• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOUDYHodinky - Jake mate? Jake chcete? O kterych snite? obrazky,rady,diskuze
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Tak se misto psani totalnich volovin podivame treba sem:

the-importance-of-gasket-replacement-for-water-resistant-watches
    https://www.shwr.co.uk/news/the-importance-of-gasket-replacement-for-water-resistant-watches
    How Often Should Gaskets Be Replaced?
    There’s no one-size-fits-all rule, but general recommendations include:
    Every 1–2 years for watches regularly exposed to water
    Every 3–5 years as part of routine servicing
    Annually for professional divers or watches used in harsh environments
    Immediately if water ingress, fogging, or gasket damage is suspected

Nebo sem https://www.citizenwatch-global.com/faq/detail/54

What interval is recommended to replace gaskets of the watch?

It is recommended to replace the packing every two or three years as it is gradually deteriorated.
    Consult your nearest service center for details about cost and ordering method of packing replacement.

Nebo sem: https://www.seikowatches.com/instructions/html/SEIKO_6L37_D_EN/BONDSYrgdkveiw
    Depending on the environment where a diver’s watch is used, its inner parts or movement as well as its case or band may be affected. We recommend that you have your watch overhauled regularly once every 2 or 3 years.

Samozrejme otbórnik na vsechno Dragon se muze dvacet let potapet do 50m s 10 Bar Festinama, protoze ty maji zazracne o-krouzky z unobtainia a vsechno je to jen blbej marketing, aby si vydelal servis.

Vsak jsou tvoje, tak si je treba utop, je mi to fuk. Diskuze zacala u digitalek s "water resist" ratingem, ktery maji plastovy telo a mackaci tlacitka po stranach a vzadu ctyri sroubky v plastu a tedy uplne jiny problemy tesneni, nez stahnuty kovovy telo se zatesnenou otocnou korunkou.

Jasne ze nerezovy hodinky bez pusheru s utahovacim zadkem s 10Bar ratingem vydrzi plavani treba 10 let, ale uz zalezi jak se s nima zachazelo, v jake vode (sul, chlor, myti), jak ma kdo agresivni pot a jiny srandy. A prave proto jsem psal, ze mam radsi tenhle rating, protoze i pri zanedbani udrzby to beznej zivot (myti ruk, obcasny namoceni apod) prezije i po mnoha letech. Zatimco ty "water resist" jsou po par letech noseni prakticky prutokac.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    DRAGON: Ano, ale možná ještě mnohem víc záleží na tom, jak často jsou ty hodinky nošeny. Pokud je máš na ruce každý den, tak to bude "trochu" něco jiného, než když je vytáhneš jednou za čas, takže většinu času jen leží a nic se v nich nehýbe.

Mimochodem, ta Monstra jsem s sebou do vody bral pravidelně, takže o nějakém špatném uzavření/těsnění nemůže být v tomto případě řeč. To už bych s nimi měl dávno úplně jiný problém.

Nicméně když myslíš, tak ty své klidně nenech servisovat nikdy. Já si jen dovolil upozornit, že se to prostě může vymstít...
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    STEPNI_VLK: ono hlavne zalezi na znacce, jak pristupuji k prvnimu umisteni tesneni, jestli ho mazou, jestli dobre uzavrou atd. Jak pisu, mam taky kolem dvaceti let hodinky, byly se mnou parkrat v 50+ hloubce, surfovani rok (coz je hodne velkej tlak) a nic. Zalezi na znacce.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    UMIAKI: 20 let už je docela dost. To už by se ti klidně jednoho dne mohly zadřít úplně. Nedávno jsem dal do servisu další svoje hodinky, Seiko Monstra, myslím, že tak po 10 až 11 letech od jejich pořízení, a když je rozdělali, tak mi ukazovali, že maziva je tam opravdu jen tak minimálně. Mimochodem, posledních pár měsíců mi začaly jít nepřesněji než předtím. Takže s tím "neservisováním" bych úplně nepřeháněl, pokud člověku není úplně jedno, jestli o ty hodinky přijde...
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    I kdyz ted me napada, ze ty tou baterkou asi myslis něco jinýho:D
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    XMEDA: Hrusky a jabka pletes ty. Nemuzes srovnavat hodinky a podvodni svitilnu, ktera prakticky znamena bezpecnostni prvek pri potapeni, tam O ring menis preventivne, protoze nechces (co nechces, ty to nesmis dopustit), aby ti napriklad padl kvuli o ringu zdroj svetla v jeskyni, to se vetsinou totiz rovna smrti. U hodinek nic menit nemusis, mam hodinky dvacet let, rok sem s nima kazdej den surfoval, nic jim neni. Je to asi o tom, co kupujes za orloje, casio holt asi nebude mit poradny vystupni quality assurance resp to tesneni nebude z kvalitniho silikonu.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    XMEDA: Nene. Klidně zůstaň u hodinek. Asi jsi nikdy neměl jiné hodinky než levná plastová Casia, ze.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    UMIAKI: hrusky a jabka, ale asi jsi nikdy nevidel vodovodni baterku a jak funguje, ze.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    XMEDA: To je blbost 😁 Těsnění ve vodovodních kohoutcích taky měníš po 3 letech?

Svoje první Seiko 5 SNXS mám už dobře ke 20 letům.
    30 m WR.
    Sprchuju se s nima. Jednou jsem je umyl horkou vodou z konvice. Pořád běží. Nikdy nebyly v servisu. Pořád se vejdou do cca 40 s denně, což je pro levný strojek v rámci tolerance.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    OVERWATCH: tak tohle zde asi jednoznačně vede coby nejošklivější orloje ever.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    OVERWATCH: Načítalo se mi pomalu a čekal jsem... Ruhla! :-)))
    OVERWATCH
    OVERWATCH --- ---
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    VEEHELL: no ono je to tak, ze to tesneni ti vydrzi v kondici tak 2-3 roky a kdyz je vychozi stav "vydrzi umyti ruk", tak za ty 3-4 roky si hodinky namocis nekde pri sprchovani psa a je v nich uz treba vlhko.
    Tak mam radsi zako zaklad tech 10Bar a pak vim, ze i kdyz tam je to puvodni tesneni treba pet let, porad se s nima da plavat nebo umejt pes :)

MADCAT: Normalne nosim nerezovy EF125, tyhle mam spis na kolo (hmota na ruce, zapoceny ruce) a nebo toulani v noci (pac sviti) a jsou tak lehky ze o nich nevim. Kdyby ten pasek krupl, tak si tam asi dam nylonovej.
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    XMEDA: Mám je už x let a jako dobrý, ale hrozně brzo rupl pásek a novej originální nebyl, nebo byl za děsný prachy. Tak jsem si tam nechal dát jakejsi neoriginální a od té doby to už není ono, už je nenosím tak rád...
    VEEHELL
    VEEHELL --- ---
    XMEDA: tak ja to zrovna u tehlech neresim. A na to potapeni mam Suunto. :D Ale taky jsem se divil, ze hned prvni stranka navodu je o tom jaka rada/model ma jakou vodni vydrz :D
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    A kdyz W800 zminuju..

CASIO W-800H | WORLD'S MOST CAPABLE WATCH | 4-YEARS ON THE WRIST REVIEW
    https://www.youtube.com/watch?v=gYJVRSTzLZo
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    VEEHELL: Nechapu ze ty "retro" digitalky nejsou schopni delat 10Bar WR jak ostatni hodinky. I ty moje W800H za sedm stovek ten rating maji, takze technologicky to problem zadny neni.
    BACCARA
    BACCARA --- ---
    KALIBAN: Mám určitě víc jak deset let kadloo basel swiss watch winder. Bral jsem ho protože uměl směr otáčení a počet otočení za den. Každý to neuměl, beží celou dobu nepřetržitě bez vady.
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    KALIBAN: mam od nich tento https://www.klarstein.cz/Garonne-4-natahovac-hodinek-2-otocne-talire-4-hodinky-3-rychlosti-4-rezimy-bambus-4-hodinky.html myslim si ze to sem daval koudy kdysi, funguje dobre, akorat ho mam ted v miste kde neni zasuvka a tuzkovky to dost zere
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam