• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELBreakthrough - prorážení skořápky reality
    NEBULA
    NEBULA --- ---
    DARJEEL: takže vyplnili prázdný prostor :) určitě mají své zájemce...díra na "trhu"
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    A KDYŽ JSME U TÉ TMY!
    zaujalo mě jak se v jednom rozhovoru začal zajíkat blahem prof. Grygar, legenda české astronomie a učitel několika generací všímajících-si, ...když mu nějaký kluk položil otázku, proč je v noci tma...
    ...resp. proč světlo milionů sluncí nezáří celou jasnou oblohou?
    Ano, není to jen o tom, že by se Zem otočila zády ke slunci, v rámci své rotace,....celé nebe by mělo/mohlo žhnout...
    Tématem se zabývali největší duchové od starověku vč. Ptolemaia, Keplera a dalších. Vyřešení čekalo až do 18/19 století

    Olbersův paradox – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Olbers%C5%AFv_paradox
    Proč je v noci tma? - Peter Zamarovský | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    https://www.kosmas.cz/knihy/160437/proc-je-v-noci-tma/
    Proč je v noci tma / Časopis Vesmír / 90, 729, 2011/12 / vesmir.cz
    http://casopis.vesmir.cz/clanek/proc-je-v-noci-tma

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    1500 generací v úplné tmě. Zrodila se „temná moucha“? | Meteor
    http://www.rozhlas.cz/...rispevky/_zprava/1500-generaci-v-uplne-tme-zrodila-se-temna-moucha--1588527

    Před 60 lety se nad skupinou mušek octomilek rozhostila v jedné japonské vědecké laboratoři absolutní tma. V temném prostředí se za tu dobu obměnilo 1500 muších generací. Nastala unikátní příležitost sledovat evoluci v přímém přenosu.

    Jak se octomilky po 1500 generacích po tmě změnily? „Zjistilo se, že ty mouchy mají ve srovnání s těmi, co zůstaly na světle, změněnou dědičnou informaci. Na 220 000 místech genetického kódu došlo k záměně jednoho písmene a na 1000 dalších místech vypadly, nebo se naopak vložily úseky, věty v genetickém kódu, možná dokonce celé odstavce nebo kapitoly,“ řekl Jaroslav Petr.

    To ale ještě pořád není důkaz, že se mušky adaptovaly na život ve tmě. „Samozřejmě genetická informace se různě mění i těm mouchám, které zůstaly na světle. Navíc platí, že v malých populacích dochází k fenoménu, kterému říkáme genetický drift, tedy k náhodným změnám, které mohou posunout genetickou informaci někam jinam,“ dodal Petr.

    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    No bylo by to super, a cesta dlouha tisice mil zacina jednim krokem...

    Lipka je bezva, ale nevim jak moc vstupuji do pedagogickeho mainstreamu... preci jen je to basta permakultury a alternativniho premysleni.
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    SCHWEPZ: Toš do toho bych šel taky. Vážně.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    DARJEEL: lol! vidím je taky - zapomněl jsi na drdol a dlouhé nehty které zabodávají do krků nebožáků, kteří již mají splněnou úlohu a otáčí se k sousedovi! ,-)

    Já bych jim to klidně "odučil", to průřezové téma "člověk a příroda", jedno už jsem to dělal, vzali jsme děti z místní školy na kopec, prohlídka geologie, botaniky, zoologie, hry...nakonec ohníček na kraji lesa a buřty...děcka byli nadšený, učitelka taky a mohou si to vykázat :)
    nezaložíme si nějakou malou neziskovku která bude tohle nabízet?
    Horší bude konkurovat těmhle sympaťákům (spolupracujeme s nimi na projektu "nadaných dětí")
    LIPKA
    http://www.lipka.cz/
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SCHWEPZ: uz vidim ty spekaty uce s padesatkou na krku, jak se nekde strachaj mlazim a vysvetlujou deckam princip kolobehu potravniho retezce ;-)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    DARJEEL: ano prosím... edukace přímo v lůně přírody, názornost a další podobné techniky didaxe razil už Komenský (ach ta jeho Všenáprava skrze řádnou edukaci!) ...a od té doby se nic nezměnilo, pořád je to nejlepší způsob.
    Ráno jsem zrovna psal do zápisu z jednání k nové Strategii rozvoje lidských zdrojů v našom kraji na další dekádu
    Portál Jihomoravského kraje - Strategie rozvoje lidských zdrojů Jihomoravského kraje 2016–2025 - Strategie rozvoje lidských zdrojů Jihomoravského kraje 2016–2025
    http://www.kr-jihomoravsky.cz/Default.aspx?ID=291054&TypeID=2

    (...) vybavit pedagogy didaktickými nástroji, které jim umožní realizovat badatelsky orientovanou výuku především u přírodovědných předmětů („škola hrou“). Cílem je využití různých výukových metod, tak, aby byla činnost žáka i učitele zaměřena na rozvoj znalostí, dovedností a postojů právě na základě aktivního a relativně samostatného poznávání skutečností žákem – žák se sám učí objevovat, učitel využívá role průvodce poznáním. Důraz je kladen na interaktivitu a dialogický styl výuky. V tomto kontextu lze naučit učitele používat běžně dostupné a levné materiály, aby experimenty nebyly limitovány financemi a tyto zkušenosti byly přenositelné.

    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    žádný zásadní breakthrough se nekoná, ale tohle mě fakt potěšilo hodně, když si vzpomenu na své zbožné přání mít hodinu výuky místo v hranaté bílé krabici pod rozkvetlým stromem...

    Expedice Podyjí: v národním park zkouší nové formy výuky pro znojemské školy, Správa národního parku Podyjí
    http://www.nppodyji.cz/expedice-podyji-narodni-park-zkousi-nove-formy-vyuky-pro
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Poslední dobou mě také zajímalo téma globální vymírání a geo-kataklyzmat
    Velká pětka vymírání – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Velk%C3%A1_p%C4%9Btka_vym%C3%ADr%C3%A1n%C3%AD

    když už po tváři země běhali sapienti (pramáti Eva cca 200 tisíc let před Kristem) tak se několikrát stalo, že se genofond lidstva zúžil jak přesýpací hodiny - třeba po erupci sopky Toba zůstalo na Zemi jen 10 tisíc lidí. Jsem si všici tak trochu bratranci a sestřenice! Erupce supervulkánu Toba byla nejsilnější erupcí za posledních 27 milionů let. Byla o to dramatičtější pro život na zemi, že nastala v probíhající poslední době ledové a způsobila další zhoršení klimatických podmínek. Celosvětově se ochladilo až o 5 °C a výrazně začaly růst polární ledovce (to ještě nebylo Finsko).

    Po dva týdny trvající sopečné erupci nastala stovky let trvající sopečná zima.

    Když se kaldera sopka propadla sama do sebe, vzniklo obří jezero, největší toho druhu na světě



    Tobská katastrofa – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Tobsk%C3%A1_katastrofa

    ...podobný supervulkán leží přímo pod Yellowstone parkem. Někteří říkají že jeho aktivita stoupá, samozřejmě že je prošpikovaný senzory a doktorandy seismologie a vulkanologie...a Rusáci prý na něj namířené jaderný hlavice (a taky na White House,Pentagon a Disneyland)

    Tady se to dá případně sledovat, abyste si nebalili předčasně a nerušili večerní program:
    Yellowstone Volcano Observatory
    http://volcanoes.usgs.gov/observatories/yvo/

    před rokem: Na severu amerického státu Wyoming doslova pukla země. Trhlina v zemské kůře dlouhá téměř 700 metrů a v některých místech až 45 metrů široká vzbudila velkou pozornost, protože se objevila u známého Yellowstonského parku, pod kterým dřímá obří vulkán.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    ! http://ulozto.cz/hledej?q=greg+egan+karantena
    moc pěkná "kvantová" fikce :D
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    AMBIENTIUM: tohle si casto vizualizuju, sice jsem se zatim nedostal k podrobnejsimu studiu fotosyntezy, ale ten proces je fascinujici :) poji se mi to se snovym prozitkem, kdy jsem jako kytka vyrustal z ty zlaty zare :)
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    Když světlo v podobě fotonů dopadá na list rostliny nebo na buňku fotosyntetizující bakterie, je v zájmu života co nejefektivněji tuto energii zužitkovat. Foton dopadne na molekulu chlorofylu a odevzdá svou energii v podobě excitonu, což je jakási miniaturní „baterie“ složená z uvolněného elektronu (záporný náboj) a díry po něm (kladný náboj). Exciton je velmi nestabilní, a pokud nemá jeho energie přijít nazmar, musí co nejdříve překonat vzdálenost několika nanometrů skrz poměrně rozsáhlou molekulu do speciálního reakčního centra, které slouží jako trvalejší úložiště energie. Jakou cestou se při tom vydá?
    Dříve si vědci mysleli, že trasa excitonu je prostě náhodná, jako chůze vrávorajícího opilce. Tento dílčí proces fotosyntézy má ale ohromující efektivitu téměř 100 % a matematicky to prostě nevycházelo. Jak to, že se téměř žádný exciton neztratí? Zde dochází na kvantovou teorii: ta totiž připouští, že částice v superpozici může putovat několika trasami zároveň v podobě vlnové funkce. A přesně to se prokázalo i v případě fotosyntézy: exciton provádí „kvantovou procházku“ několika cestami zároveň a tam, kde nejdříve dorazí do reakčního centra, se zhmotní a předá svou energii.
    Chlorofyl tak vlastně funguje jako kvantový počítač, který bravurně řeší známý matematický problém obchodního cestujícího (to je v podstatě problém, jak matematicky najít nejkratší možnou cestu všemi danými body na mapě, pozn. red.) Princip „kvantové procházky“ fyzikové dobře znají například z tzv. dvojštěrbinového experimentu, učebnicového příkladu kvantové mechaniky, v němž jedna částice (když není pozorována) prolétá oběma štěrbinami stínítka zároveň.
    ...
    Uvnitř každé živé buňky najdeme termodynamický chaos mnoha proudících molekul, které vytvářejí trvalý šum. Studie týkající se fotosyntézy ukazují, že právě tento specifický šum o různých frekvencích buňka aktivně moduluje tak, aby kvantové jevy mohly probíhat a přinést biologické výhody. Buňka tak stojí doslova na hraně klasického a kvantového světa, získává informační benefit, ale jen tak, aby nenarušila citlivou kvantovou koherenci.
    Autoři z toho vyvozují, že možná právě toto je onen dlouho hledaný životní princip, který dělí kameny, krystaly a mrtvá těla od živých organismů.

    Je život kvantový jev? Nové odvětví biologie klade provokativní otázky - iDNES.cz
    http://technet.idnes.cz/kvantova-biologie-03g-/veda.aspx?c=A160216_123201_veda_mla
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    meanwhile.... my vas cteme s Panem Jezisem.... uz delsi dobu :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SCHWEPZ: jak to nebyl talian, tak vetsinou sel rychle,)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    DARJEEL: jestli se nepletu tak Ratzinger byl první papež (od sv.Petra, který se dobrovolně nechal ukřižovat hlavou dolů, z úcty k učiteli, roku 64 po pro Kristu, v cirku Maximu), který dobrovolně rezignoval a odešel do ústraní. Papežská tradice byla spíše otrava, nemálo služebníků Pána mělo ve finále oteklý fialový jazyk, aniž dopovídáš otčenáš!

    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SCHWEPZ: ta podoba benedikta a temneho pana je neuveritelna a skoro az strasidelna... opakovane jsem na to nevericne koukal. Ono kdyz si srovnas tu jejich konzervativni agitku a agitku ze sw... brr. Mimochodem zajimava je jungianska analyza krestanstvi v podani Jamese Hillmana, zaprodani duse atd. Je fajn, ze bright side of the force ma sveho krale v sedle...
    MTO
    MTO --- ---
    Dříve byl ženou. Teď se objevil na obálce magazínu Men’s Health | Lidé | Lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/...il-na-obalce-magazinu-men-s-health-p5a-/lide.aspx?c=A160210_101856_lide_ape
    KAREN
    KAREN --- ---
    KUATO: tak se konecne dockali.)))
    KUATO
    KUATO --- ---
    SCHWEPZ: :o)), myslim, ze soucasny papez je pro vetsinu katolickych potentatu podobna udalost, jako kdyz omylem nevedomky sezeres pizzu s houbickama a zacinaji ti pochodovat po obyvaku skritci - proste dira v matrixu. rikas si "coseto kurvafix deje.. to se mi jen zda, to se mi jen zda, stipnete me nekdo.." :o).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam