• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATTlow-end audio hardware aneb hifi pro normalni smrtelniky - zesiky, monitory, receivery, ...
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    UMIAKI: Dodám drobnou opravu aby se tu nešířily předsudky: levnější receivery klasické konstrukce, typu ten Pioneer, často mívají integrované zesilovače implementované retardovaně, hrozně se na tom šetří, a často pak mají mizerný výkon, odstup signálu od šumu a zkreslení bez ohledu na to jeslti je v nich Déčko nebo ABčko (ale jinak třída D myslím vychází cenově nejlíp, není důvod se toho bát a je to praktičtější už kvůli velikosti). Nechápu že se na trhu drží tak dlouho, už roky čekám na to až je vytlačí něco jako ty druhé dva co linkuješ - aspoň že už konečně vůbec začínáme mít na výběr.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    Dneska to bude trochu delší, v návaznosti na UMIAKI.

Hledal jsem nějaký budget receiver pro své sloupky Triangle Borea BR07. Jsem celkem omezený i prostorem v TV skřínce - maximálně cca 13 cm na výšku a chtěl jsem i digitální vstupy.
    Prošel jsem tři různé verze a nakonec vybral jednu z nich, kterou mám teď doma :-)

1) Pioneer a-40ae
    I když papírově se zdá, že má výkonu dost, tak naživo zněl příšerně zahuleně. Repro mám v obyváku cca 25 m2 a máme hodně knihoven. Zvuk byl přebasovaný a nepřehledný. Na základě toho jsem se rozhodl, že třída AB nebude to pravé, a že budu hledat spíš něco v třídě D.

2) Wiim Amp
    Skvělý malý přístroj - zvukově skoro nejlepší s hezkým designem a super aplikací na ovládání. Nepřehříval se a výkonu měl dost.
    Jenže právě jeho ovládání spoléhalo na aplikaci až moc - a já se trochu bojím budoucnosti za pár let, když se software přestane updatovat nebo se změní cokoli v mém poslechovém řetězci - WiiM byl docela omezený na výstupech.

3) Fosi Audio ZD3 a ZA3
    Zvukově podle mě nejlepší z těch tří. Výkonově se sice pohybuju někde na 70-85%, ale později doplním druhý ZA3 a budu je používat jako monobloky. Taky budu měnit RCA kabely za XLR, které by měly být "hlasitější". Zvuk mi přijde hodně podobný WiiM, ale kapku detailnější a otevřenější. Ovládání celého řetězce je pomocí ovladače, takže se nebojím budoucích updatů. A hudbu streamuju z raspberry, která mám připojené optikou. Umí i HDMI, takže i ovládání pomocí TV ovladače je možné.
    A nabízí se i možná výměna operativních zesilovačů uvnitř obou Fosi Audio přístrojů - možná v budoucnosti? Každopádně na mě díky té možnosti působí jako opravitelné přístroje a i kdyby ne, tak nemusím měnit úplně vše (jako by to bylo u WiiM ampu).
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    PUEBLO: Je to spíš tak, že redukce na jack nezabrání šumu a je víc náchylná na brum ze zemnící smyčky. Nemusí to být vůbec problém, ale zjistíš to až když to ozkoušíš.
    PUEBLO
    PUEBLO --- ---
    IV0: Dik moc! Pohledam. Usb mozna lepsi. Nekde jsem cetl ze redukce na jack zpusobuje šum v repro
    IV0
    IV0 --- ---
    PUEBLO: Resp to existuje i ve formě usb na 2x XLR, pak to bude v PC nebo v Androidu jako další zvuková karta.
    PUEBLO
    PUEBLO --- ---
    Ahoj. Prosim o radu. Synator nekde schrastil aktivni repraky s konektorem XLR …takovy ten kulaty s 3 koliky 🙂….jak to nejlepe jednoduse pripojit k PC? Na obycejne hrani…. nejaky zakladni mixak nebo usb zvukova karta externi? Co treba neco takoveho ..nepotrebuje nic profi https://www.alza.cz/soundsation-miomix-104-d6153743.htm?#discussionPosts
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    KOOTCHA: Nezpůsobíš tím žádný problém, navíc u subwooferu na umístění záleží o něco míň i proto, že nejhlubší basy skoro nevnímáš směrově, zejména v běžných místnostech pořádně neslyšíš odkud vycházejí. Ale to neznamená, že nebudeš mít problém :)).

Ony se ty bedny se subem frekvenčně překrývat budou, dělící filtry nezpůsobují že bedna na nějaké frekvenci najednou přestane hrát, pokles hlasitosti okolo dělící frekvence je naopak pozvolný. Ale zároveň frekvenční a fázovou odezvu na basech běžně ovlivňuje akustika místnoti (a pozice reprobeden v ní) víc než reprobedny samotné, protože na takhle nízkých frekvencích vzniká silné stojaté vlnění. Takže je normální, že subwoofer nemáš hned u beden a hledáš po místnosti nějaké vhodné umístění, které způsobí, že ti nebudou basy na nějaké frekvenci v místě poslechu moc rezonovat nebo naopak chybět (stojaté vlnění způsobuje obojí).

Navíc neznáš fázovou odezvu reprobeden, ta bude třeba u uzavřených beden a beden s basreflexem vypadat dost jinak, a tím pádem vyjde jinak i výsledná frekvenční charakteristika když by byl subwoofer umístěný hned u nich.

Prostě se připrav na to, že se může stát, že když dáš subwoofer do toho jednoho místa co sis předem vymyslel, ať už je u beden nebo jinde, tak to pak může znít z tvého poslechového místa na piču, a bude potřeba s tím subem někam pohnout nebo pořídit nějaké řešení na room correction, které ti basy podle měření automaticky naekvalizuje.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    To mají snad všechny AVR posledních aspoň 15 let kromě nějakých úplně nejlacinějších bazmeků z řady "domácí kino", ne?
    VOJTAM
    VOJTAM --- ---
    KOOTCHA: Kdysi jsem měl Reciever (nějakou 915 od Pioneeru) a ta měla mikrofon, který jsi připojil dal cca na místo kde budeš sedět a ono to jednotlivé kanály a repro "proměřilo" a vypočítalo vzdálenost a zpoždění.
    MAJA
    MAJA --- ---
    KOOTCHA: signálový kabel k aktivnímu sw na pár metrů bude mít nepozorovatelnou latenci ... u SW se obecně spíš řeší umístnění a nastavení crossover frekvence kvůli sladění ...
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Nedavno jsem se tu inspiroval a koupil bedny a reciever. Basy mi nechybely, ale po case mi vrta hlavou, ze tam ty nejnizsi spodky fakt mozna ocenim. :) Ale jdu se zeptat...

Kdyz budu mit od subwooferu kabel cca 10m, muze to zpusobit nejakou latenci? Nemuzu ten woofer dat bohuzel k tem regalovkam. Fazovej posun asi resit nemusim, kdyz se to frekvencne neprekreje, ne? Dik.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    MUSHKA: hele ja mam Mackie Thump 215 a asi je chci prodat, ne ze by nebyly dobry. kvuli jinym duvodum, rada vysvetlim.

jsou IMO super, kdyz jsem je poprve doma zprovoznila tak jsem si rikala ze jsem skoro v raji, ze mam doma zvuk jak v klubu
    MUSHKA
    MUSHKA --- ---
    KOOTCHA: Já to myslel tak, jestli existuje něco lepšího v týhle cenový relaci o čem bych měl uvažovat, nebo je toto správná volba. Právě že ty RCF mám na doporučení a už jsem je měl i možnost otestovat.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    MUSHKA: a proc ne ty artky?
    Nejaky mackie?
    Fullrange reproboxy Mackie - ePRODANCE.cz
    https://www.eprodance.cz/fullrange-reproboxy-2:mackie/

Nebo si skocit do prodancu nachytrit se a poslechnout. Ja bych si koupil artky (a mam ji doma tak tyjo... 15 let? :))
    MUSHKA
    MUSHKA --- ---
    Ahoj. Co byste doporučili na domácí a menší soukromé akce kromě RCF ART 310? Poměr cena výkon za mě asi top. Velikostně by to mělo být podobné. Je něco jiného o čem bych měl uvažovat? Styl hudby bude primárně různé elektro ale i spousta dalších..
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    DAVE_PAGE: Tak bohužel ne:( Tenhle je moc slabej. Potřebuju do 8 ohmů, takže tak 2x50W na 8 ohmů.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    UMIAKI: tykon? Tam jsem je kupoval ja. A borec mi ten zesilovac pripojil na bedny za bratru asi pul mega, aby mi ukazal, ze to hraje ;)
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    DAVE_PAGE: To je ale naprosto boží! Od tohohle pána mám dokonce ty repráky! Byl jsem u něj v poslechovém studiu a po jedné zkušenosti s arogancí jiného hifi studia to byla moc příjemná zkušenost :-)
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    UMIAKI: par let mam doma tento zesilovac (cca 5000kc): https://www.hifistereo.cz/produkty/zesilovace/tangent-ampster-bt-ii/12207.html
    Hraje ok, je spolehlivej, pripadne umi i BT.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam