• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    REVANSHIATSU - japonské umění masáže

Shiatsu považuji za

24 hlasy od 17 respondentů

Jaké máte zkušennosti se Shiatsu?

77 hlasy od 77 respondentů

Shiatsu se nachází někde na půli cesty mezi masáží a léčebnou metodou. Vyvinulo se v Japonsku ze základů čínské tlakové masáže, na rozdíl od ní však klade větší důraz na práci s energetickými drahami – meridiány. Teoretický základ je postaven na tradiční čínské medicíně. Praktické ošetření se provádí přes oblečení, používá tlakových masážních technik, protahování a pasivních cviků, tlaku na akupresurní body, pracuje s meridiány vnitřních orgánů. Zdravotní účinek ošetření spočívá ve vyrovnávání plných a prázdných míst v těle i v meridiánech, čímž se obnovuje rovnováha vnitřního prostředí, a tím i posiluje celková imunita, zdraví fyzické i vyrovnanost duševní.
    rozbalit záhlaví
    REVAN
    REVAN --- ---
    LALINA: No zásadní rozdíl by určitě byl. Já mám reflexky jen základ, ale pokusím se to popsat, kdyžtak mně s tou reflexkou oprav kdyby to nebylo přesné:

Nejzásadnější rozdíl je v tom, že reflexka nepracuje s meridiány a tuším že ani s tlakovými body podle TČM nepracuje, ty co se mačkají při reflexce jsou odvozené z něčeho jiného. Shiatsu působí skrze vyrovnání meridiánů, kdežto reflexka skrze reflexní zóny orgánů. Obojí je to distální působení, ale principielně jiného druhu.
    Pokud jsi zažila jen základní ošetření shiatsu, tak to je právě jen takové celkové proťapkání bez důrazu na cílenou práci s meridiány. To se může podobat ošetření reflexky (tedy ne té chodidlové). Až půjdeš na to ošetření k Lily, předvede ti práci s meridiány :) a to už je o něčem jiném.

Zvnějšku je potom rozdíl ten, že shiatsu se tradičně dělá na futonu na zemi, bez oleje a přes oblečení. Reflexku jsme dělali na tělo, částečně s olejem.
    LALINA
    LALINA --- ---
    jsem se zacala malicko obeznamovat s reflexní terapií, což teda nejsou jenom tlapky..chodidla... a po pravde mi tak uplne na prvni pohled neni zřetelný rozdíl mezi reflexkou a shiatsu (pokud tedy vubec nejaky zásadní je)

mohli byste nekdo neco k tomu?
    LALINA
    LALINA --- ---
    ja jsem laik a cekatel..teda čekatel na Lily a její pokusný králík...... nejak to mame předjednany uz davno, ale jeste to nevyšlo .-))
    REVAN
    REVAN --- ---
    S velkým úsilím jsem dal dohromady svoji první anketu, tak mi tam prosím hlasujte :-)) Je v záhlaví klubu.
    Rád bych si udělal obrázek o zkušennostech návštěvníků klubu se shiatsu, abych měl lepší představu jaký typ příspěvků/článků vám sem spíše dávat. Moc odbornosti laika nenadchne...atd. Děkuji
    RANGDROL
    RANGDROL --- ---
    LILY: presne tak,prijmi ze si skvela;))) a co se tyce lodborga-mozna dobre pro nej :D:D:D
    LILY
    LILY --- ---
    RANGDROL: No jo, máš pravdu. Řekla bych, že jsem v shiatsu čím dál lepší a lepší (odmyslím-li si asi třítýdenní pauzu, kdy jsem nepraktikovala z existenciálních a jiných důvodů) a jakmile to dostuduju, tak budu fakt dobrá a šťastný bude ten, kdo bude mít možnost mé shiatsu okusiti. Je to tak lepší? :))
    Jináč se ráda nechám i namasírovat, jsou-li nějací nadšení dobrovolníci.

LODBROG: A to vše pouze proto, žes zaváhal a nestihl jsi se včas přidat k nám do ročníku. :)
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    LILY: To já jsem něco mezi laikem a totálním laikem ;)
    RANGDROL
    RANGDROL --- ---
    LILY: ale no tak;)
    OLA
    OLA --- ---
    To je přesně co poslední dobu hledám! juchů. Beru roli laik.
    LILY
    LILY --- ---
    Jéééééééé, konečně shiatsu klub!!!
    Tak já jsem asi něco mezi laikem a praktikujícím.. :))
    REVAN
    REVAN --- ---
    CUCHULAIN: :-) To je moc dobře.
    KOKES: Třeba mohl :), viz. níže

Zítra nebo pozítří sem dám nějaké propozice ohledně sebezdokonalovacích (případně i výukových) setkávání pro praktiky.

Určitě budeme pořádat i nějaké prezentace shiatsu pro laiky spojené s částečným ošetřením, tak sem dám potom také vědět. Kromě sebe tam mám teď tři kolegyně, co dělají shiatsu.
    KOKES
    KOKES --- ---
    já bych mohl být testovací králíček:-)
    CUCHULAIN
    CUCHULAIN --- ---
    se hlásím do role laika :-)
    REVAN
    REVAN --- ---
    Vítám všechny v diskuzním klubu o Shiatsu. Myslím, že tento druh masáží u nás ještě není natolik známý, nakolik si zaslouží, proto je jedním z cílů klubu seznámit nezasvěcené s tím, co shiatsu umí. Kromě diskuze budou přibývat články na nástěnku, jednak základní články o tom, co to shiatsu vůbec je, časem přidám i nějaká odborná pojednání na konkrétní témata, třeba klidně na přání.
    Vítáni jsou laici i shiatsu praktici.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam