• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOHNY115MBTI - osobnostní test navržený pro identifikaci osobnosti
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Ano je to hypoteticky metanarativ sveta.
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Jde o přenesení mbti do úplně jiné oblasti než lidské, do oblasti dějin a politiky ve velkém zjednodušení, zcela vědomě a záměrn. To je koncept, idea, hra, libustka, flirt, tpobídka k zamyšlení. Nikoli věda nebo diagnostika.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ALBERTO: potom ale muzeme narazit na paradox, ze ackoliv je vetsina dnesnich egyptanu P, historicky se nam stale jevi jako J. snazim se tim naznacit, ze tohle uz jsou nejake meta-horoskopy. jde jeste porad o lidi anebo o nejaky velky konzistentni dejinny pribeh?
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    O vlivných vůdcich nebyla řeč. Pokud myslím egypt, jde mi o 3tisice let nějak charakteristickou kulturu ve starověku, kde jistě vystřídalo mnoho faraonů nejrůznější osobní psychiky.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ALBERTO: ok, potom ale musis cely svuj koncept redukovat na MBTI typy tech nejhlavnejsi sociopatu a psychopatu, a to uz by byla jina pohadka. vysledek stavu imperia na sachovnici sveta bude hadam neco jineho nez osobnostni typ toho ktereho vlivneho vudce (napr. takovy Blair - Brit - byl/je ENFJ).
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Benn, mě připadá , že se úplně mijime. Já přece nemluvim o tom, jestli jsou sakra britove jako obcani introverti. Já mluvím o chování celého impéria na šachovnici světa. Na té Británie v dobách kolonialismu operovala jako estp - dobyvatel případ e jako ESTJ -sstrážce. To je můj koncept.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ALBERTO: pritom Britove jsou introvertni narod snad jako zadny jiny

ALBERTO: otazka s cim se to J spoji. J muze byt dominantni Te, anebo taky dominantni Fe. v empatickem projevovani se na venek je snad nejaky pevny rad a struktura? ;) zrejme mluvis o xxTJ, mozna o xSTJ.
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    J není samozřejmě despocie, ale řád a struktura. Kdežto P lezernost, improvizace, multitasking, benevolence: jde to tak i tak.
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Benny: TJ v západní Evropě (včetně velké Británie) znamená na celkovou převahu řadu, organizovanoati, cistoty, menší korupce, převahu formálních pravidel, dodržování zákonů apod. Oproti chaosu, improvizaci, brachaname, vetsi spontaneite, Evropy východní + Balkánu. Velkou Británii jako estp minim čas kolonizatorstvi brit. Impéria, zřejmě přichází v úvahu i ESTJ, to by asi bylo spravnejsi.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BONDA: no však jo. srovnej s Ruskem či Afrikou (bordel, korupce, srdce temnoty, nulový právní řád, predátoři si jdou po krku, pěšák je ponechán sobě napospas)

Alberto: proc Británie jako estp?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    mimochodem na MBTI je prave zajimave to, ze jej zajima jakou funkci clovek jako prvni ukazuje svetu. jsi extrovert, pokud je tvoje dominantni funkce extrovertni. ale muzes byt i extravertni thinker, ktery je jinak tezky introvert, hlavne ze ta funkce je extrovertni a dominantni, nebo alespon sekundarni (treba to INTJ - dominantni Ni, ale sekundarni Te, takze lidi vidi jen to ze furt neco resi). jde hlavne o to jak se clovek lidem ukazuje, co je na nem jako prvni videt, coz je dobre pro personalisty. ale MBTI uz treba tolik nezohlednuje tu introvertni stranku, nikdo se nepta jestli si clovek neco nenechava jen pro sebe, zatimco na venek pusobi uplne jinak. ten introverzni aspekt resi Jung, ze ktereho MBTI vychazi.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    BONDA: to ze nejaka civilizace preferuje J je treba cist tak, ze dominantni vliv v ni maji lide, kteri jako prvni extravertuji svoje T a F (Te/Fe). kdezto civilizace preferujici P spise extravertuje N a S (Ne/Se). pokud u nekoho na venek dominuje cit (Fe) nebo rozum (Te), pak to nutne vede k despocii? nesouhlasim, presne tohle je vysledek onoho zjednoduseneho vykladu. kdo chce resit J/P, musi jit hloubeji.
    BONDA
    BONDA --- ---
    ALBERTO: Dík. Škoda, že je v téhle oblasti zřejmě nedostatek NT ve veřejném prostoru a v rozhodujících funkcích.

Zaujalo mě ještě v té Tvé mapce civilizace to, že západní Evropa je tam jako TJ (kromě Británie), a přitom J civilizace mají podle ní mít v podstatě rysy despocie: "J (judging) civilizace fungují více na bázi řádu a centralizace ("jak vrchnost či božstvo nakáže"). Je dodržován kánon jedné pravdy, odchylky jsou cenzurovány. Více bují byrokracie a tajná policie. Vytváří se přísná vertikální hierarchie (např. faraon - kněží - lid) připomínající včelí úl nebo mraveniště."
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ALBERTO: u SJ typu to muze byt diskutabilni (ne kazdy SJ je opravdovy ochrance statusu quo, ne kazdy ochrance statusu quo je SJ, tam je prostor pro mnohem vic typu), ale kdyz bychom nechali zmerit vsechny ty idealisty z ruznych neziskovek (ony "vitace"), patrne bychom dosli k tomu, ze krome jejich sefu tam nikdo jiny nez xNFx lidi neni.
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Podle mě to není jednoznačně korelující s MBTI, jiné faktory jako zkušenosti, okolí, město versus vesnice, přátelé atd. to budou ovlivňovat o něco víc než osobnostní struktura.

Ale čistě hypoteticky - můj subjektivní odhad:

Alarmisti: většina SJ (obrana tradičního uspořádání)
    Vítači: větší část NF (ve smyslu humanismu a lidských hodnot)

SP - nebudou hrotit, mávnou rukou (spíše budou proti imigrantům, ale nebudou kvůlitomu magořit); některé nadržené SP budou uvažovat, že takový urostlý arab by nebyl k zahození... :-))
    NT - budou vést složité diskuze (blíže k otevřenosti migrantům), ale nebudou dogmatičtí, budou vidět pro a proti - budou provádět komplexní analýzy
    BONDA
    BONDA --- ---
    ALBERTO: ano, to jsem myslela
    BONDA
    BONDA --- ---
    YMLADRIS: podle toho, jak se definuje S a N není, ani mu to v testů nevyšlo, je to vyložený teoretik a je vědec, nevím...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BONDA: a co kdyz je ISTJ
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Bonda: vytači kontra alarmisti - to myslíš lidé pro a proti uprchlíkům?
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Bonda:. Ohledně Nathana a enfp. Enfp bez ukotveni v hodnotách a víře a vizi (Fi) může fungovat, surfovat výhradně na povrchní Ne, která umí číst v lidech, ale nebere nikoho osobně. Mnoho enfp jsou pak kluzci až hystericti. Nicméně by Nathan mohl být i ENTP. Enfp je nicméně sociálně obratnější a empatictejsi, než Entp.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam