• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELBreakthrough - prorážení skořápky reality
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ANNA: cili nulova tendence to potrubi menit atd.? Mne pripada ze je to takovy cyklus ... tvorim si predstavu "kdo ho sestavil, kdo ho používá a proč" ale pak ju zase rozbiju .. a obdobne i s cizimi pokusy potrubi uchopit

samozrejme meni se uroven podrobnosti, esli jako dumam o podstate reality, webu 2.0 nebo vztahu k matce, ale princip je tyz: uchopit to do nejakeho patternu a pak ho zase rozbit

ty co nadumas to uz si ponechas?
    ANNA
    ANNA --- ---
    no... mě libidinózně vzrušují hlavně procesy... taková nějaká ta zákonitost, která je vlastně neskutečně jednoduchá a tím pro komplikované myšlení těžko přístupná...
    a mám pocit, že to jsou věci/procesy, u kterých už nejde ani zjišťovat proč jsou, jaké jsou, protože samy o sobě jsou prostě výpovědí... tryská z toho na mě zen, něco v tom smyslu.
    jelikož momentálně nemám na to pojmout vědění ve všech jeho možných oblastech, tak jdu po těhle... bazálních procesech... protože mi přijde, že to funguje podobně ve všech fraktálech, od subatomárních částic, přes lidi až...
    vlastně to, že informace je ve všem, v procesu, jakým se dochází k různým tezím, teoriím etc. tedy že proces sám je informací o tom všem, nehledě na "koncovou informaci", která z něj vypadne.

kecy typu "maysky kalendar dokazuje ze v roce 2012 se stane to a to" v sobě nesou stejně tak informaci o procesu o procesování toho kecu...

něco na způsob nesoustředit se jen na to, co vypadne za depeši z potrubní pošty, ale pozorovat celé to potrubí, to, kdo ho sestavil, kdo ho používá a proč k posílání o něch depeší apod...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    tak ja mam v sobe cast, ktera chce zkusit rozbit cokoliv (jeji hlubsi motivace asi je najit neco nerozbitneho ale to uz je jina pohadka). takze zpravy typu "vypocetni sila a rychlost inovacniho cyklu v technologii dosahly takove urovne ze asi budeme uz moct odlozit vedeckou metodu typu hypoteza-model-predikce-pouzivani jako prekonanou" mne az sexualne vzrusuji ;-D. Tyvole! Informatika prekona vedeckou metodu?! Je to jak shazovat boha z piedestalu

proste cokoliv je dano jako stavajici a nejlepsi a prijde nekdo, kdo to umi prekonat/rozbit, ja jsem pro

ale musi fakt ukazat ze ma neco novyho. kecy typu "maysky kalendar dokazuje ze v roce 2012 se stane to a to" mne naopak nechavaji zcela chladnou.
    GAF
    GAF --- ---
    Fíha, jo to by stálo za to.
    ANNA
    ANNA --- ---
    přijde mi, že má spousta lidí tendenci zaměřovat se na objektivní fenomény...
    imo cokoli může ten nebo onen nazvat revolucí, stejně jako to jiný může popřít, protože ve výsledku je většina vnímání subjektivní... i proklamovaná objektivita.
    nakonec se "objektivní skutečnost" skládá z nějakého hromadnějšího konsensu na tom, co že se to stalo...

lidi se tu můžou přít donekonečna, jestli to či ono bylo málo/moc revoluční apod...

revoluce není přeci cílem revoluce, revoluce bývá reakční nástroj...
    takže jde docela dost i o to, co si z toho kdo udělá...

zajímaly by mě životní pocity a prožívání těch, co tu revoluční vlnu používají jako pohon pro svůj život, a těch, co jí popírají...
    WENCA
    WENCA --- ---
    breakthrough spojenej s kvantovou fyzikou je jenom intelektualni fetis, nic vic. :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ma trochu dojem, ze revoluci berete jako revouci politickou, ale ta imho nemusi byt tak podstatna jako "revoluce" mysleni a transformace vedomi obecne, ktera se klido obejde bez prolevani krve a razantnich zmen. treba takoy "objev" abstraktnich cisel, nebo kvantova fyzika prinesli braktrhrough, kteryho si malokdo vsiml, ale pritom jsou dusledky dalekosahle...
    treba prave ono 5./6. stoleti byl imho breakthrough par excellence, ale breakthrough mysleni, ne politicky ci ekonomicky..

KOMATSU: taktak, vedecka revoluce, tenhle napad vedecke revoluce byl mimochodem impulsem k zalozeno tohohle auditka... =))))
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    THE_SECOND_GUY: Ať už oni myslitelé skutečně existovali či nikoliv, změny to zásadně způsobilo, a bez jejich vlivu by se náš svět ubíral dost možná úplně někam jinam. Takže ačkoliv v tehdejší době se žádná viditelná skoková revoluce neudála, dnes můžeme zpětně usoudit na její zásadní význam.
    Jinak možná ti bude bližší příklad revoluce vědecké.
    Jistě nemusíme o životě a ne-životě uvažovat v kategorii "hodnota", protože je možné, že tyto dvě věci jsou vzájemně nesouměřitelné.
    BROZKEFF: Je to podivuhodná synchronicita :) z které ovšem vybočuje Ježíš...
    Jinak ono působení revolucí viz výše. Zajímavá myšlenka je podle mě ono zkreslení učení mainstreamem. Možná tady ale o učení tolik nejde. Zkreslen byl Marx, Ježíš, Buddha, snad všichni, nicméně revoluce způsobena byla a o to tady přece jde. Jestli to bylo ve směru určeném výše zmíněnými, toť otázka, nicméně za spouštěče je myslím označit můžeme :)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    to 5./6. stol. ante byla imho fakt docela pěkná haluz, že se současně objevil skoro "na každém kontinentě" nějaký prorok, nějaká svatá idea a něco, co se časem kodifikovalo jako náboženství, církev atd.

Způsobilo to ale nějakou revoluci TEHDY? IMHO nikoliv. Tihle probuzení si kolem sebe nejdřív udělali malý, pak větší kroužek příznivců ... než se to lavinovitě rozšířilo do celé společnosti, to chvíli určitě trvalo. (Navíc v momentě, kdy se ze sekty pár věrných, kteří ještě možná fakt pobírali ty nauky správně, stal mainstream, zákonitě už většina z toho mainstreamu chápala věci zkresleně a v zásadě blbě. Aspoň IMO, extrapoluju stav věcí dnešních do minulosti protože předpokládám že společenské struktury se až tak nemění)

Plody těchto semen vnímáme dodnes... přitom tehdy se jen sešly vhodné podmínky na to, aby se mohli objevit osobnosti, kolem jejichž jména je dnes obrovská aureola nauk, doktrín, ideologií, svatých válek a jiných skvělých věcí obalujících tu polozapomenutou esenci)
    ANNA
    ANNA --- ---
    je statisticky dokázáno...
    THE_SECOND_GUY
    THE_SECOND_GUY --- ---
    KOMATSU: To je ovšem otázka, jestli se ti myslitelé opravdu líhli jak po dešti a jestli se společnost začala měnit. Těch pár filozofů bych neviděl tak významně... prostě z pohledu statistiky to 5/6 stol. neni ničim odlišný...
    To by mě teda zajímalo, proč myslíš, že život má nějak větší hodnotu než "ne-život"...
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    THE_SECOND_GUY: Tak třeba to, co Jaspers nazývá axiální epochou, která spadá to 5./6. st., kdy se po celém světě začali líhnout myslitelé jak po dešti a společnost se začala měnit. V indii Buddha, Mahávíra, v Číně konfucianismus a taoismus, v řecku Hérakleitos, Pythágoras, Platón, v dnešním Íránu Zarathustra.
    A z hlediska vesmíru je to záležitost vskutku výsostně důležitá, byť se možná nijak nedotýká všech těch miliard mrtvých planet, které mě ovšem nijak nezajímají, jelikož jedna planeta se životem má pro mě větší hodnotu než sto mrtvých galaxií... :)
    THE_SECOND_GUY
    THE_SECOND_GUY --- ---
    KOMATSU: No tak schválně, jakej převrat v historii byl tak důležitej, že ho máš na mysli? To, že si nějaká směšná skupinka lidí v nějakym směšnym státečku změní svuj směšnej režim na nějakej ještě směšnější (nebo něco podobnýho), to z hlediska vesmíru nepovažuju za žádnou revoluci.
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    THE_SECOND_GUY: O tom taky nebyla řeč. Psal jsi o revolucích.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MAKOSHARK: diky za nazor =)))

BROZKEFF: no samozrejme az do posledniho okamziku nemuzem vedet, co se stane, ale to je v poradku, to neznamena, ze o tom nemuzem plkat =))))
    THE_SECOND_GUY: ono nemusi jit jenom o lidstvo, prece jenom, jsme soucasti prirody... jinak s tema revolucema souhlas, s jedinou vyjimkou: Maova kulturni revoluce v Cine...
    THE_SECOND_GUY
    THE_SECOND_GUY --- ---
    KOMATSU: Žádný protržení skořápky reality jsem v učebnicích dějepisu teda neviděl....
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    THE_SECOND_GUY: "Koneckonců takovej pocit že nadchází revoluce maj lidi po celou historii a nikdy se nic tak převratnýho nestalo"

Jistě. Nikde žádná revluce... Stačí se podívat do učebnice dějepisu :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    stroj casu by byl dobrej brejk
    THE_SECOND_GUY
    THE_SECOND_GUY --- ---
    Taky bych řek, že o nic nejde. Svět je pořád stejnej, a to že někdo "cejtí", že by se mělo něco stát, to nic neznamená. Koneckonců takovej pocit že nadchází revoluce maj lidi po celou historii a nikdy se nic tak převratnýho nestalo. Lidi se pořád rodí a umíraj a čas mezitim tráví nesmyslnými činnostmi, to se nezměnilo od pravěku, tak proč zrovna teď by mělo?
    ANNA
    ANNA --- ---
    my se dějeme... a s námi všechno, co se děje,)

ony ty stanovované diskursy jsou prostě jedním z mnoha fidlátek, kterými formujeme a jsme formováni etc.

MAKOSHARK: a dneska se nic nestalo? ,))

a kam se podívá a poděje ta energie, co se do tohohle procesu urychlování vkládá?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam