• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen

František Brückner
    Jídelna

Macaté válce ruk, vlasová síťka
    Obrovský šufan a hradba prs

Lepkavé tácy, vrzavé lino
    Zoubkaté durytky, učitelský stůl
    Sladké úterky a hliník vidličky

Dvě vlny obědů, stravenka na rtu
    Nahnědlá omáčka a dozor u dveří
    Muškáty na okně, várnice čaje

A zbytky v kýblu
    Rytmicky chlístají
    Na rámu řídítek

Školní jídelny, podivné tetičky a nebo špatné hospody spáchaly a páchají zločiny na spoustě skvělých jídel.
    Pojďme zdokumentovat oběti a zkusit najít takovou úpravu, aby to bylo nejen poživatelné, ale i dobré.

Kandidáti na průzkum:

šišky s mákem
    rýžový nákyp
    nudle s mákem
    vařené hovězí
    zapečené těstoviny/šunkofleky
    haše
    sýrová omáčka s těstovinami
    krupicová kaše
    mléková polévka.
    francouzské brambory
    rajská s tvrdým masem
    rozbalit záhlaví
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    MORKANT: spíš to po školách, kde nemají konkurenci, zkusili ve stanici metra na rozbili si hubu
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    MOIRAIN: Proto se přesunuli do škol, tam nemají konkurenci :(
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    Tohle Refresh bistro otevřeli s velkou slávou na Kobylisích ve vestibulu metra. Mám dojem, že do roka zavřeli, protože tam nikdo nechodil.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    https://x.com/MSlimakova/status/1908408465787142407

Píšou mi paní kuchařky. Zatímco po nich se správně chce, aby vařili zdravě, do škol se zase dostávají výrobci toastů, ochucených jogurtů a limonád a děti dokonce dostávají slevové kuponky na nákupy. zde citace jedné z reakcí: "Dobrý den Margit, jsem vedoucí stravování ve školní jídelně, kde ve škole vedle prodejního automatu, který každopádně nesplňuje pamlskovou vyhlášku, přibylo i Refresh Bistro. Tento soukromý subjekt se šíří po celé republice, už mají 80 poboček. Děti včetně prvňáčků dostaly kartičky, tzv. kreditní karty, rodiče nabyli korunkami a děti stojí frontu každou přestávku na zapečený bílý toast s čedarem, šunkou a kečupem, sladké pití k tomu, jogurt s čokomüsli a čokoládou, kde na kelímku není ani datum výroby ani spotřeby. Děti lákají na slevové kupóny. Mně jako vedoucí školní jídelny nikdo nedal ani prostor se k tomu vyjádřit, dozvěděla jsem se to jako hotovou věc. Takže na naší základní škole mají děti více jídla než pohybu. Mně chodí hygiena měřit množství soli v polévce, já se musím řídit vyhláškou o šk. stravování, my v jídelně připravujeme dětem vodou a bylinkové čaje, jídla s pohankou, zeleninou, atd. , a na půdě školy, pár metrů od jídelny kvete byznys, na který se nevztahuje vyhláška. Věříte mi, že si připadám jako blbec? Věříte mi, že moje práce a mých kuchařek, kterým se musel navýšit tarif, protože jejich mzda byla menší než minimální mzda, se stává čím dál víc demotivační? Od novýho šk. roku nás čeká aktualizace vyhlášky o spotřebním koši a už teď nám některé děti ani do jídelny nepřijdou, sice mají oběd přihlášený, ale kdo by chodil na čočku, když si může koupit toast nebo tyčinku, která se tváří děsně zdravě, že jo? A rodiče? Ty to netrápí, že na oběd za 27 Kč nepřijde, 27 Kč nikoho nebolí. My máme kompletní oběd včetně polévky, hlavního jídla, salátu, ovoce a pitného režimu za ceny 27-30 Kč podle věku. Je to levnější než sendvič v bistru, ale bistro je prý trend. Mám chuť s tím seknout, přestává mi vše tady dávat smysl. A nejsem sama. Jen jsem Vám to chtěla napsat, my se snažíme fakt, ale když vám někdo háže klacky pod nohy, už vás to nebaví. Jen abyste věděla, v jaké šílené době to fakt žijeme." Tak se ptám: Proč některé školy více než prospěch dětem zajišťují zisky prodejcům produktů? Kde jsou Ministerstvo školství a @ZdravkoOnline ?

TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    TOOMIX: U nas to bylo na gymplu a byly z toto akorat valky v hazeni mlikama nebo jogurtama.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Školní jídelny mohou darovat nevydaná jídla potřebným. Organizace Zachraň jídlo ukazuje, jak na to - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/publicistika/civilizace/skolni-jidelny-mohou-darovat-nevydana-jidla-potrebnym.organizace-zachran-jidlo-ukazuje-jak-na-to
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Dvě bezmasá jídla týdně, jednou za 14 dní ryba. Školní obědy možná doznají změn - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/potraviny-skoly-stravovani-spotrebni.A250219_172122_ekonomika_drh
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Školáci by měli od letošního září dostávat zdravější obědy | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/vareni-jidlo/mene-masa-vice-lustenin-skolaci-meli-od-zari-dostavat-zdravejsi-obedy-nekde-uz_2502182023_fso
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TOOMIX: Ale tam de ztrati dotace pro velke producenty…
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MOODYCAT: přitom by stačilo mít v jídelně salátový bar nebo pult s ovocem a k tomu nějaké mléčné výrobky.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    TOOMIX: Skvely nesystemovy reseni problemu, tleskam.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Školní mléko a ovoce budou žáci dostávat dál: Pro část dětí je to jediný zdroj - Deník.cz
    https://www.denik.cz/skolstvi-a-vzdelavani/mleko-a-ovoce-ve-skolach-zdrava-svacina.html
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    „Děti jídlo nevyhazují,“ zní ze škol, kde zkoušejí nová pravidla pro jídelníčky - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-deti-jidlo-nevyhazuji-zni-ze-skol-kde-zkouseji-nova-pravidla-pro-jidelnicky-269750
    MAKII
    MAKII --- ---
    TOOMIX: U nás ve škole to děti vesele svačí, občas to supluje svačinu někomu, kdo si ji zapomněl. A komplikovanější ovoce nakrájí družina. Ale my jsme malá škola…

K tomu nenošení - škola si musí domluvit dodavatele, takže je možný ze systému i vypadnout, pokud se nepletu.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MOODYCAT: podle mě výstupy nejsou a pozitivní dopad maximálně tak pro dodavatele.

Celý smysl mi nějak uniká.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    TOOMIX: Zajimalo by me, jestli jsou z tohohle nesmyslu nejaky vystupy, jako jestli to opravdu ma nejaky pozitivni dopad.
    VVENDY
    VVENDY --- ---
    TOOMIX: u nás nosí děti stále něco. Minulý týden přinesli každý 2-3 bílé jogurty a skyr. Protože některé z dětí to nechce, tak to naše berou za ně. Jinak stále nosí většinou jablíčka a mlíčka v krabičkách. Nejsme teda Praha.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Jsem myslel, že to už nějak nefunguje. Dcera občas přinesla 250ml mléko v tetrapaku nebo někdy i pomazánku ála lučina, ale už několik měsíců nepřinesla nic.

FRENNET
    FRENNET --- ---
    DIVER: Hele brambory na kyselo nech bejt! Je to fajn levne jidlo co zasytí. Ze ho v jedelne neumi uvařit je problem kuchařek ne stravniku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam