• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOHNY115MBTI - osobnostní test navržený pro identifikaci osobnosti
    Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) je osobnostní test navržený pro identifikaci osobnosti. Katharine Cook Briggs a její dcera Isabel Briggs Myers vytvořily test během 2. světové války a jeho kritéria vyplývají z teorií Carla Junga v jeho práci Psychologické typy. Test je často používán v oblastech pedagogiky, při osobních pohovorech a výběru zaměstnanců, v manželských poradnách a pro osobní vývoj.

    Indikátor se liší od standardizovaných testů a jiných měřitelných vlastností, jako inteligence. Místo toho zařazuje osoby podle jejich dominantních vlastností.

    -------------------

    Pro mně se stal MBTI výborným sebe-poznávacím nástrojem a narozdíl od mnoha jiných "osobnostních testů" vám skutečně přinese o sobě nové informace, pomůže vám uvědomit si jací vlastně jste, jaké jsou vaše silné a slabé stránky, a co vám vyhovuje či naopak.

    INFO

    http://similarminds.com/ - Mnoho různých testů, popisy MBTI ve vlastnostech
    http://www.personalitypage.com/ - Širší popisy jednotlivých typů + jednotlivé oblasti (vztahy, kariéra, os. rozvoj ...)

    TESTY

    http://www.mypersonality.info/test-personality/ - Nejspíše nejlepší MBTI test (76 otázek, anglicky)
    http://similarminds.com/jung_word.html - Rychlý test ... pouze určujete přesnost vlastností (70 vlastností, anglicky)
    http://spt.skeletus.com/ - Není ideální, ale výsledek zhruba sedí (58 otázek, česky)

    KOMUNITY

    http://www.mujtyp.cz/ - Nový český prostor pro MBTI ... chat, diskuze, seznamka, to vše propletené MBTI typy uživatelů (povinný 20-otázkový test při registraci)
    http://www.mypersonality.info/ - Jeden z nejlepších MBTI testů + výstižné popisy typů a odkazy
    http://www.globalchatter.com/ - Zrušeno
    http://personalitycafe.com/ - Rozsáhlé fórum zabývající se MBTI a sdružující lidi určitého typu k diskuzi
    http://www.typologycentral.com/ - Další rozsáhlé fórum zabývající se MBTI a sdružující lidi určitého typu k diskuzi



    -------------------

    K ČEMU TO TEDY JE ?

    může vám to pomoci ...
    - poznat sám sebe, uvědomit si své kladné a záporné vlastnosti a podle toho lépe vést svůj život
    - lépe pochopit ostatní, zjistit proč se jejich pohled na okolí může tolik lišit a proč
    - uvědomit si co vyhledáváte na partnerovi, co vám vyhovuje a podle toho výběr partnera uzpůsobit
    - pochopit různé společenské vztahy ... např. učitel - žák, rodič - dítě ... a např. proč nefungují (rozpor S vs. N ... J vs. P) a jak je zlepšit
    rozbalit záhlaví
    KLIP
    KLIP --- ---
    KOTENCE: A co s tim delat... nevim, jestli to tak je, ale ja si myslim, ze me pomohlo se slabym Si delat flow art. Nejakou chvili jsem si tocil s vecma (poi, astrojax). Prijde mi, ze se mi pak Si zlepsilo celkove.

    Takze muzes zkusit pohybovou aktivitu, kde trenujes svalovou pamet opakovanim. A aby te to bavilo, je dobry, kdyz u toho muzes dosahnout flow stavu. Takze treba ten flow art, sport nebo tanec.

    A nejspis bude platit obecne, ze jakakoliv cinnost, kterou vykonavas v ramci nejake funkce, ti ji posiluje.
    KLIP
    KLIP --- ---
    KOTENCE: Ja si to vysvetluju tak, ze dominantni Ne chce zkouset veci pokazde jinak, chce neco novyho. Delat veci porad stejne dokola je pro Ne nuda, protoze to je stary. Kdyz je Ne v dominanci, tak zkusenosti maji mene pozornosti.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KOTENCE: radu nemam, ale chtela jsem jen rict, ze "mizerna pamet, neschopnost se poucit" je to, ceho v posledni dobe nejvic lituju. u me se to tyka i epizodicke pamety (zazitky). je ten proces rustu takovy dost spatny s timto. jsem ENTP
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    Napadlo mě při hraní šachů (pořád mě poráží jedno ESTP!), že nějak blbě ukládám informace z minulých situaci, abych mohla příště použít stejný řešení. U těch šachů se hodí si postupně pamatovat, jaký pozice jsou výhodný, kam která figurka odkud může dobře dosáhnout. Ale já jak kdybych to pokaždý řešila jako novej úkol.
    Jsem ENTP.

    Napadá vás k tomu něco? Jak tuhle schopnost líp rozchodit? Nejde jen o šachy pochopitelně. Děje se mi to i v práci s různými postupy, jak něco dělat.
    (+ možná to vůbec nesouvisí s mbti a mám blbou paměť a tuhle schopnost z jinýho důvodu :-))
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    YMLADRIS: Alebo sa odlucis len jak je to mozne. Mala som sefovu co bola opacny typ ako ja a skoncilo to mrzkou vypovedou.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    AMBROSIA: kdokoliv muze vychazet s kymkoliv. pokud jsi napr INFJ matka a mas ESTP syna, co nadelas, proste s nim vychazis, i kdyz je takovy, jaky je.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    AMBROSIA: Kazde 2 opaky maju ine trecie plochy. INFJ ľudia bývajú hodne hlbokí, citlivejší, premýšľaví, až nimrajúci sa v ľudských úmysloch. Ja mám fakt blízku ISTP a tá fakt nerada rozoberá čokoľvek, čo bežne riešim s INFJ, ju to proste nezaujíma. Až tak, že to hneď ohlási že jej naše témata prídu otravné asi ako futbal.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    AMBROSIA: muze :) nebude to jednoduchy a nepujde to “samo” .. na druhou stranu zacatek vztahu je skvela prilezitost bavit se o tom, co potrebuje kazdej jinak a vykomunikovat to .. a rozdilni lide maji velky potencial se navzajem obohatit
    AMBROSIA
    AMBROSIA --- ---
    Můžete mi popsat zda ESTP může vycházet s INFJ? Když jsou úplný opaky?
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    HAJOUNEK: ono to povidani bylo jen o tom, co dela posledni (nejslabsi) funkce daneho typu, talze to rozhodne nevypovida o vsem, jen co by pro tentyp melo byt nejnarocnejsi... a proto se tomu vyhybaji.
    HAJOUNEK
    HAJOUNEK --- ---
    ELIZHANNAH: To je zajímavé. Já jsem INFP a jsem totální specialista na vybalování věcí z cest, třeba minulý týden jsem teprve uklidila kufr, s kterým jsem na Velikonoce byla u našich a to jen proto, že jsem měla návštěvu, jinak by to tu leželo dál :-D a jelikož balení/vybalování nesnáším obecně, kamkoli přijedu nikdy nevybaluju a nejlíp chodím v jedněch věcech, abych to pak nemusela prát:-) Taky jakýkoli úklid a rovněž vyhýbání se telefonickým hovorům. Jinak ty logický, matematický, fyzický atd mi vůbec nečiní potíž, to mám ráda, když je všechno v cajku teda pokud je to důležitý a nezbytný.
    XEHUTL
    XEHUTL --- ---
    ELIZHANNAH: Za sebe nemůžu potvrdit nic z uvedeného, prokrastinuju ve všem stejně.. ¯\_(ツ)_/¯
    XEHUTL
    XEHUTL --- ---
    JONKA: Jsem INTP (některé osy budu mít asi méně ostré, třeba to Thinking / Feeling mi obvykle vychází sice T ale už blíž ke středu) a co se týká vnitřních pocitů tak ty tam samozřejmě mám jako každý člověk, jenom nejsou tolik tím podle čeho se rozhoduju, odsouvám je tak trochu na později.
    Jsou až doplňující vliv, když mi rozumově vychází něco podobně.

    Zrovna tak jeden ze způsobů, jak se rychle vypořádat s negativní emocí, je si zmapovat všechny souvislosti a jakmile plně porozumím (a nemám současně kolem spouštěče, které neustále dráždí), tak už brzy ani nevím že jsem jí cítil..
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    YMLADRIS: to "dostatecne kvalitni reseni" je presne - pro me je to hotfix

    MART1NKA: jo to video je dobre a jak tam rika - ty jednotlive kombinace muzou pusobit podobne.
    S tou mamkou to prave muze byt i obracene (kdo ma Te a Ti), ale kdo vi.... vykladat se to da ruzne (a to bylo jedine co jsem ti chtel ukazat).
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MART1NKA: co se týče intj taky tam neznám hotfixy. Vidím upnutí se na první "dostatečně kvalitní řešení podle toho co jim vyplývá z dat". je to neflexibilní, intj neztrácí čas úvahami co by kdyby .. je to nepraktické v tom smyslu že realita je jinde (např intj otec od rodiny má vhled že partnerka zvládá děti. Ona už podává žádost o rozvod, ale on se kdysi rozhodl že děti řeší manželka a "neslyší" že je změna)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MART1NKA: dík za report. Neodvažuji se mou teorii rozšířit obecně na muže, protože chlapci možná mají více volnosti být sami sebou. Ale můj partner je INTP od mámy ISFJ a lidi celkem vnímá, mají ho rádi atd. Podává to tak že lidi jsou vyčerpávající nelogické blackboxy a když aktivně jdeš vstříc jejim potřebám (usmíváš se, jsi štědrý, směješ se jejích vtipům, ..,) ušetřís si tunu konfliktu, řešení, potíží s lidma a to je něco co intp chce, mít klid.

    V tom udržování míru s lidma (a myšlení si svého) právě poznávám jeho mámu
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    YMLADRIS: Ja som INTP vychované INTJ matkou a poviem ti, že nejaké city iných ľudí sa som začala riešiť až 25+, lebo som párkrát rozplakala nejakú neschopnú kolegyňu a bolo mi to ľúto. Matka doteraz berie podobné prejavy ako slabosť. Je omnoho striktnejšia a neflexibilnejšia čo sa týka chápania rôznosti ľudských intelektov ako ja. Ona má v hlave kalkulačku, ktorá hrozne rýchlo vypočíta najefektívnejší spôsob riešenia a nechápe, prečo ju ostatní nestíhajú. Nenazvala by som to hot fixom, pretože ten inhetrntne znamená, že sa to musí urobiť znovu a poriadne až na to bude čas. To mamino už prvé riešenie je dlhodobo použiteľné.
    Možno preto si Wrigley myslí, že mám Te, ktovie. Mne je omnoho bližšia objektivita pred efektivitou :) ak by som to mala správne popísať.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    K Ti vs Te je dobré toto video

    Cognitive Functions - Te vs Ti
    https://youtu.be/f33sisq8Vqk
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Byla jsem ted na seminari teorie typu pro pokrocile a trochu jsme tam srovnavaly ten stejny typ, ovsem zabarveny ruznou vychovou. Priklad, byla tam ENTP vychovana svym ISFJ dedeckem ktery byl jeji jedina opora a cely zivot se snazi mit kvalitni Si ovsem stale ji to pripada nedostatacne. Na pohled pusobi dost jinak nez ja ENTP s ESFJ mamou, ktera v ramci ENTP stale resim "co na to reknou lidi", tj stret mezi originalitou, volnou expresi, inovace, napady ... a tim Fe (maminka se bude zlobit ze se zas chovam uplne mimo). Treti priklad byla ENTP se SP rodici, ktera hodne resi fitness, vzhled, telesnou zdatnost, byt nezavisla a svobodna atd.

    Podle me podle "chovani" (? mate uklizeny pracovni stul? chodite radi na party) typ jde urcit jen v nekterych pripadech. Pokud do toho clovek chce vic zaplout, je potreba postudovat ty poznavaci funkce, jenomze to je dost abstraktni a narocne, takze se tim zabyvaji typicky spis jen NT lidi
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    WRONSKI: tam prave narazime na definici tech archetypu - v pripade, ze to beres jako horoskop, tak tam budes pri detailnejsim zkoumani neustale narazet na dilci rozpory - nikdo neni presne kozoroh a stejne tak nikdo neni presne intj (ostatne i ty popisy se trochu lisi mezi jednotlivymi autory). To co popisuju jsou typicke ukazatele konkretnich funkci, kdy extrovertni funkce jde po povrchu, do sirky a resi interakci s okolim... zato introvertni funkce se zameruje do hloubky jednoho konkretniho detailu a resi hlavne sama sebe.

    Kazdy ten archetyp je primarne definovan svymi dvema hlavnimi funkcemi (napr. intj - NT) a pak jsou obvykle receny nejake typicke odchylky. V tech klasickych popisech aspon me strasne splyvaji typy ze stejne skupiny, protoze vetsina popisu se zabyva prave tim. pritom mezi Ti a Te je dost zasadni rozdil a meni to uplne vsechno.

    Dojit k tomu, do ktere skupiny (napr NT) patris, je celkem jednoduche, ale urcit spravne tu konkretni kombinaci uz je docela obtizne.

    Jak psala Martinka, v podobe "udelam si tri testy" to proste nejde brat uplne vazne, pritom je za tim zcela seriozni a funkcni typologie, ktera nekomu muze pomoci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam