ale u prvního poslechu jsem je tedy chtěl vracet.
    Má cenu třeba ty basový pasti kupovat jen tak bez měření a dát to do zadních rohů jen do výšky 1 metru? Chatgpt říká, že by to částečně pomoci mělo... Můj zesilovač tedy nemá param EQ...
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    NOPOLICE: Jsou dva typy (i když se trochu překrývají) úprav: na basy a "na zbytek". Vhodně umístěný tlustý koberec může fungovat docela dobře na ten zbytek, potlačí ti první odraz od země a díky tomu budeš mít o něco přirozenější, méně zabarvený zvuk. Většinou je výhodnější řešit první odrazy ode zdí protože odrazy ze stran mají větší vliv na rozbíjení stereo obrazu než odrazy od podlahy či od stropu.

Ale přijde mi, že je jistá hranice špatný akustiky, od který ani nemá smysl to řešit - mrňavá místnost plná nábytku umístěného hned u reprobeden zvuk zkazí vždycky a pohlcovače nebo koberce nemusí vůbec slyšitelně pomoct.

Basy se akustickými úpravami řeší fakt špatně, je většinou potřeba hodně materiálu - obří "basové pasti" v rozích, naladěné rezonátory (velká krabice s dírou) atp. Takže nejlepší řešení je hýbat repráky, subem (nemusí být nutně u repráků) a poslechovým místem, a ideálně pak udělat room correction - změřit frekvenční odezvu v místě poslechu a rezonující frekvence ekvalizérem seříznout. Snažit se vyplnit rezonancemi vzniklé díry není praktické, ale dunění jde odekvalizovat aniž by tím člověk vytvořil jakékoliv negativní vlivy na zvuk - ale funguje to jen pro jedno poslechové místo, v jiných částech místnosti pak může hudba znít hůř.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    NOPOLICE: Tak stejnej problém budeš mít asi s čimkoliv, co bude vypouštět stejný frekvence. Já mám svoje vyladěný místečko a jinde to holt tak dobrý neni. Jen jsem to zmínil jako něco, co mi tu kvalitu poslechu ovlivňuje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam