LILY: Masunagovy dráhy jsou specifická záležitost Zen shiatsu, jiné větve shiatsu s nimi nepracují. Ač uznávám, že tady u nás v čechách jsou všechny styly o kterých vím odvozené od Zen shiatsu. A tuším, že Masunagovy dráhy učí jenom Darja.
LILY: ad elementy. Tohle je kapičku slabina Darjiné školy, ale asi i shiatsu vůbec oproti čínské medicíně jako takové. Myslím diagnostiku jako celek. Shiatsu je vyloženě prakticky orientované a výcviky jsou tak pojaté, ok, v pořádku. Jenže diagnostika, to jsou kategorie, ve kterých člověk musí přemýšlet. V kurzu toho do nás nahustili teoreticky docela dost, ale praxe byla zaměřená na ošetření a ne na diagnostiku. I mně to stále chybí a nejde tak hladce jak bych si přál a přesně z toho důvodu se hlásím do studií základů TČM klasicky orientovaných, kde do tebe hustí právě takové věci, jak vypadá člověk typu oheň, dřevo, .... domácí úkol napsat 200 protikladných dvojic jin/jang, atd ...
Spoléhám se především na diagnostiku ze zón na zádech. Mluví přímo o drahách a je dobrá - často mi po ošetření klienti řeknou, že jim předtím už čínský lékař diagnostikoval to samé. Lépe umět alespoň jednu fakt dobře, než několik minimálně. Ostatní jsou mi pomůckou.