• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přístup odmítnut.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen

František Brückner
    Jídelna

Macaté válce ruk, vlasová síťka
    Obrovský šufan a hradba prs

Lepkavé tácy, vrzavé lino
    Zoubkaté durytky, učitelský stůl
    Sladké úterky a hliník vidličky

Dvě vlny obědů, stravenka na rtu
    Nahnědlá omáčka a dozor u dveří
    Muškáty na okně, várnice čaje

A zbytky v kýblu
    Rytmicky chlístají
    Na rámu řídítek

Školní jídelny, podivné tetičky a nebo špatné hospody spáchaly a páchají zločiny na spoustě skvělých jídel.
    Pojďme zdokumentovat oběti a zkusit najít takovou úpravu, aby to bylo nejen poživatelné, ale i dobré.

Kandidáti na průzkum:

šišky s mákem
    rýžový nákyp
    nudle s mákem
    vařené hovězí
    zapečené těstoviny/šunkofleky
    haše
    sýrová omáčka s těstovinami
    krupicová kaše
    mléková polévka.
    francouzské brambory
    rajská s tvrdým masem
    rozbalit záhlaví
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    TAPINA: Já to mám opačně: až do dospělosti sem byl dost konzerva co v podstatě jedla pár jídel pořád dokola, a pak se něco někde zlomilo a teď většinou objednávám podle klíče "tohle neznám, to si dám"...a většinou mi to i chutná (konzistentní výjimka jsou vnitřnosti).

Ale já sem divnej obecně, no :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    DIVER: Seš holt kategorie ochutnávač. Takových je ale evolučně v populaci méně, protože jich průběžně ubývalo. To jsou ti lidé, za jejichž pomoci lidstvo zjistilo, které houby se dají jíst, po kterých umřeš a které způsobí, že mluvíš s Ježíšem :o) Většinová populační základna jsou lidé, kteří jedí věci, které znají od raného dětství a novinky jim radost neudělají. Takže souhlas s tím cpát dětem všechno možný, ale na to už je na základce docela pozdě, to portofolium "jedlých" věcí se buduje tak mezi druhým a pátým rokem života.

Já ti nevím, jestli mě někdo něco naučil jíst. Jediné jídlo, které mám dlouhodobě ráda a v dětství u nás neexistovalo, je sushi. Ale mám ráda rýži a mám ráda ryby a čínská kuchyně se sojovkou se u nás vařila taky, takže to vlastně ani není nové. Jinak nechci ochutnávat nová jídla, nelákají mě. Když mě někdo přesvědčí, ať přece jen zkusím, z 90 % je to tak chuťově ohavný zážitek, že od příště nechci nová jídla ochutnávat o to víc :o)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DIVER: králičí hřbety se prodávají vykoštěný v balíčkách a balíkách, v makru za rozumnou cenu.
    Pokud ho při pečení nevysuší, dostaneš hezký měkký kousek masa bez kostí a tlustého. Co bych za to dala!!! Dala bych za to všechny tlstý tuhý hovězí kližky s rajskou.
    DIVER
    DIVER --- ---
    ale teda králičí hřbet, to je síla. to dát dětem je imho docela odvaha. pipláš se s kostičkama (ale i to je ta výchova). spíš mě zaráží, jak je to možný nacpat do těch cen. králíka už dneska považuju za docela drahý jídlo, i když jsem jich měl u babičky tolik, že bych se z toho poblil i posral:

Slunce seno jahody ...Drž to pořádně nebo ti jednu fláknu !!!!:)))))
    https://www.youtube.com/watch?v=vONAGE3JH7s
    DIVER
    DIVER --- ---
    DEEFHA: hele, já nevím, už si to moc nepamatuju, jaký jsem byl dítě ve školní jídelně. kromě škubánků jsem se asi nad ničím neošklíbal. a dodnes to mám pořád hozený do módu: hele, to je divný, zvláštní, zajímavý, to musím určitě ochutnat.

jak se diskutuje ta změna školního stravování, tak já jsem hodně pro. cpát těm dětem všechno možný, ať si třeba jen ochutnají nebo ať jim řekne kamarádka, že ta quinoa/pohanka/smažená rýže nebo třeba chřest byly dobrý. a pak to příště zkusí.

sáhněte si do svědomí. určitě každýho z nás někdo něco naučil jíst. jen příkladem nebo ponukou. mě třeba kámoš asi v pětatřiceti kulajdu. a teď je u mě v první pětce, možná trojce polívek a rád si ji vařím.
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    TOOMIX: Vypadá to parádně... Ale upřímně? Jako dítě bych se toho ani nedotknul :⁠-⁠)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    https://x.com/MSlimakova/status/2012062092161912865?s=20

Školní jídelna bez polotovarů, z lokálních a bio surovin.
    Cena pro děti cca 33 Kč. Takže ne že to nejde. Nechce se.
    Pečený králičí hřbet, poctivá klasika s jablíčkovým zelím a dvojími domácími knedlíky nebo bezmasý oběd ve dvou variantách, k tomu spoustu čerstvé zeleniny a pitný režim k tomu.

Středa
    Polévka: vločková se zeleninou
    Hlavní chod: pečený králičí hřbet
    Příloha: červené zelí s jablky
    Knedlíky:domácí bramborový knedlík, polentový knedlík s chia semínky
    Salátový bar: ovoce, zelenina, salát ředkvičkový se šmakounem

Čtvrtek
    Polévka: cuketová kyselice s batáty a houbovými škvarky
    Oběd: Tarhoňa se sombrero zeleninou a tofu sýrem
    nebo krupoto se zeleninou a drcenými rajčaty (vegetariánský pokrm)
    Salátový bar: krájené ovoce a zelenina, zeleninový salát s koprem, těstoviny s mořskými plody a pestem
    Nápoje: bylinný čaj, mléko, voda s kousky ovoce a zeleniny, čistá voda

Lokální dodavatelé: Top brambory Zahradnictví Míč , mouka Mlýn Tupesy, vejce AGRO Zlechov , med p. Gabriel z Boršic

Cena za oběd dle věkových kategorií 31, 33 a 35 Kč.

🍽️Zdroj: Školní jídelna Františka Horenského Boršice

DIVER
    DIVER --- ---
    Drtivá většina školních jídelen přesoluje polévky, ukázal průzkum. I dochucovadly | Týden.cz
    https://www.tyden.cz/drtiva-vetsina-skolnich-jidelen-presoluje-polevky-ukazal-pruzkum-i-dochucovadly

Kuchaři podle mluvčí neměli přehled o tom, kolik gramů soli při vaření používají. "Uváděli například, že odměrkou je kávová lžička, avšak neměli přehled, kolik lžiček soli do určitého množství polévky bylo použito. De facto se solí od oka a podle chuti kuchaře,"
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    líčka neznám, ale nemůže to bejt horší než ten tmavej plátek s lajnou kližky přes a obřím kusem žíly veprostřed.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    RSZ: hm, to věřím. Taky bych to nejedla. Ale jiný kus hovězího ve stejné úpravě by šel.
    RSZ
    RSZ --- ---
    MAR_TINA: nevěřím, že tohle menu je snesitelné pro víc než 20% dětí i když je uvařené sebelépe
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    RSZ: záleží , jak je uvaří. Jde to do stavu měkké rozpadavé hovězí se zcela vypečeným tlustým a kližkou. To jím i já a to já koukám, i následkem školní jídelny, na maso lupou, než ho strčím do pusy.
    Ale musí se to umět.
    RSZ
    RSZ --- ---
    ok, já bych se líček jako dítě fakt ani nedotknul
    APPU
    APPU --- ---
    Hovězí líčka předpokládám po burgundsku s kaší mi přijde super oběd
    RSZ
    RSZ --- ---
    ..jen tak hledám, jak vypadá standardní rozhraní systémů od Anete (hnusně) a z úterního oběda ZŠ Rohatec se mi udělalo šoufl. Je na světě nějaké dítě, které tohle jí?

Oběd - úterý 16. 12. 2025
    Polévka drožďová 1,3,6,9
    hov.líčka na zelenině,bramborová kaše,bylinkový čaj 1,6,7,9
    TOFI
    TOFI --- ---
    TOOMIX: melo pardon mazu se
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    TOFI: nemělo to být do jiného ústavu? :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    nehádejte se. měl bych tu řešení:

v minimální úpravě/nákladech by to imho chutně vyřešil list salátu a/nebo dvě kolečka rajčete/okurky.

v maximální úpravě podávaný rozpůlený zvlášť, tj. bohatší o pomazánku na obou stranách. plus plátek vejce natvrdo, dva druhy salátu, rajče, okurka, ředkvička a bylinky.
    TOFI
    TOFI --- ---
    MOIRAIN: pomazanka se maze treba nejak takto, aby se to dalo jist
    TOFI
    TOFI --- ---
    MOIRAIN: urcite vic nez jen mm vrstva, v podstate je to jen sucha houska kdyz to slozis, mozna to na te fotce tak nevypada, ale tohle je vyziva nula
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam