Nechala jsem se od chlapa co od něj bereme jehněčí přesvědčit, že rozhodně chci i plíce. Takže jsem pokořila metu - plíčky na smetaně.
Jako je to dobré, ale aby to nebyla noční můra z jídelen, tak to dá trošku (dost) práce - rozhodně nejde o rychlovku k večeři. A nutno přiznat, že ty ostatní kousky masa co nebyly přímo plíce prostě chutnají líp.
Plíčky na smetaně.
2 laloky plic
2 ledviny
1 jazyk
1 srdce
kus jater (ne celé - tak 50 g na osobu)
2 mrkve
2 petržele
celer
2 cibule
česnek
máslo
voda
bílé víno
zakysaná smetana
citron
pepř + sůl
nové koření, bobkový list, jalovec, muškátový oříšek
kapary
1 bílek
hladká mouka
cukr
Vnitřnosti ořežte od blan a tuku, z ledvinek, plíce propíchejte a na půl hodiny namočte do studené vody - posléze důkladně properte - uvnitř je krev - chce to proprat, jinak budete mít víc práce s čištěním vývaru.
Do hrnce dejte plíce, srdce a jazyk (játra a ledvinky dejte do lednice, případně je naložte do mléka), odřezky, mrkev, cibuli, petržel, cibuli, česnek směs koření, dvě deci bílého vína a zalijte vodou, aby vše bylo ponořené. Vařte na co nejmenším ohni do měkka. (vrazila jsem to do příliš chytrého hrnce na 60 stupňů na 4 hodiny a bylo to super). Měkké vnitřnosti vyndejte a nechte vychladnou - plíce přitom něčím zatižte, odřezky dejte zvěři, vývar zceďte a dejte zchladnout do lednice.
Z vychladlého vývaru sebete tuk, rozmíchejte v něm bílek a za stálého míchání přiveďte k varu - pak přestaňte míchat a ještě nechte 3-5 minut vařit, aby se bílky pořádně vysrážely. Zceďte přes plátno.
Studené vnitřnosti (včetně syrových jater a ledvinek) nakrájejte na tenké plátky. Jazyk oloupejte. Z obou stran zprudka opečte na másle.
Ve výpeku orestujte nastrouhanou syrovou mrkev, petržel a kus celeru a najemno nasekané cibuli a česnek. Zaprašte troškou hladké mouky a ještě chvilku restujte. Zalijte vývarem, přidejte pár kuliček nového koření, jalovece, bobkový list a přistrouhejte trochu muškátového oříšku. Nastrouhejte do omáčky citronovou kůru z půlky citronu. Vařte alespoň 20 minut, aby se mouka rozvařila. Hotovou omáčku rozmixujte, přepasírujte, přidejte podle chuti zakysanou smetanu. Posléze přidejte lžíci nasekaných kaparů. Podle chuti začněte dosolovat, dopepřovat, doslazovat a dokyselovat citronovou šťávou. Vraťte do omáčky a nechte prohřát. Ve skutečnosti je nejlepší nechat maso v omáčce odležet a pak přihřát. Na talíři by pak měl mít každý od každého druhu masa alespoň jeden plátek.
K tomu pivo a vídeňské knedlíky.
Výše ovedený rozpočet z jehněte je pro 4 poctivé porce. Ze selete to bude podobné, z jiných zvířat to chce zmenšit dávky - cca 4 díly plic, 2 díly jater, 2 díly srdce 1- 2 díly jazyka a 1 díl ledvinek.