CROCO:
Zajímavé, že jsou různá bistříčka, pekárničky apod., kde kreditky neberou. Zajímavé, že jsou pumpy, kde je na cash lepší cena než za kreditku. Ano, pokud platím tisíc dolarů v hotovosti, dávám najevo, že asi nemám kreditku. Ale rozhodně bych nepaušalizoval.
Ano, pokud někam jedeme, měli bychom se přizpůsobit místní kultuře, ale současně turistická místa by měla být tolerantní k tomu, že turisté mají jiné zvyky. To se týká i způsobu placení.
Mimochodem chcaní u silnice není český zvyk, ale obecně evropský. Pokud se to dělá decentně, je mi to sympatičtějčí, než prudérní přístup, že na "veřejnosti" se nechčije. Takže v liduprázdném lese mám strach, aby tam přeci jen náhodou někdo nebyl a neudal mě, že chčiju u stromu. Toto je život ve svobodě? Tříleté dítě čůrající u silnice je skoro zločin, roční holčička má na pláži vršek od plavek. Pro Evropany jsou Američani pro takovéto věci k smíchu. Mimochodem, jak to dělají Newyorčani? K mému údivu jsem viděl veřejné WC v provozu!!!! Na Herald Square. Pro neznalce místních poměrů - v New Yorku nejsou žádná veřejná WC, ani v metru. Těch pár, co byly, jsou zavřené (kvůli bezďákům a feťákům?). Tedy zbývají instituce typu nádraží, knihovna, obchoďáky apod. Samozřejmě nejsou všude. V restauracích a barech jsou striktně jen pro zákazníky a je jich vždy v podniku málo a některá menší bistra nemají nic. Takže pak člověku nezbývá, aby se s rozhlížením vychcal např.u pilíře Quensboro mostu na Rooseveltově ostrově, jako já minulý pátek v 11 večer. Myslím, že ve špíně a humusu, který je na každém kroku, se to ztratí. To říkám přesto, že toto město miluju.