• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HUMANBEINGHorrorové filmy
    Tento klub je určen pro volnou diskusi o horrorových filmech. Podělte se o svoje tipy, které by mohly ulehčit fanouškovi horrorů hledání rezavé jehly v kupce hnijícího sena.
    Současné téma: Definice hororu.
    rozbalit záhlaví
    LAS
    LAS --- ---
    TIMEISNEAR: skvele, diky! no pamatuju si, ze po ty scene sem byl poslan okamzite do postele:-)
    TIMEISNEAR
    TIMEISNEAR --- ---
    Nebyla to holka ale kluk a jedna se o film Poltergeist 2, vzhledem k tomu ze jsem rovnatka taky mel, nebyla to zrovna moje nejoblibenejsi scena, originalita se vsak nezapre...
    LAS
    LAS --- ---
    z detstvi si pamatuju, jak sem se v noci probudil a sel do obyvaku za rodicema, ktery zrovna koukali na televizi, kde probihala scena jak si naka holka cca 12let v koupelne cisti zuby, koukne myslim do zrcadla, a v tu chvili ji zacnou rovnatka obrustat hlavu. chtel bych ten film sehnat. nevite nekdo o co se jedna? diky!
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    GABBIANO: Ech, projeď si celou diskuzi a třeba to pobereš :-D
    GABBIANO
    GABBIANO --- ---
    FOSSY: Cože??!! Kramerová versus Kramer? Ona existuje nějaká horrorová verze?
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    TLUCZHUBA: OK, to už zase ale brousí do akčních filmů, ne? :-D
    Já chápu, co tím myslíš, ale nesouhlasím, že násilí je relevantní měřítko pro rozlišení, zda je film horor. Stejně tak to není ani atmosféra sama o sobě. Viděl bych to spíš jako souhrn více prvků a - pro mně - mezi ty prvky prostě patří to fantastično.

    Je spousta větví jako psychothriller a podobně, kdy je hranice s hororem těsná. Proto je pro mně ta fikce tak směrodatná. Protože považovat za horor třeba Ramba (záměrně přeháním, ale: ), protože je tam spousta násilí, chlapík běhá rozsekanej po lese, vychutnává si vlastní zranění šitím i vypalování, tu a tam někoho zabije, noční scény by se našli taky... ech. A ono ne. Rambo je akční.
    Explicitní násilí, znetvořená těla a skvělá mrazivá atmosféra - skoro, ale nejsou to všechny atributy hororu. Zase by se našlo spousta filmů, které tyhle podmínky splňují a všeobecně nejsou považovány za horor. A pokud ne, proč by jiné měli být. Je to podle počtu mrtvol? Podle doby, po kterou ve filmu někdo ječí?
    TLUCZHUBA
    TLUCZHUBA --- ---
    FOSSY: A kam by si teda ty "realne horory" zaradil? V thrilleru ani v detektivce nebudes uplne rozsekany pobihat po lese u jezera jako lanka, taky si nebudes vychutnavat vlastni zraneni...
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    TLUCZHUBA: Ehm, co je v Jezeru přehnané násilí??? Krev a maso. Caligula. Saw (nepovažuji za horor XD). Některé válečné filmy... Úroveň násilí není relevantní měřítko.
    TLUCZHUBA
    TLUCZHUBA --- ---
    FOSSY: Jezero smrti urcite je horor. Dulezita je uroven nasili, jinak si to neumim vysvetlit. Horor i kdyz ma realny zaklad, vzdycky trochu prehani.
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    TLUCZHUBA: JJ, Šestý smysl by se tam hodil nejvíc, ale pro mně zase málo tlačí na ten strach.
    Základní instinkt z toho trčí nejvíc, ale atmosféru má zase děsivější, než spousta "rádobyhororů" :-D
    Stopař jako horor? Pravda, asi víc než třeba Vřískot, nebo Tajemství loňského léta, ale furt je to spíš thriler. A zase: úplná absence nadpřirozeného faktoru.

    Viděl jsi Jezero smrti? Myslím nejnovější film toho jména, o párečku, který si vyrazí na víkend k vodě a dostanou drsný teror od bandy místních dětí. Atmosféra jak sviň. Několik opravdu drastických záběrů a scén. Stejně to ale nevidím jako horor.
    Sedm. Atmosféra, brutalita, napětí, strach...Jo. Horor? Sotva.

    Asi si tam to nadpřirozeno dávám trochu jako berličku, usnadňuje mi to rozhodnout se, jestli film je, nebo není horor. Kanibal sám o sobě nemusí být horor (Jehňátka), ale když ten kanibal dostane mystickou sílu pozřením oběti a vymkne se z lidských mezí (Dravci), horor to je. když náboženský fanatik vezme kudlu a vraždí (vraždy podle Jidáše), je to spíš krimi, thriler, ale když ho posedne démon, nebo zlý duch... :-D
    TLUCZHUBA
    TLUCZHUBA --- ---
    Základní Instinkt? nedelej si ze mne srandu! :)) Stopaře bych zaradil mezi horory, Šestý smysl se hodi do tve definice hororu.
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    TLUCZHUBA: Dobře. Vezměme si tu volnější wiki definici.
    Sedm.
    Vraždy podle Jidáše.
    Stopař.
    Mlčení jehňátek
    Šestý smysl
    Hanibal
    Kramerova vs Kramer
    Základní Instinkt
    Noci s nepřítelem
    Úplné bezvětří
    ...

    Jen úkázka filmů, které by se daly označit jako horor, ačkoliv tam (podle mně, a nejspíš nejen podle mně :-D) vůbec nepatří. Všechny budují tísnivou, strach navozující atmosféru, napětí,... Hmmm?
    TLUCZHUBA
    TLUCZHUBA --- ---
    FOSSY: ja bych Ferdu se sekackem neposilal do thrilleru, nadelal by tam moc velkou paseku.
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    TLUCZHUBA: Jak jsem psal jako svůj první příspěvek tady:
    Podle té prapůvodní - jak jsem odposlechl z dokumentu o natáčení prvních hororů - se jedná o "vyvolávání strachu a hrůzi na základě fikce", kdy fikcí není myšlen fiktivní příběh nebo fikce vědeckofantastická, ale fiktivnost toho děsbudícího ZLA.

    Jinak - podle wiki - by horor byla polovina novodobých pohádek XD Tato (wiki) definice je (můj názor) natolik volná, že by najednou horor tvořil mainstream zahrnující polovinu (možná i víc) světové kinematografie. :-D
    Popravdě, prostě jsem si, jasa ovlivněn poučným dokumentem na téma Historie hororu, navykl spojovat horor s něčeím nerealným, pocházejícím z oblasti fantazie, nadpřirozena, a řezník Ferda, byť má sebevětší sekáček, tváří se sebezarputilěji a třeba i koulí očima nebo slintá, případně nosí masku hokejového brankáře, ten to prostě, hmmmm, ten prostě horor nedělá.
    TLUCZHUBA
    TLUCZHUBA --- ---
    FOSSY: Z jake definice hororu vychazis?
    Horor (anglicky horror – hrůza, zděšení) je umělecký žánr, jehož hlavním cílem je u čtenáře nebo diváka vyvolat pocit strachu a děsu. (wikipedie)
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    Zvláštní, přijde mi, že čím dál víc jsou vychvalovány a v popularitě stoupají filmy, které jsou za horory považovány navzdory původní definici - přinejmenším v tom bodě, že hororvé Zlo je fiktivní (rozuměj nadpřirozené), odporuje fyzikálním zákonům a realitě. Filmy jako Tajemství loňského léta, Páte 13. (první a původní), Psycho, Americké Psycho, Texaský masakr, Pach krve, Jezero smrti, Saw, ... by vlastně ani neměly být zahrnovány mezi horory, jelikož vražedný element je naprosto reálný (bohužel) a posouvá film spíše mezi thrilery nebo naturalistické detektivky :-D Jde o to, že rozříznuté břicho a vyhřezlé vnitřnosti nedělají horor. Ani potoky krve nebo uřezané končetiny.
    Zase se vylejvám zbytečně, co? XD Mám doma asi čtyři stovky filmů, které by patřily přímo do tohohle klubu, asi 50 nebo 60 z nich nemůžu při nejlepší vůli považovat za horory. Asi jsem moc oldschool, ale když tam není démon/upír/duch/obluda nebo alespoň mimozemský sliz nebo nadpřirozené schopnosti, není to prostě podle mně horor :-D Proč se neoznačuje jako horor Mlčení jehňátek a ostatní eskapády Hanibala Lectora? Historický film Krev a maso je taky plný naturalistické brutality a má velmi hutnou atmosféru. A co Stopař?
    Ano, beru a uznávám, že občas prostě ten "reálný" základ stačí, aby člověku běhal mráz po zádech a aby se natvrdo bál víc, než u některých hororů.
    Freddie Kruger mě donutil nespat (knížka, ne film), když mi bylo dvanáct. Film mě málem donutil zvracet, ale atmosféru prostě neměl ani zdaleka takovou. Oproti tomu mi víc běhal mráz po zádech u Ducha smrti, kdy se policista snaží bojovat s prastarou entitou, posedávájící těla. A brutalita tam prakticky nebyla.
    GABBIANO
    GABBIANO --- ---
    TLUCZHUBA: Díky, s torrentama neumím, ale on už mi snad někdo poradí.
    TLUCZHUBA
    TLUCZHUBA --- ---
    GABBIANO: da se to stahnout pres torrenty, ale musis hledat pod nazvem "La Porta Sul Buio" je to 4 dilny serial...
    GABBIANO
    GABBIANO --- ---
    TLUCZHUBA: Určitě je to ono, navíc sedí i ten slovenský dabing, pamatuju si hlášku z filmu: "Všetko je v poriadku, Roberta.", po níž následovalo něco strašného, co už si nepamatuju. :) No kdybyste někdo věděli, kde film sehnat, budu moc ráda.

    DZEJLA: Tak to zní taky zajímavě, ale bohužel mi to vůbec nic neříká.
    DZEJLA
    DZEJLA --- ---
    samozrejme bych to nezminovala, pokud by se take nejednalo o italsky film ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam