• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    REVANSHIATSU - japonské umění masáže

Shiatsu považuji za

24 hlasy od 17 respondentů

Jaké máte zkušennosti se Shiatsu?

77 hlasy od 77 respondentů

Shiatsu se nachází někde na půli cesty mezi masáží a léčebnou metodou. Vyvinulo se v Japonsku ze základů čínské tlakové masáže, na rozdíl od ní však klade větší důraz na práci s energetickými drahami – meridiány. Teoretický základ je postaven na tradiční čínské medicíně. Praktické ošetření se provádí přes oblečení, používá tlakových masážních technik, protahování a pasivních cviků, tlaku na akupresurní body, pracuje s meridiány vnitřních orgánů. Zdravotní účinek ošetření spočívá ve vyrovnávání plných a prázdných míst v těle i v meridiánech, čímž se obnovuje rovnováha vnitřního prostředí, a tím i posiluje celková imunita, zdraví fyzické i vyrovnanost duševní.
    rozbalit záhlaví
    REVAN
    REVAN --- ---
    LILY: Pro všechny a pro tebe zvláště :)))
    LILY
    LILY --- ---
    REVAN: Jéé, to je pro mě, že jo? :))
    REVAN
    REVAN --- ---
    Malá pomůcka k práci s energeticko-fyzickými aspekty shiatsu:

Energie a hmota
    Z diagnózy hmatem by se mohlo zdát, že se při shiatsu soustředíme pouze na "fyzické aspekty" (napjaté svaly, nepohyblivé klouby, teplá místa na těle, atd.), protože se jedná o manuální techniku pomocí fyzického tlaku rukou. Nebo je tomu právě naopak? Pracujeme s energií, působíme na energetické dráhy, a proto nás nezajímají "fyzické" signály?
    Ve skutečnosti jsou energie a hmota totéž, totiž dva aspekty jediné skutečnosti.
    Tradiční čínská medicína zastává názor, že lidský život vzniká "kondenzací energie", v některých klasických textech se dočteme, že: "Energie dostává tvar."
    ....
    Materiální a energetická struktura se pak utvářejí paralelně, můžeme říci, že energie je matkou materiální (fyzické) struktury. Toto tvrzení v sobě nese dvě důležité implikace pro shiatsu:
    1) fyzická struktura, hmatatelná a jasně definovaná u každého z nás, nám poskytuje informace o energetické struktuře;
    2) působením na fyzickou strukturu působíme i na strukturu energetickou;
    ....
    Někteří z vás budou dlouho vnímat pouze fyzické signály, avšak i ty stačí k tomu, aby vaše práce byla kvalitní a účinná.

Nadbytek a nedostatek Qi, Jitsu a Kyo
    Nedostatek (kyo) se na fyzické úrovni bude projevovat jako hypoaktivní, měkký bod či oblast se sníženou funkčností, bez reakce na tlak (prst, který se "propadne"), atonické svaly.
    Na energetické úrovni se nedostatek projeví jako oblast se sníženým tokem energie, často studenější než okolí. Může se stát, že váš palec cítí potřebu setrvat na místě a zachovávat silný tlak. Stav nedostatku je často definován právě na základě této potřeby.
    Nadbytek (jitsu) reaguje na tlak, je to pružný, hyperaktivní a funkční bod či oblast.
    Stav nadbytku je citelný všude tam, kde proudí energie; její proudění však není harmonické, připomíná vodní víry, pohyb energie je překotný, otáčí se do protisměru. Pokud taková energetická situace přetrvává delší dobu, změní se ve skutečnou stagnaci energie, hráz, pod kterou se hromadí energie.

Bottalo Franco, Drbalová Jitka: Shiatsu a základy tradiční čínské medicíny
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    REVAN: stridala se tam meditace v chuzi a sezeni? nebo jste cely den sedeli a jinak nic?

// sorry za OT
    REVAN
    REVAN --- ---
    Jak jsem sliboval, vyhlásili jsme akci pro ty, kteří shiatsu neznají a chtějí si ho vyzkoušet:

Den otevřených dveří – zaměření na léčebnou masáž shiatsu

Termín: So 14.2.2009, 14:00-18:30 hod
    Místo: Oáza mimo čas, Březinova 524/31, Praha 8 – Karlín.

Jedná se o den otevřených dveří zaměřený na seznámení veřejnosti s léčebnou masáží shiatsu.
    Nabízíme možnost vyzkoušet si zkrácené shiatsu ošetření zcela zdarma.

Přednostně dávám tuto možnost sem na Nyx, nabízíme ji však i veřejnosti.

Na ošetření shiatsu je třeba se objednat přese mne (Revan). Můžete si vybrat volný termín a maséra/masérku. Tabulka volných termínů je jednak na nástěnce klubu shiatsu jednak i s podrobnostmi akce na webu: http://www.oazamimocas.cz/soubory/aktuality/denshiatsu09.htm
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    REVAN: Při tom, jak se praktikuje zazen ve škole soto, je to opravdu otázka přežití... ;-)
    LILY
    LILY --- ---
    REVAN: Můj kamarád, co dlel asi rok v thajském klášteře, se tam zase naučil thajské masáže.. To je asi buddhista od buddhisty :)
    REVAN
    REVAN --- ---
    GOBERS: Týý jo, nám na vippassanovém retreatu zakázali jakékoli masáže. Zenoví mniši jsou zdá se pokrokovější :)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    REVAN: Děkuji, děkuji. :-) Shiatsu mi vyvolává příjemné vzpomínky na jedno léto ve společnosti zenových mnichů, kdy každodenní vzájemná masáž byla v podstatě otázka přežití (při 6-8 hodinách zazenu denně...).
    REVAN
    REVAN --- ---
    GOBERS: on je docela nový :) každopádně vítej.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    A helemese, tenhle klub jsem neznal, to je pěkné... :-)
    LILY
    LILY --- ---
    REVAN: Jéééééééé, ty jsi úplně nejzlatější!
    REVAN
    REVAN --- ---
    LILY: našel jsem takovou malou pomůcku :) Ke každému typu elementu charakteristická postavička pro lepší představu:

REVAN
    REVAN --- ---
    Dal jsem do záhlaví návrh na setkávání shiatsu, především tedy pro praktiky, jako možnost výměny zkušenností a sebezdokonalování, ale je tam i návrh základního kurzu pro úplnost.
    Kdyby k tomu měl někdo nejasnosti, připomínky, tak je uvítám - ten návrh je čerstvě dokončený. Zájem je také vítán :)
    informace jsou tady: http://www.oazamimocas.cz/soubory/kurzy/shiatsu_k.htm
    LILY
    LILY --- ---
    REVAN: Tak tos mě malinko uklidnil. Měla jsem totiž hned podezření, že jak všichni ti mí spolužáci vesele juchají, že tomu velice rozumí a hned doma rozpoznali, že oni jsou voda a jejich manžel dřevo a jedno dítě spíš kov a druhé směs vody a ohně atdatd..., tak že to nebude úplně tak zřejmé a jednoduché.
    Když jsem se jednou ptala jednoho z učitelů, co že to su za element, tak řekl, že neví a že se nad tím zkusí zamyslet. A paxi stejně nebyl moc jistý..
    REVAN
    REVAN --- ---
    LILY: Masunagovy dráhy jsou specifická záležitost Zen shiatsu, jiné větve shiatsu s nimi nepracují. Ač uznávám, že tady u nás v čechách jsou všechny styly o kterých vím odvozené od Zen shiatsu. A tuším, že Masunagovy dráhy učí jenom Darja.

LILY: ad elementy. Tohle je kapičku slabina Darjiné školy, ale asi i shiatsu vůbec oproti čínské medicíně jako takové. Myslím diagnostiku jako celek. Shiatsu je vyloženě prakticky orientované a výcviky jsou tak pojaté, ok, v pořádku. Jenže diagnostika, to jsou kategorie, ve kterých člověk musí přemýšlet. V kurzu toho do nás nahustili teoreticky docela dost, ale praxe byla zaměřená na ošetření a ne na diagnostiku. I mně to stále chybí a nejde tak hladce jak bych si přál a přesně z toho důvodu se hlásím do studií základů TČM klasicky orientovaných, kde do tebe hustí právě takové věci, jak vypadá člověk typu oheň, dřevo, .... domácí úkol napsat 200 protikladných dvojic jin/jang, atd ...
    Spoléhám se především na diagnostiku ze zón na zádech. Mluví přímo o drahách a je dobrá - často mi po ošetření klienti řeknou, že jim předtím už čínský lékař diagnostikoval to samé. Lépe umět alespoň jednu fakt dobře, než několik minimálně. Ostatní jsou mi pomůckou.
    LILY
    LILY --- ---
    LODBROG: Hihi, tos mohl klidně i do druhé škatulky, ne? No já ovšem myslela elementy, tj. voda, dřevo, oheň, země, kov.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    LILY: Já hlasoval za c) :)
    LILY
    LILY --- ---
    LODBROG: Mno jo.
    Teď mě napadá, že zrovna u tebe vůbec netuším, do kterých elementů tě zaškatulkovat. Ty bys věděl?
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    LILY: Záleží na tom, co lidi chtěj abys s nima dělala - mnohdy stačí málo. Jen bych to nenazýval šiacu.
    Mně, než jsem to všechno šťastně zapomněl, na masírování kamarádů taky stačilo pár útržků o dráze močového měchýře a takovéto "úvodní rozhýbájí energie" - zřídkakdy to trvá míň jak hodinu, a většině normální populace to rozproudí věci v těle tak, že mají euforické stavy ještě několik dní.
    LILY
    LILY --- ---
    LODBROG: Respektive mám za sebou první ročník studia u Darji, tj. umím všechny dráhy. Slyšela jsem, že někde se lidi nenaučí ani to, co mi v prváku a už se považují za mistry a o Masunagových drahách se prý taky mnohdy neví. Darja říkala, že to zatím není moc k sehnání ani v literatuře.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam