• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRALWHlavolamy {online, solvery, atd.}
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    Mozna je odpovedi tohle:
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Kóan :-)
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    JUGGLER: Muzes ponekud exaktneji specifikovat tu posledni vetu? Treba co znamena slovo "vytezily", mate me am to "y", coz stezuje urceni nevyjadreneho podmetu a pochopeni smyslu vety. Tou operaci myslis ty tri kroky postupneho deleni? Stejny pocet znamena co? Jako ze kazdy mel stejne, nebo ze zbylo stejne jako si rozebrali? Nebo si rozebrali stejne jao vratili do vody?

Mam totiz pocit ze to neni matematicka uloha, ale jazykova hadanka typu "Leze leze po zeleze ..." zalozena na asociacich a netradicnim chapani vyznamu slov :-(
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    ALAN_MARCEAU: Neni to nemozne, je to ovsem ponekud neobvykle.
    ALAN_MARCEAU
    ALAN_MARCEAU --- ---
    trošku mě tam mate shoda přísudku s podmětem... já bych to pochopil tak, že měli všichni tři stejně, ale to je nemožný...
    ANNAMARIE
    ANNAMARIE --- ---
    JUGGLER: eh?!?
    "... na konci z této operace vytěžily stejný počet ryb?"
    to ma probuh znamenat co?
    8-O
    JUGGLER
    JUGGLER --- ---
    Jeden starý evropský matematický "koan"

Byli tři rybáři, kteří společně lovily ryby.
    Ráno po lovu se první z nich vzbudil a protože nechtěl další dva budit chtěl si vzít třetinu ryb a jít. Ale jedna ryba přebývala tak jí zahodil vzal si svojí třetinu a šel. Poté se vzbudil druhý rybář nevěděl, že první už odešel i nechtělo se mu budit zbývající dva. Přišel k rybám kde zjistil že pokud chce úlovek rozdělit přesně na třetiny musel by jednu rybu zahodit. I zahodil jednu rybu a vzal si přesně třetinu ryb. Nakonec vstal třetí rybář nechtělo se mu budit zbývající dva. Přišel k rybám kde zjistil že pokud chce úlovek rozdělit přesně na třetiny musel by jednu rybu zahodit. I zahodil jednu rybu a vzal si přesně třetinu ryb. Kolik měli ryb jestliže na konci z této operace vytěžily stejný počet ryb?
    repast z klubu [ Zenové příběhy ]
    CIBL
    CIBL --- ---
    CIBL: Co to je onicem?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CIBL: aha .. takze onicem? :D
    CIBL
    CIBL --- ---
    SEJDA: No to ja nevim, ja sem zadny vysledek nehledal, ale pamatuju si, ze jsme to prave v prvaku resili v pascalu.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    btw .. hodil ti ten program ten samy vysledek jako jsi nasel ty sam?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CIBL: ok .. mozna jsem mel misto "strojove neresitelne" spise rict, ze to jde algoritmizovat pouze tak, ze projdes vsechny stavy -> hruba sila .. coz je algoritmizace jak noha samozrejmne ;)
    ok (no 2) .. je to heuristicke prohledavani do hloubky metodou nejlepsi prvni ..
    ale jak rikam moc o tom nevim a nepremyslel jsem tom dele nez 10 minut .. ani predtim .. natoz ted ;)
    CIBL
    CIBL --- ---
    CIBL: No bezi to na pocitaci ani ne par vterin. A na konci ti to vypise existujici cestu. neprochazi to vsechny stavy ale jen do te doby, dokud nedojde ke vyhovujicimu vysledku (proto taky vyhledavani do hloubky.) Pokud by uloha byla "strojove neresitelna", pak by prave nebylo mozne sestrojit program ktery jak rikas "hrubou silou" dojde k vysledku.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CIBL: a jak dlouho to bezi ? :D
    A btw neni to prochazeni do hloubky ale heristicke prohledavani .. jakoze tomu moc nerozumim, ale zda se ze si to nepamatuje vypocitane stavy, podobne jsem resil i treba Loudovu 15 .. prochazenim vsech stavu se nemysli vypocet, ale hruba sila ;)
    CIBL
    CIBL --- ---
    SEJDA: No mi to resili ve skole programem s prohledavanim do hloubky. Reseni pro pascal jsem nasel treba tady: http://ksvi.mff.cuni.cz/~topfer/Pascal/Kun_heur.pas
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CIBL: ja jenom vim, ze je to "strojove neresitelna" uloha .. takze jestli mas dukaz ze to je jednoznacne vzhledem k prvnimu skoku .. :)
    CIBL
    CIBL --- ---
    Jo, myslim, ze je jednoznacna. zacit sice muzes kde chces, ale prvnim skokem predurcis uz zbytek cesty. v tom smyslu je jednoznacna.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CIBL: ta cesta je jednoznacna ?
    CIBL
    CIBL --- ---
    SEJDA: No vzhledem k tomu, ze ta cesta je ejdnoznacna, tak by ty prekazky museli byt rozmistene na konci cesty... no prijde mi jako zavadejici rict ze tam muzou byt prekazky. rekl bych.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CIBL: nejspise zalezi na je jejich rozmisteni ;)
    CIBL
    CIBL --- ---
    Tak to pak nejde ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam