https://x.com/MSlimakova/status/1908408465787142407Píšou mi paní kuchařky. Zatímco po nich se správně chce, aby vařili zdravě, do škol se zase dostávají výrobci toastů, ochucených jogurtů a limonád a děti dokonce dostávají slevové kuponky na nákupy. zde citace jedné z reakcí: "Dobrý den Margit, jsem vedoucí stravování ve školní jídelně, kde ve škole vedle prodejního automatu, který každopádně nesplňuje pamlskovou vyhlášku, přibylo i Refresh Bistro. Tento soukromý subjekt se šíří po celé republice, už mají 80 poboček. Děti včetně prvňáčků dostaly kartičky, tzv. kreditní karty, rodiče nabyli korunkami a děti stojí frontu každou přestávku na zapečený bílý toast s čedarem, šunkou a kečupem, sladké pití k tomu, jogurt s čokomüsli a čokoládou, kde na kelímku není ani datum výroby ani spotřeby. Děti lákají na slevové kupóny. Mně jako vedoucí školní jídelny nikdo nedal ani prostor se k tomu vyjádřit, dozvěděla jsem se to jako hotovou věc. Takže na naší základní škole mají děti více jídla než pohybu. Mně chodí hygiena měřit množství soli v polévce, já se musím řídit vyhláškou o šk. stravování, my v jídelně připravujeme dětem vodou a bylinkové čaje, jídla s pohankou, zeleninou, atd. , a na půdě školy, pár metrů od jídelny kvete byznys, na který se nevztahuje vyhláška. Věříte mi, že si připadám jako blbec? Věříte mi, že moje práce a mých kuchařek, kterým se musel navýšit tarif, protože jejich mzda byla menší než minimální mzda, se stává čím dál víc demotivační? Od novýho šk. roku nás čeká aktualizace vyhlášky o spotřebním koši a už teď nám některé děti ani do jídelny nepřijdou, sice mají oběd přihlášený, ale kdo by chodil na čočku, když si může koupit toast nebo tyčinku, která se tváří děsně zdravě, že jo? A rodiče? Ty to netrápí, že na oběd za 27 Kč nepřijde, 27 Kč nikoho nebolí. My máme kompletní oběd včetně polévky, hlavního jídla, salátu, ovoce a pitného režimu za ceny 27-30 Kč podle věku. Je to levnější než sendvič v bistru, ale bistro je prý trend. Mám chuť s tím seknout, přestává mi vše tady dávat smysl. A nejsem sama. Jen jsem Vám to chtěla napsat, my se snažíme fakt, ale když vám někdo háže klacky pod nohy, už vás to nebaví. Jen abyste věděla, v jaké šílené době to fakt žijeme." Tak se ptám: Proč některé školy více než prospěch dětem zajišťují zisky prodejcům produktů? Kde jsou Ministerstvo školství a @ZdravkoOnline ?