• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRALWHlavolamy {online, solvery, atd.}
    SPIRALW
    SPIRALW --- ---
    _KOFILA_: Rubikova kostka 3x3x3 (Kliknutim se dostanes na eshop)

SPIRALW
    SPIRALW --- ---
    _KOFILA_: Rubikova kostka 4x4x4 (Kliknutim se dostanes na eshop)

KATCH
    KATCH --- ---
    _KOFILA_: v palladiu dole je nejakej obchod s hrama, maj ji tam urcite a spoustu jinych zajimavych veci
    PATEJL_CZ: zadny me ted nenapada, jediny u ceho jsem nevydrzela s nervama byl ten klobouk, az ho nekde najdu, tak se na nej podivam znovu, protoze to prece nemuzu vzdat, to by byla potupa :D
    VXP
    VXP --- ---
    _KOFILA_: budto ve hrach a hlavolamech v pasazi rokoko, nebo ve sparkys (vedle stavovskyho divadla)
    PATEJL_CZ
    PATEJL_CZ --- ---
    KATCH: Právě, že u tohoto "klobouku" je možná lepší, když jej člověk v ruce nemá. Jinak souhlasím, že nikterak neobvykle náročné nejsou. Jen je považuji za zajímavé. Mimochodem, znáš nějaký opravdu náročný drátový hlavolam?
    _KOFILA_
    _KOFILA_ --- ---
    zdravím vás,
    poradte mi prosím kde v praze nejlépe koupit pěknou, pořádnou klasickou rubikovku...
    děkuji!

KATCH
    KATCH --- ---
    PATEJL_CZ: krom toho blaznivyho "klobouku", ktery jsem nekam vzteky zahodila a nemuzu ho najit, vsechno ostatni jsem v ruce nekdy mela a neprislo mi to nijak narocny :)
    MUSTAFA: tenhle me hodne bavil :)
    PATEJL_CZ
    PATEJL_CZ --- ---
    MUSTAFA: Zhruba před 10 lety jsem už měl tu čet. Potřebný trik je poměrně jednoduchý, ale je třeba udržet pozornost a postupovat systematicky. Je to rozhodně jeden ze zajímavějších hlavolamů.
    MUSTAFA
    MUSTAFA --- ---
    PATEJL_CZ: dej si gordický uzel :) (sundat provázek)

sice je to jen motání, ale na pěkně dlouho...
    PATEJL_CZ
    PATEJL_CZ --- ---
    Nuže, vyřešil uvedené hlavolamy ještě někdo kromě GREATDRAKA?
    PATEJL_CZ
    PATEJL_CZ --- ---
    GREATDRAKE: Řekl bych, že to má své opodstatnění. První z těchto hlavolamů nabízí vyšší variabilitu možných operací. Kdybychom analyzovali obtížnost drátového hlavolamu, jednou z jejích nejvýznamnějších složek by byla právě tato variabilita. Další - leč spíše intuitivní - aspekt obtížnosti by mohla představovat jakási míra záludnosti hlavolamu. Tato by měla zachycovat, jak moc hlavolam svádí k provádění bezvýsledných operací. I v tomto ohledu může nutnost opakování triku pomoci.

Konec konců, mám takovou zkušenost, že předposlední hlavolam vyřešilo méně lidí, než hlavolam poslední.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    PATEJL_CZ: ano - proč opakovat ten samý trik třikrát - když pro prokázání schopnosti stačí dvakrát ;)
    PATEJL_CZ
    PATEJL_CZ --- ---
    Pokud se vám nepodaří odhalit princip předchozího hlavolamu, můžete zkusit vyřešit jeho snadnější obdobu:

LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    PATEJL_CZ: Prave jsem to vzycky zamotal hrozne no... :-) sem to zkousel jen tak "vyhaluzit" a neslo to no... asi se opravdu mit uvahou no :-)
    PATEJL_CZ
    PATEJL_CZ --- ---
    LORD_DE_SEIS: Zase tak obtížné to není. Nicméně, už jsem viděl, jak jej někteří dokázali pořádně zamotat. Když jej budete řešit úvahou, zamotání se obávat nemusíte. V případě tohoto hlavolamu je dokonce jakýkoliv jiný způsob řešení nevhodný. Například metoda pokus-omyl, k níž tento jednoduše vypadající hlavolam svádí, je zcela nevhodná.

Rovnou uvedu obrázek jednoho z mých oblíbených drátových hlavolamů (i když v jeho případě je řešení úvahou komplikovanější):

LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    PATEJL_CZ: Tohle jsem mel doma... to je dost tezky no :-) bez návodu myslim to nejde :-)
    MUFKA
    MUFKA --- ---
    znáte submachine?
    3ka je plná logických úloh, počítání...najděte v každém levelusprávné patro, kde řešit úlohy a řešte je :)
    http://submachinegames.com/submachine_3.html
    PATEJL_CZ
    PATEJL_CZ --- ---
    Abych přispěl svojí troškou do mlýna, nafotil jsem také pár hlavolamů. Začnu u jednoho snáze představitelného:

PATEJL_CZ
    PATEJL_CZ --- ---
    Způsob, jakým se navléká smyčka na "nejspodnější příčku" (p_fig_01.jpg) jsem považoval za natolik zřejmý, že jsem žádné mezikroky neuváděl. Pokud by však někdo nevěděl, jak na to, napoví mu tento obrázek:

p_fig_00.rar (16397 B)
    TOM1723
    TOM1723 --- ---
    PATEJL_CZ: sorac se nam to nejak zamotalo, tak tedy jeste jednou,
    cilem hlavolamu je vyvleknout provazek (smycku) z retizku.

Stav pred resenim ... a ... Stav po vyreseni
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam