• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATTlow-end audio hardware aneb hifi pro normalni smrtelniky - zesiky, monitory, receivery, ...
    MATT
    MATT --- ---
    Samsung Amps Up Loudspeaker Designs with Simulation | COMSOL Blog
    https://www.comsol.com/blogs/samsung-amps-up-loudspeaker-designs-with-simulation/
    SVANC
    SVANC --- ---
    TEDDYBEDDY: Délka akustické vlny je dána přímo jejím kmitočtem. Se zdvihem reproduktoru nemá společného zhola nic, natož aby byla tímto zdvihem tvořena :D.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    VOZKA: Máš malé bezvýznamné + ;)
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    MADCAT: Velikost basáku sama o sobě neurčuje, jak hluboko bude hrát, jde o elektromechanické vlastnosti celého kmitacího systému + ozvučnici. Menší basák může klidně hrát hlouběji. Platí ale vždycky že menší měnič pro vyvinutí stejné hlasitosti na dané frekvenci musí dosáhnout větší výchylky než větší měnič, a pokud neporovnáváš hodně odlišné měniče z různé cenové třidy, tak obecně platí, že čím větší výchylka, tím větší harmonické zkreslení. Harmonické zkreslení do určité míry ale opět nemusí být slyšitelný problém, takže obecně se asi fakt dá říct jen to, že větší basák s podobným frekvenčním rozsahem bude obvykle schopný hrát víc nahlas.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    ROMANICAK: Velikost bas repráku= větší citlivost= větší akustický tlak ≠ automaticky větší basový rozsah nebo kvalita basů.
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    ROMANICAK: On tam byl celkem klid - byl pracovní den dopoledne, v celým Electroworldu bylo jenom pár prodavačů a já. Já si to vysvětloval tak, že u Yamahy byly ty měniče plošně menší, proto si výrobce možná řekl, že to dožene měkčím závěsem a větší výchylkou, kdežto u Panasonika ty nejnižší tóny možná bedna zahraje s menším úsilím (= menší výchylkou). Panasonik má ty bedny větší i objemově, a nakonec jsem koupil jeho, dneska jsem to u nás v tom sále zkoušel, a k tanci to sice (pochopitelně) není, ale na poslech naprosto v pohodě.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    MADCAT:
    TEDDYBEDDY:
    Pokud bylo pocitove basu stejne, tak jsi jen proste v tom hluku v nakupaku neslysel co ten Yamaha reprak skutecne hraje.

Na reprodukci basu ma krome materialu repraku a konstrukce bedny vliv jeho velikost, konus a vychylka. Pokud je vychylka na priblizne stejne velkym repraku vyrazne vetsi, tak je mozny, ze basak hraje i hlubsi tony (delsi vlna) . Pocitove/poslechove by to rozhodne melo byt poznat, zalezi ale na okolnim prostredi aby to nezaniklo.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    MADCAT: Tak určitě, basová akustická vlna je dlouhá. A ta délka se tvoří hlavně zdvihem repráku. Žádnej "hendikep" to není, jde o konstrukční záměr.
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    Dnes jsem v Brněnským Electroworldu zkoušel dva různý mikrosystémy, protože nějakej chci koupit k nám do práce, a zaujala mě jedna věc: když jsem jednu a tu stejnou písničku pouštěl přes bluetooth napřed na Panasoniku SC-PMX90 a poté na Yamaze MCR-N470, která stojí víc jak dvakrát tolik (chtěl jsem zjistit, jestli je i takový výrazný rozdíl ve zvuku), tak jsem si všiml, že na Yamaze trochu menší basovej měnič lítá jak splašenej, asi aby to uhrál, zatímco na Panasoniku to ten basák dával s o mnoho větším klidem. Poslechově bylo basů tak nějak srovnatelně, basák na Panasoniku měl závěs tuhej, kdežto na Yamaze byl úplně měkkoučkej, jak houba. Je v tom nějaká věda, nebo jenom základní akustika a fyzika? Třeba inženýři Yamahy, vědomi si menší plochy svýho basáku, naladili elektroniku zesilovače tak, aby tomu trochu pomáhala, a tím doháněla svůj hendikep?
    BSAMOT
    BSAMOT --- ---
    Zdravim, otazocka!
    Yamaha - Dual - CR-800, NS690,Dual 701 - hi-fi system
    https://www.phono.cz/en/hi-fi-systems/yamaha-dual-cr-800-ns690-dual-710
    Pre niekoho, kto do veci vidi - co ja, ruka na srdci, nie som -; je cena za toto hore primerana?
    Pripadne aj nejake komentare, ze ci cajk atd. (pardon za vseobecnejsi charakter druhej "otazky")
    Diky.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    N0NECZ: na ali sezenes za $20 mono zesik, ke kterymu staci pouzit starej zdroj od laptopu.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Dělá se to pro auta, ale budeš taky potřebovat vyřešit nějak tu elektriku.. Nebo si skoč do bazaru pro nejlevnější zesilovač co uvidíš, u toho subu je to asi celkem buřt.
    N0NECZ
    N0NECZ --- ---
    Řeším zapojení pasivního subwooferu do recieveru, který má jenom preout. Věděl by někdo? Nechci v tom utopit 3000-4000. To už si můžu rovnou koupit celý nový aktivní basák.

Jediné cenově vyhovující řešení ke kterému jsem se dostal je něco takového.

Digitální subwoofer - modul zesilovače 2.1 kanálů TPA3116D2 2x 50W +100W | arduino-shop.cz
    https://arduino-shop.cz/...igitalni-subwoofer-modul-zesilovace-2-1-kanalu-tpa3116d2-2x-50w-100w.html
    Napájecí adaptér síťový 12V 5000mA 5,5/2,1mm T3 GST MEAN WELL | GM electronic, spol. s.r.o.
    Napájecí adaptér síťový 12V 5000mA 5,5/2,1mm T3 GST MEAN WELL | GM electronic, spol. s.r.o.
    https://www.gme.cz/napajeci-adapter-sitovy-12v-5000ma-5-5-2-1mm-t3-vi-mean-well

Nějaké nápady?
    GL_ST0RM
    GL_ST0RM --- ---
    MADCAT: kolik v tom chces utopit financi?

Myslim ze toto by mohlo udelat hodne parady:
    http://www.hifibazar.cz/detail.asp?id=4117 (BOSE - Acoustimass 10 III)
    +
    http://www.hifibazar.cz/detail.asp?id=4154 (HARMAN/KARDON AVR 360)
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    DOCKINEZ: přesně, sály tohohle typu běžně hráváme a ozvučujeme s (celkem tichou) kapelou a největší problém je, že dva reproduktory jsou pro poslech na pozadí prostě málo - vždycky to vede k tomu, že část místnosti musí dost zvyšovat hlas a část hudbu neslyší skoro vůbec. Levný podhledovky určitě nehrajou kvalitně, ale tenhle problém řeší nejlíp.
    MATT
    MATT --- ---
    SKAFF: ja mam tohle. funguje to, ale je opruz, ze to musis pokazdy tlacitkem zapnout.
    Hama Bluetooth 4.0 Audio Music Receiver Adapter Wireless Streaming aptX 10 MET for sale online | eBay
    https://www.ebay.co.uk/...4-0-Audio-Music-Receiver-Adapter-Wireless-Streaming-aptX-10-MET/1687707076
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MADCAT: treba flip4 se da pripojit i do sluchatkovyho vystupu,ostatni asi taky. pres BT mas hned problem s delayem, na video to neni,pokud dobre netrefis delay.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    + samo pak máš někde 100V ústřednu s CD, BT, USB, rádiem... umístění není právě díky nízkým ztrátám na 100V rozvodech kritický.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Vypadá to, že máte podhledy. Imho repráky do podhledů splní požadavek dobře. Jdou koupit i relativně lacino, montáž a kabeláž v klidu, kvalita vyhoví (jsou i vícepásmové) a hudební podmazy můžeš pouštět relativně potichu, protože to těch x repro ve stropě krásně vykryje. Nestane se ti, že by to někde řvalo a o kus dál nebylo rozumět (pro případ, že bys tím řešil i mluvený slovo třeba na sympoziu nebo co tam všechno pořádáte)

A v neposledku zvaž, zda to celý nepověsit na 100V rozvod, při těchto rozměrech a dýlce kompletní kabeláže už by se to imho vyplatilo.
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    Takto je to vyfocený z rohu, a je to maximální velikost co ten sál umí - tamto vpravo u stěny, co vypadá jako úzká skříň, jsou složený takový ty harmonikový dveře nebo spíš stěna, která se dá napříč celým sálem zatáhnout a tím ho zmenšit. Většinou je to zatažený, jenom na velký akce (jako na foto) to roztahujeme. Ta minivěž bývala většinou někde na stole u zdi s reprákama u sebe, nikdo se moc nenamáhal vyrobit nějakej stereo obraz, když hrála živá kapela, tak měli bedny vlevo a vpravo od toho výklenku, co je vidět vlevo od těch dveří, jak jsou ty stoly. Sloupový bedny by mohly bývat případně taky tam...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam