• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HIGHLIFEsigmund freud
    HIGHLIFE
    HIGHLIFE --- ---
    Co si myslíte o Šternových psychoanalytických společenských diagnózách....?

    tady je jedna moje oblíbená - oblíbená zčásti proto, že se tu zamýšlí o jevu, o kterém často přemýšlím zvlášť v souvislosti s českou výtvarnou scénou, která své výstavy a projekty pojmenovává anglicky a nemá k tomu žádné zvláštní důvody.... třeba poslední výstava v galerii Entrance (Karlín Studios)(!) se jmenuje WHITE PAPER, poslední výstava ve Fillově galerii v Ústí se jmenuje CITY DREAMERS atd.
    http://www.advojka.cz/archiv/2009/26/tiha-materstiny

    Šternovy interpretace jsou vtipné a často trefné (i když často předvídatelné) ale nevím proč mám u něj pocit, že je v podstatě jedno, zda je jeho nástroj psychoanalýza, mohlo by to být klidně i něco jiného (co já vím třeba marxismus), že je to skutečně jen prostředek k vyjadřování, že psychoanalýza tím sama nic moc nového nezískává nebo že nedochází k nějaké skutečné živější interakci mezi psychoanalytickým myšlením a naší kulturou....
    DICK147
    DICK147 --- ---
    Depolitizace a delibidizace

    Freud definoval neurózu, krom jiného, jako „libidinosní obsazení myšlení“. Autoři sborníku Kritika depolitizovaného rozumu se v tomto smyslu snaží být zdraví až nutkavým způsobem. Stopy libida byly vydrhnuty s velkou pečlivostí. Texty jsou mnohdy vysušeny na troud. Vzhledem k tomu, že většině autorů je kolem třiceti, zdá se to být až podezřelé. Není ta exponovaná bezemocionálnost, depoetizace, delibidizace jakýmsi popřením čehosi? Zažehnáním svého druhu? Zažehnáním žhavého jádra, jež zůstalo obejito? Nebo se naučili tělo textu zbavovat veškerých šťáv v provozu akademických pracovišť, na nichž jsou takřka všichni tak říkajíc „pod penzí“? Těžko říci. Pozoruhodným paradoxem každopádně je, že na straně libida zůstává ten nejstarší z nich, Václav Bělohradský, jemuž bychom vyschnutí asi nejvíce odpustili. Přesto jen on vlastně píše esej v pravém slova smyslu, tedy žánr stojící jednou nohou v literatuře. Jen on svádí. Jen on poctivě aktivuje čtenářovu pozornost. Tu aztéckou pohádkou o krtkovi, tu výkladem Goyova obrazu, tu citací z příručky Linuxu. Jen v jeho textech se mísí vysoké a nízké, v textech jeho žáků jako by dravější bylo to vysoké – kdo ví proč. Snad aby je lidé brali vážně, snad aby si neuškodili ve světě talárů.

    In: Jan Stern Kritika depoetizovaného rozumu
    http://www.advojka.cz/archiv/2010/5/kritika-depoetizovaneho-rozumu
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    jj. tomu se rika nacisticka tolerance a protekce zlych zidu. Zaplat milion a mozna prezijes ty nebo tve male dite. Hovada.
    DICK147
    DICK147 --- ---
    NATURALLIAR:

    Jiří Cvekl ve svém Sigmundu Freudovi (Orbis, 1965) píše, že Freud měl protekci, ale stejně si ji musel zaplatit.
    Podle mne to jen dokresluje soudobou nacistickou mentalitu: kdyžs měl protekci, tak ses mohl vyplatit, kdyžs ji neměl, prostě tě zabili a prachy si nechali stejně...prostě "úředníci".
    Z tohoto prospektu vidím i "intervenci Freudových dcer"...
    NATURALLIAR
    NATURALLIAR --- ---
    VIR_KENNY: me to prijde jako zajimavost ... to, jak je ten clanek napsany je druha vec...
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    NATURALLIAR: tomu se rika bulvar a tohle: "Zápletka si ničím nezadá s nejdivočejšími freudovskými sny a fantaziemi" je neuveritelne spojeni slov - pokazdy jsem prekvapenej z toho co jeste lidi dokazou vymyslet za blbosti.
    NATURALLIAR
    NATURALLIAR --- ---
    a doporucuju (ale to kazdy zvidavy jedinec zajimajici se aspon trochu o psychoanalyzu asi vi:) ...

    par knih od Freuda (a od Junga, ktereho mam osobne radsi:] je ke stahnuti ve formatu pdf na: uloz.to (po zadani jeho jmena.)
    NATURALLIAR
    NATURALLIAR --- ---
    celkem zajimavy. Jsem se nedavno docetl ...

    Sigmunda Freuda zachránil nacistický obdivovatel

    Zakladatel psychoanalýzy Sigmund Freud byl podle nové knihy zachráněn před nacistickou perzekucí přesvědčeným nacistou, který navzdory obludné protižidovské ideologii obdivoval Freudovy myšlenky. Osud Freudovy rodiny visel ve Vídni na vlásku od března 1938, kdy Hitler anektoval Rakousko, píší londýnské Timesy .

    Nad geniálním vědcem však držel ochrannou ruku a nakonec mu pomohl uprchnout do Británie nacista Anton Sauerwald, pověřený správou Freudova rodinného majetku. "Zápletka si ničím nezadá s nejdivočejšími freudovskými sny a fantaziemi - když byl Sauerwald po válce postaven před soud za rozkradení Freudova bohatství, zachránila jej před vězením intervence Freudových dcer," poznamenává britský deník...

    http://www.rozhlas.cz/cro6/internet/_zprava/677410
    DICK147
    DICK147 --- ---
    Mahler Martin:
    Freudův komplex anebo komplex z Freuda?

    Jedním ze základních teoretických pojmů léčebné nauky zvané psychoanalýza je tzv. Oidipův komplex. Tento pojem vytvořil před více než sto lety Sigmund Freud, aby s jeho pomocí vysvětlil určité duševní jevy, které u sebe během sebeanalýzy postřehl, ale které rozpoznal také u svých vídeňských pacientů. Oidipovým komplexem pojmenoval zvláštní psychickou situaci, do níž vstupuje dítě, zabývající se svým vztahem k oběma rodičům. Komplex předpokládá, že dítě již dokáže rodiče od sebe odlišit jako dvě separátní bytosti. V oidipské situaci se malý člověk setkává s řadou silných citových, intelektuálních a mravních výzev a musí se s nimi tak či onak vypořádat, aby v duševním vývoji postoupil o krok dál. Komplex hraje klíčovou úlohu při strukturování dětské osobnosti a při přesměrování jejích tužeb. Žádný člověk nemůže tuto paradigmatickou situaci ani v dospělosti zcela opustit, protože nikdy není definitivně uzavřená; v určitých okamžicích života se člověk znovu stává Oidipem, jenž hledá nové odpovědi na dávné otázky.

    http://www.psychoanalyza.cz/Sources/Articles/Mahler-FreuduvKomplex.asp
    DICK147
    DICK147 --- ---
    Jákobův žebřík a soulož s andělem
    o statečném zacházení s Bohem i lidmi
    Jan Stern
    ...
    Přiznám se, dlouho jsem měl na výklad těchto obrazů zálusk. Vždyť sen, to je pro nás freudiány tak říkajíc domácí hřiště. A zápas s bohem - no to je zase patřičné lákadlo pro nás ateisty.

    Ovšem, na obou obrazech jsem si brzy vylámal zuby. Biblický příběh nenabízel sdostatek informací a indicií, abych si mohl troufnout interpretovat. Vždyť třeba zmiňovanému zápasu je věnováno sotva pár řádek popisu a není vůbec jasné, s kým v něm Jákob vlastně zápasí: kralický text hovoří o zápasu s mužem, hovoří se v něm ale kupodivu též o zápase s Bohem a křesťanští vykladači to vyřešili tím, že hovoří o zápase s andělem. S takovou zmatenou tříští by nesvedl nic ani sám Freud, tím jsem si jistý.

    Po tomto fiasku jsem si řekl, že se podívám blíže, kdože to vlastně je ten Jákob. Pokud totiž pacient není schopen volně asociovat, což u mrtvých pacientů bývá pravidlem, je potřeba se alespoň dopátrat nějaké té biografie a věřit, že nejasné detaily získají svůj význam v tomto kontextu - v životním příběhu, který se podaří poskládat z dostupných informací.
    ...

    http://blisty.cz/2010/1/22/art50864.html
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    diky za nabidku, jakmile si doctu Lipovetskyho, chystam se vratit se k Frommovi a Freudovi a urcite konkretni otazky mit budu a vyuziju toho.
    ARGONC
    ARGONC --- ---
    VIR_KENNY:
    Myslím, že jako jeho žák založil Fromm úplně jiné odvětví hlubinné psychologie s odlišným akcentem a strukturou metafyziky. Nevím jestli je relevantní otázka, hodnotit konstruktivnost kritiky těchto osobností jako celek. Napiš, které momenty Tě zajímají a můžeme se na ně podívat ve světle "modernější" psychologie jako systematické vědy.
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    a co treba vztah Freuda a Fromma, myslite ze Fromm Freuda interpretuje/kritizuje spravne bo tam ma zavazny chybky?
    NICO_PSYCHE
    NICO_PSYCHE --- ---
    Zdravím,
    nedávno se mi podařil sehnat titul Život C. G. Junga II. K pramenům moudrosti, ale už se mi nepodařilo nikde koupit první díl - Zrození psychomága. Chci se tedy zeptat, je zde někdo, kdo první díl vlastní a je ochoten jej prodat??? Budu velice vděčná i za jakoukoli informaci, pokud by jste zmíněný titul nalezli v knihkupectví či antikvariátu. Případné vzkazy pište na e-mail: nico.psyche@centrum.cz

    Předem velice děkuji
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Psychologický výzkum na téma Vulgarismy, uziti analnich a genitalnich vyrazu.

    Anonymní online dotazník:

    http://www.surveymonkey.com/s.aspx?sm=llMdvKYL1BX8d0CQORUbhw_3d_3d
    WIN_KLO
    WIN_KLO --- ---
    HIGHLIFE: Freud jako psycholog náboženství.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    freud psychoanalytik
    HIGHLIFE
    HIGHLIFE --- ---
    no tak napriklad jsem vytvorila anketu o tom jaky freud vas vlastne zajima....
    tak byste mohli hlasovat a pripadne to nejak okomentovat
    a taky vitam pripominky, co byste k ty ankete jeste pridali - jestli jsem neco neopomenula.....
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    a jaký je téma?
    HIGHLIFE
    HIGHLIFE --- ---
    netusila jsem, ze kdyz zalozim auditko o sf, tak se stanem mistem, kde si lidi vyrizuji osobni ucty a nebo placaj totalni nesmysly, ktery s tematem nemaji nic spolecnyho. budte tak laskavy a piste pouze k tematu. nepovazovala jsem za nutny, to sem psat, ale jak vidim, nejak jsem nyx precenila.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam