• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOUDYHodinky - Jake mate? Jake chcete? O kterych snite? obrazky,rady,diskuze
    KOGAKU
    KOGAKU --- ---
    HANDS-ON: Casio Collection Youth AE-1500WH-1AVEF
    https://youtu.be/8mPjP54MTrg

Do sauny (vždy cca 2 hodiny sauna + pára) nosím Casio AE-1500WH již pár let, a dosud žádný problém.
    Kupodivu ani plastové sklíčko zatím není poškrábané (vzhledem k ceně hodinek ale ani nemá cenu řešit nalepovací ochranné sklo).
    Za pár stovek nejlepší tooly - skvěle čitelné (na odložených přečtu čas přes celý pokoj) i v šeru, podsvícení, voděodolnost 100 m,
    stopky, odpočet, 5x alarm, dual time, skvělé/intuitivní ovládání i nastavování, dobře přístupná tlačítka s optimálním odporem,
    přesnost modulu +/-30s/měsíc, výměnná baterka s životností deset let (většinou u obdobných modelů vydrží déle)...

Denně používám opakovaný nastavitelný timer se zvukovou signalizací - je skvělý když hraji a zároveň vařím. :-D

Mám ještě šestery G-Shocky, ale pokud bych si od Casia měl nechat jen jedny hodinky, tak jednoznačně tyto!
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    LELI: Tady si myslím, že rozdíl 40 a 20 (25) bude bez problémů.
    Ale je pravda, že do sauny bych si hodinky bez šroubovací korunky nevzal.

A třeba do sauny jsem byl jenom s potápěčskými Orienty anebo s G-Shocky, tedy aspoň 200 m WR.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    LELI: Kdyz je mas na ruce, tak to telo potlumi.

I kdybys je nechal v aute na palubce, tak se dostanes nekam na 70°C, coz driv odnese baterka v diginach (zkratis ji zivotnost nebo vytece, podle toho co je to za baterku) a muze ti selhavat zobrazeni LCD spis docasne, nez ze by hrala roli rozdilna objemova teplotni roztaznost treba mezi sklickem a nerez telem. Jsi tam na rozdilech v radu jednotek setin milimetru.

Ale jasne, kdyz je hodis do hrnce s varici vodou, vylovis pinzetou a frknes do mrazaku, tak uz ti nejspis popraska sklicko nebo ponicis neco plastovyho uvnitr. A samozrejme u digin uz bude ta baterka KO.
    LELI
    LELI --- ---
    UMIAKI: Co teprve tepelna roztaznost materialu, kdyz na slunci mas 40 a vodu 20... :-)
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    UMIAKI: Ono staci s hodinkama vlezt do bazenu s masaznima tryskama a hned je to jiny.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    XMEDA: Hele, trochu to vrátím zpět. Myslím si, že paušálně radit měnit těsnění každé 2-3 roky je blbost, ale sere pes :)

Sám jsem se letos docela bál s novýma hodinkama bez šroubovací korunky a 100 m WR do bazénu. Bál jsem se nejen tlaku při plavání, ale hlavně, že se mi při hře s dětmi nějak podaří zatáhnout za korunku ve vodě - tohle měly i ty staré Seiko vyřešené skvěle, ta korunka na 7. hodině je chráněná.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    UMIAKI: Ano, přesně tak to řešil táta. Jak jsem tu pro něj nedávno hledal nové hodinky, tak ty si kupoval právě proto, že servis starých by ho přišel na 3 tisíce. Já u těch svých Seiko oranžád za servis také zaplatil plus mínus stejnou cenu za jakou jsem je kdysi koupil na eBay (5 tisíc). Nicméně pro mě to tehdy byly první automaty, který jsem si v životě koupil, navíc vintage, takže tam pro mě nebylo co řešit...
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    STEPNI_VLK: Máš pravdu. Ale ten servis teď stojí stejně jako ty hodinky, takže se to moc nevyplatí. Až se zadřou, tak bude nejlepší si koupit nový strojek a dát ho tam.
    Nosím je teď jen zřídka.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    STEPNI_VLK: jako takhle: ja si je cistim sam, mam servisni kleste a uz sem si na par hodinkach O-ring menil. Ale u tech garminu ne, ty sem rozmlatil az ja padem na kole, do ty doby drzely paradne a jestli je neco proverilo jako ze sakra hodne, je to kazdodeni rocni surf, to je imho jak kdyz je clovek ma na ruce v beznym rezimu milion let.
    Jinak chapu a souhlasim, ja to spis zas myslel tak, ze delat servis co tri roky, to ma spis mozna az negativni dopady nez pozitivni (jednou je blbe ujistis a hotovo), ja bych to videt u daily orloju na 5-8 let, kdyz ve vode tak poradne prosusit, oplachnout hlavne pokaždé sladkou vodou.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Tak se misto psani totalnich volovin podivame treba sem:

the-importance-of-gasket-replacement-for-water-resistant-watches
    https://www.shwr.co.uk/news/the-importance-of-gasket-replacement-for-water-resistant-watches
    How Often Should Gaskets Be Replaced?
    There’s no one-size-fits-all rule, but general recommendations include:
    Every 1–2 years for watches regularly exposed to water
    Every 3–5 years as part of routine servicing
    Annually for professional divers or watches used in harsh environments
    Immediately if water ingress, fogging, or gasket damage is suspected

Nebo sem https://www.citizenwatch-global.com/faq/detail/54

What interval is recommended to replace gaskets of the watch?

It is recommended to replace the packing every two or three years as it is gradually deteriorated.
    Consult your nearest service center for details about cost and ordering method of packing replacement.

Nebo sem: https://www.seikowatches.com/instructions/html/SEIKO_6L37_D_EN/BONDSYrgdkveiw
    Depending on the environment where a diver’s watch is used, its inner parts or movement as well as its case or band may be affected. We recommend that you have your watch overhauled regularly once every 2 or 3 years.

Samozrejme otbórnik na vsechno Dragon se muze dvacet let potapet do 50m s 10 Bar Festinama, protoze ty maji zazracne o-krouzky z unobtainia a vsechno je to jen blbej marketing, aby si vydelal servis.

Vsak jsou tvoje, tak si je treba utop, je mi to fuk. Diskuze zacala u digitalek s "water resist" ratingem, ktery maji plastovy telo a mackaci tlacitka po stranach a vzadu ctyri sroubky v plastu a tedy uplne jiny problemy tesneni, nez stahnuty kovovy telo se zatesnenou otocnou korunkou.

Jasne ze nerezovy hodinky bez pusheru s utahovacim zadkem s 10Bar ratingem vydrzi plavani treba 10 let, ale uz zalezi jak se s nima zachazelo, v jake vode (sul, chlor, myti), jak ma kdo agresivni pot a jiny srandy. A prave proto jsem psal, ze mam radsi tenhle rating, protoze i pri zanedbani udrzby to beznej zivot (myti ruk, obcasny namoceni apod) prezije i po mnoha letech. Zatimco ty "water resist" jsou po par letech noseni prakticky prutokac.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    DRAGON: Ano, ale možná ještě mnohem víc záleží na tom, jak často jsou ty hodinky nošeny. Pokud je máš na ruce každý den, tak to bude "trochu" něco jiného, než když je vytáhneš jednou za čas, takže většinu času jen leží a nic se v nich nehýbe.

Mimochodem, ta Monstra jsem s sebou do vody bral pravidelně, takže o nějakém špatném uzavření/těsnění nemůže být v tomto případě řeč. To už bych s nimi měl dávno úplně jiný problém.

Nicméně když myslíš, tak ty své klidně nenech servisovat nikdy. Já si jen dovolil upozornit, že se to prostě může vymstít...
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    STEPNI_VLK: ono hlavne zalezi na znacce, jak pristupuji k prvnimu umisteni tesneni, jestli ho mazou, jestli dobre uzavrou atd. Jak pisu, mam taky kolem dvaceti let hodinky, byly se mnou parkrat v 50+ hloubce, surfovani rok (coz je hodne velkej tlak) a nic. Zalezi na znacce.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    UMIAKI: 20 let už je docela dost. To už by se ti klidně jednoho dne mohly zadřít úplně. Nedávno jsem dal do servisu další svoje hodinky, Seiko Monstra, myslím, že tak po 10 až 11 letech od jejich pořízení, a když je rozdělali, tak mi ukazovali, že maziva je tam opravdu jen tak minimálně. Mimochodem, posledních pár měsíců mi začaly jít nepřesněji než předtím. Takže s tím "neservisováním" bych úplně nepřeháněl, pokud člověku není úplně jedno, jestli o ty hodinky přijde...
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    I kdyz ted me napada, ze ty tou baterkou asi myslis něco jinýho:D
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    XMEDA: Hrusky a jabka pletes ty. Nemuzes srovnavat hodinky a podvodni svitilnu, ktera prakticky znamena bezpecnostni prvek pri potapeni, tam O ring menis preventivne, protoze nechces (co nechces, ty to nesmis dopustit), aby ti napriklad padl kvuli o ringu zdroj svetla v jeskyni, to se vetsinou totiz rovna smrti. U hodinek nic menit nemusis, mam hodinky dvacet let, rok sem s nima kazdej den surfoval, nic jim neni. Je to asi o tom, co kupujes za orloje, casio holt asi nebude mit poradny vystupni quality assurance resp to tesneni nebude z kvalitniho silikonu.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    XMEDA: Nene. Klidně zůstaň u hodinek. Asi jsi nikdy neměl jiné hodinky než levná plastová Casia, ze.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    UMIAKI: hrusky a jabka, ale asi jsi nikdy nevidel vodovodni baterku a jak funguje, ze.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    XMEDA: To je blbost 😁 Těsnění ve vodovodních kohoutcích taky měníš po 3 letech?

Svoje první Seiko 5 SNXS mám už dobře ke 20 letům.
    30 m WR.
    Sprchuju se s nima. Jednou jsem je umyl horkou vodou z konvice. Pořád běží. Nikdy nebyly v servisu. Pořád se vejdou do cca 40 s denně, což je pro levný strojek v rámci tolerance.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    OVERWATCH: tak tohle zde asi jednoznačně vede coby nejošklivější orloje ever.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    OVERWATCH: Načítalo se mi pomalu a čekal jsem... Ruhla! :-)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam