• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRALWHlavolamy {online, solvery, atd.}
    GANJALF
    GANJALF --- ---
    ARZA: mne sa to celkom páčilo.. a ak máš záujem a ešte si to náhodou neobjavila, tak pre istotu posielam link aj na druhý diel. :)

http://www.nekogames.jp/mt/2007/09/2.html
    ARZA
    ARZA --- ---
    musela jsem použít nápovědu:)
    je to hezký:)
    ARZA
    ARZA --- ---
    pěkný:)
    na dva se mi ale vůbec nepovedlo přijít:((
    GANJALF
    GANJALF --- ---
    možno to tu už bolo, ale je to príjemné rozptýlenie v práci..

http://www.nekogames.jp/mt/2007/05/post_16.html
    HERKULES
    HERKULES --- ---
    něco je tam opravdu pěkný, docela se mi to líbilo :-)
    PATEJL_CZ
    PATEJL_CZ --- ---
    HERKULES: To zní zajímavě!
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    KOMPAS:
    Ano, presne jak jsem to napsal a spocital, reseni existuje. Matematicky je to jednuche, primitivni rovnice. Ale prevedeno do slovniho popisu, predstava preneseni do reality, je nesmyslene uz samotne zadani :-)
    KOMPAS
    KOMPAS --- ---
    ROUMEN: Na konci meli vsichni rybari stejne ryb, bez ohledu na ryby zbyle, nebo pustene.
    MISON: Rybari spali kazdy u sebe doma, ryby byly nekde jinde. Proto zadny nevedel, ze uz tam ostatni byli.

Reseni: Na hromade byly -2 ryby. Kazdy prisel, 1 zahodil a z -3 si vzal -1 rybu, takze na hromade zbyly -2 ryby. Kazdy dostal -1 rybu.
    Pro normalni lidi: Rybari dluzili 2 ryby, kazdy prichozi zaokrouhlil dluh na 3 a zaplatil 1 rybu jako tretinu dluhu.
    MIGUELITA
    MIGUELITA --- ---
    Není to tedy tak, že každý z nich vstal, pustil jednu rybu a šel?
    MISON
    MISON --- ---
    A co kdyz v tom hraje roli velikost ruznych ryb? Jakoze tech ryb bylo nekolik typu?
    ALAN_MARCEAU
    ALAN_MARCEAU --- ---
    MISON: tohle je v pohodě... probudil se a nechtělo se mu budit zbývající dva... jen nevěděl, že jeden už je pryč...
    MISON
    MISON --- ---
    "Poté se vzbudil druhý rybář nevěděl, že první už odešel i nechtělo se mu budit zbývající dva."

nechtelo se mu budit zbyvajici dva? dyt uz tam byl spolu s nim jenom jeden...? (ne nerejpu - jen se v tyhle hadance fakt ztracim)
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    A nebo to chapu doslovne a po rozdeleni se stav ryb nema zmenit, takze pocet ryb X pred delenim se musi rovnat poctu ryb po rozdeleni : odhozeni ryby "(X-1)", rozdeleni na tretiny "(X-1)/3" kdy si rybar jeden dil odnese a dva tam necha (a ty dva dily musi byt stejne jako pocet pred delenim), takze "2*(X-1)/3 = X" Jednoduchou upravou "2X-2 = 3X" a uz vime ze X=-2.
    Matematicke reseni existuje, ale je takove jaksi nelogicke :-(
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    Mozna je odpovedi tohle:
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Kóan :-)
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    JUGGLER: Muzes ponekud exaktneji specifikovat tu posledni vetu? Treba co znamena slovo "vytezily", mate me am to "y", coz stezuje urceni nevyjadreneho podmetu a pochopeni smyslu vety. Tou operaci myslis ty tri kroky postupneho deleni? Stejny pocet znamena co? Jako ze kazdy mel stejne, nebo ze zbylo stejne jako si rozebrali? Nebo si rozebrali stejne jao vratili do vody?

Mam totiz pocit ze to neni matematicka uloha, ale jazykova hadanka typu "Leze leze po zeleze ..." zalozena na asociacich a netradicnim chapani vyznamu slov :-(
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    ALAN_MARCEAU: Neni to nemozne, je to ovsem ponekud neobvykle.
    ALAN_MARCEAU
    ALAN_MARCEAU --- ---
    trošku mě tam mate shoda přísudku s podmětem... já bych to pochopil tak, že měli všichni tři stejně, ale to je nemožný...
    ANNAMARIE
    ANNAMARIE --- ---
    JUGGLER: eh?!?
    "... na konci z této operace vytěžily stejný počet ryb?"
    to ma probuh znamenat co?
    8-O
    JUGGLER
    JUGGLER --- ---
    Jeden starý evropský matematický "koan"

Byli tři rybáři, kteří společně lovily ryby.
    Ráno po lovu se první z nich vzbudil a protože nechtěl další dva budit chtěl si vzít třetinu ryb a jít. Ale jedna ryba přebývala tak jí zahodil vzal si svojí třetinu a šel. Poté se vzbudil druhý rybář nevěděl, že první už odešel i nechtělo se mu budit zbývající dva. Přišel k rybám kde zjistil že pokud chce úlovek rozdělit přesně na třetiny musel by jednu rybu zahodit. I zahodil jednu rybu a vzal si přesně třetinu ryb. Nakonec vstal třetí rybář nechtělo se mu budit zbývající dva. Přišel k rybám kde zjistil že pokud chce úlovek rozdělit přesně na třetiny musel by jednu rybu zahodit. I zahodil jednu rybu a vzal si přesně třetinu ryb. Kolik měli ryb jestliže na konci z této operace vytěžily stejný počet ryb?
    repast z klubu [ Zenové příběhy ]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam